logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitronics - Vision - Odczyt danych z pamięci sterownika

deemek 02 Lis 2006 21:52 2555 4
  • #1 3181355
    deemek
    Poziom 1  
    Pracuję od jakiegoś czasu na sterowniku Vision 280 (Unitronics). Mam zapisane dane w tabeli Pracownicy. Chcę je "wyłuskać" ze sterownika i przesłać na komputer. Jak to zrobić? Zalezy mi na tym, aby operacja była w pełni automatyczna i sama się wykonywała w trakcie pracy sterownika co jakiś czas t (funkcja kliknij i importuj nie zadowala mnie). Jak zatem odczytać dane z pamięci sterownika?
    Pozdrawiam
  • #3 3218791
    piotrpak
    Poziom 13  
    Ocena: 37
    kiedys zrobilem to przez rs232 na uklad elektroniczny przeze mnie zrobiony. A wysylalem wartosc jednej danej, ale mysle, ze z wyslaniem jakiegos bloku nie powinno byc problemu. Do tego celu wykorzystalem funkcje przyesylania danych przez rs232.
  • #4 3223459
    elkam
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    witam
    możesz "obciągnąć" określone obszary pamięci sterownika za pomocą dde serwera, który masz zna płycie z oprogramowaniem narzędziowym (do unitronicsa). Do obróbki danych możesz użyć excela lub napisać sam programik w delphi lub VB wykorzystująć mechanizmy dde lub opc
    Zaglądnij na http://support.elmark.com.pl/unitronics/ tam znajdziesz ciekawe rzeczy
    pozdrawiam
    ps nie załaczm pliku gdyż możesz go sobie pobrać właśnie ze strony elmarku
  • #5 9304025
    mariuszfly
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.

Proponuję użyć DATA XPORT. Za pomocą tego softu możesz ściągać dane o określonym harmonogramie i zapisywać je do exela. Np jedna zmiana jeden plik.
    Ja użyłbym sterownika z możliwością podpięcia karty pamięci. Można wtedy zapisywać pliki na katę a za pomocą darmowego softu SD CARD SUIT ściągać online pliki z danymi. Dostęp do karty z poziomu oprogramowania.

Pozdrawiam.
REKLAMA