logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig SC 303, SAFE, samo wyłącza się po 2 godzinach.

klaudiuszomega 02 Lis 2006 10:15 2352 10
REKLAMA
  • #1 3178732
    klaudiuszomega
    Poziom 12  
    Ocena: 41
    Witam.Mam problem z radyjkiem Grundig.Po wlaczeniu wyskakuje napis SAFE znaczy to oczywiscie ze ktos pomylil kody i trzeba poczekac az bedzie mozliwa nastepna proba czyli jak wskoczy napis CODE. Ale wlasnie problemem jest to ze radyjko sie samo wylacza po 2 godzinach.Co zrobic z tym fantem???Prosze o jakies porady.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3178768
    coderadio
    Spec od car audio
    Ocena: 52
    jezeli masz radio w aucie to musisz wlaczyc stacyjke w druga pozycje, jezeli robisz to na stole to musisz podac dwa plusy inaczej nie przejdzie ci z napsu SAFE w napis X ---- gdzie X to ilosc prob do wykonania. jezeli dmimo to nie pojawia sie X ---- to masz problem zwiazany z drugim plusem albo nie podaje go satycka albo uszkodzenie jest w radiu, oczywiscie im wiecej zlych kodow jest wpisanych tym dluzej trzeba czekac na napis X ----.
  • #3 3178813
    klaudiuszomega
    Poziom 12  
    Mam radyjko na stole i sa podlaczone obydwa plusy a i tak po jakims czasie sie wylacza samo to znaczy gasnie napis SAFE i tylko dalej podswietlenie cale dziala.
  • REKLAMA
  • #4 3179170
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Żle podłączyłeś plusy albo uszkodzone ale myślę że to pierwsze.

SławeK
  • #5 3179207
    klaudiuszomega
    Poziom 12  
    Jest tu kostka 6 pinowa mam podlaczony plus pierwszy po prawej ponizej minus nastepnie prad po zaplonie.Jest tu jeszcze oznaczenie DWA i drugie KL15 nie wiem co to jest.
  • #6 3179686
    SlaweK
    Poziom 43  
    DWA to rodzaj informacji dla komputera auta a właściwie to alarmu że jest radio, podłącza się to do masy lub wcale a Kl.15 to właśnie plus po kluczyku !
    A Ty plusa podłączyłeś do stalego i do podświetlania lub na wyjście anteny automatycznej.

SławeK
  • REKLAMA
  • #7 3180781
    klaudiuszomega
    Poziom 12  
    Miales racje Slawek zadzialalo.Wskoczylo odrazu zeby wpisac code.Teraz znowu wyskoczyl napis LRN i jakby szukal fali.Dzieki wielkie za pomoc.
  • #8 3180810
    SlaweK
    Poziom 43  
    A to już normalne, uczy się.

SławeK
  • #9 3180955
    klaudiuszomega
    Poziom 12  
    Jeszcze jedno pytanko mam.Czy po wpisaniu prawidlowego kodu kasuja sie poprzednie bledne proby czy nie?Bo po uruchomieniu radia pol godziny temu jak podlaczylem ten plus wlasciwie wyskoczylo 8 ---- a teraz jak go odlaczylem z zasilania i wlaczylem ponownie na wyswietlaczu bylo 10 ----.O co w tym chodzi?
  • REKLAMA
  • #10 3180986
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1407
    I jest dobrze 10 to maksymalna ilość prób do wykorzystania

Jak wypstrykasz złe kody zmniejsza się do 0
  • #11 3566876
    klaudiuszomega
    Poziom 12  
    Wszystko dziala i jest ok.Wielkie dzieki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył radia samochodowego Grundig SC 303, które po włączeniu wyświetlało komunikat SAFE, co oznaczało blokadę po błędnym wpisaniu kodu zabezpieczającego. Radio samo się wyłączało po około 2 godzinach. Przyczyną problemu było nieprawidłowe podłączenie zasilania – konieczne jest podłączenie dwóch linii plusowych: stałego zasilania oraz plusa po stacyjce (KL15). Dodatkowo istnieje linia DWA, która służy do komunikacji z komputerem samochodu lub alarmem i powinna być podłączona do masy lub pozostawiona niepodłączona. Po poprawnym podłączeniu radio przechodziło do trybu wpisywania kodu (CODE), a następnie do trybu uczenia się stacji (LRN). Liczba prób wpisania kodu jest ograniczona (maksymalnie 10), a po każdej błędnej próbie licznik się zmniejsza. Po poprawnym wpisaniu kodu liczba prób nie resetuje się, lecz pozostaje aktualna. Problem z samoczynnym wyłączaniem się radia został rozwiązany przez prawidłowe podłączenie zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA