logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć laptopa do sieci WLAN przez router lub bez niego?

rubix89 03 Lis 2006 17:44 2847 25
REKLAMA
  • #1 3183793
    rubix89
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam mam problem posiadam komputer podłączony do bezprzewodowej sieci komputerowej WLan mam także laptopa z wbudowaną kartą i anteną WLan chciałbym podłączyć pod tą sieć jest możliwość poprzez router???? jeśli tak to prosił bym o szczegółowe wyjaśnienie tego procesu i czy jest możliwośc podłączenia bez routera???? z góry DZIĘKUJĘ!!!! Pozdrawiam.............
  • REKLAMA
  • #2 3183910
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Jest mozliwosc. Potrzebujesz router z funkcja klienta np wrt 414, wtedy bedziesz mogł podpiac lapa i pc po kablu. Zeby był po wifi potrzebujesz do tego jeszcze AP. Bez routera tez bedzie z tym ze bedziesz potrzebował jeszcze karty wifi do pc (zrobisz udostepnianie ICS) i wtedy zeby lap miał neta pc bedzie musiał cały czas byc właczony :(
  • #3 3183917
    mpralat2
    Poziom 17  
    Jesli w kompie stacjonarnym masz karte radiowa na PCI to bez wydatkow sie nie da (jesli chcesz bezprzewodowy internet na laptopie).
    Bez routera da sie rozdzielic ale stacjonarny wtedy bedzie musial byc wlaczony gdy bedziesz chcial miec net na laptopie.
    Poszukaj na forum szczegolow , czesto to sie powtarzalo.
  • #4 3184679
    rubix89
    Poziom 15  
    W moim kompie mam karte Wlan tylko tam jest podpięta antena:/ karta to Ralink RT2400 chciałbym mieć dostęp do neta także przez laptopa na tym samym kanale co stacjonarny czyli czy można jakoś je ze sobą połączyć??? i jaki musiał by być do tego router??:/
  • #5 3187436
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Za pomoca jednej karty wifi tego nie zrobisz. Mozesz udostepnic neta po LANie ale wtedy lap bedzie na kablu. Nawet jakbys dokupił druga sieciówke wifi to i tak musisz ja ustawic na inny kanał niz ta pierwsza bo beda sie wzajemnie zakłócać.
  • #6 3187550
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6462
    Jako klient "internetu" z WiFi potrzebujesz urządzenia AP-Client (najpierw podłączasz go przez ethernet /kablem/ do komputera i konfigurujesz) oraz routera z AP (po skonfigurowaniu AP-Client, jako klienta twojego ISP podłączasz go do portu WAN routera). Komputery podłączasz przewodowo lub bezprzewodowo do routera (po uprzedniej jego konfiguracji). Router zapewnia translację adresów sieciowych (Twój ISP będzie widział tylko jeden komputer - router, niestety Ty przeestaniesz widzieć inne komputery z sieci Twojego ISP w Otoczeniu Sieciowym).
  • REKLAMA
  • #7 3187860
    karolb
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    tzok napisał:
    Jako klient "internetu" z WiFi potrzebujesz urządzenia AP-Client (najpierw podłączasz go przez ethernet /kablem/ do komputera i konfigurujesz) oraz routera z AP (po skonfigurowaniu AP-Client, jako klienta twojego ISP podłączasz go do portu WAN routera). Komputery podłączasz przewodowo lub bezprzewodowo do routera (po uprzedniej jego konfiguracji). Router zapewnia translację adresów sieciowych (Twój ISP będzie widział tylko jeden komputer - router, niestety Ty przeestaniesz widzieć inne komputery z sieci Twojego ISP w Otoczeniu Sieciowym).

sorry ze zapytam,ale dlaczego przestanie widziec kompy w otoczeniu sieciowym
  • #8 3187876
    tzok
    Router wprowadzi translację adresów (maskaradę/NAT) i w otoczeniu sieciowym będzie widział tylko komputery za swoim routerem.
  • REKLAMA
  • #9 3187888
    mcoola
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Kup 2 bluetooth'y i zrob siec lan z nich. Wtedy 1 komp musi być cały czas włączony (server). Ja mam tak jak ty 2 kompy (w tym jeen laptop) i mam neta po kabelku lan i tez dziala ale niedlugo robie siec na Bluetoothach
  • #10 3189536
    rubix89
    Poziom 15  
    tak tylko czy udostępnię mu wtedy połączenie internetowe??? mam router ale nie ma on wyjścia na antene wlan tylko WAN więc musiał bym mieć go podłączony pod swój komp tylko jak??? poprzez dodatkową sieciówke LAN???
  • REKLAMA
  • #11 3189720
    tzok
    Routera nie ma sensu podłączać do komputera po porcie WAN, ten port służy do przyłączenia routera do sieci ISP.
  • #12 3210144
    mcoola
    Poziom 19  
    Net przez BT ma zasięg na otwartej przestrzeni od 100 do 160m, neta da sie udostępnic przez BT
  • #14 3212923
    ShX
    Poziom 13  
    Tzok i MaxFm podali jedyne sensowne rozwiazania, rozwiazania BT nie polecam, a juz wogole jezeli nie masz BT w laptopie i chcesz miec udostpenienie na wiecej niz 10 metrow, 100 do 160 metrow :) coz u mnie nie wytrzymal 8 z podloga i sciana podrodze, wifi za to radzi sobie niezle.

Jezeli nie chcesz wydawac kasy a z laptopa korzystasz w jednym miejscu pociagnij skretke z przeplotem, wiekszosc kompow i laptopow ma Lan ethernet i gotowe, jedyny minus to to ze oba kompy musisz miec wlaczone do dzialania, oczywiscie musisz wlaczyc udostepnianie i skonfigurowac siec, u dziewczyny mam to tak rozwiazane (nawet na tym samym rt :) )
  • #15 3349421
    CaMIkaZEe
    Poziom 20  
    Witam!

Chcialbym wtracic moj watek. Moj komputer do tej pory dzielil internet po lanie. Net pochodzil z sieci bezprzewodowej. Teraz kupilem laptopa i karte Pentagrama na PCI do komputera. Nie moge ustawic tak by lacze bylo dzielone po lanie i po wifi :( Jezeli ustawiam bez oprogramowania pentagrama, czyli windowsowymi aplikacjami to w komputerze bazowym w ogole nie ma podlaczenia sieci bezxprzewodowej. Jezeli zainstaluje oprogramowanie pentagrama, moge nawiazac polaczenie i korzystac z udostepnionych plikow, ale gdy zmostkuej polaczenie, program ten jest nieaktywny i wracam do punktu wyjscia :( robie wedlug tych opisow
    http://warchalking.pl/a-38_Budujemy_BEZPIECZNa_siec_bezprzewodowa.html
    http://www.infojama.pl/132,artykul.aspx
  • #16 3349916
    tzok
    Może narysuj co chesz zrobić. Z doświadczenia wiem, że mostkowanie Połaczenia WiFi z Ethernetowym nie działa (albo działa do pierwszego restartu).
  • #17 3350086
    CaMIkaZEe
    Poziom 20  
    Tak wyglada mniej wiecej wyglad sieci
    Załączniki:
    • Jak podłączyć laptopa do sieci WLAN przez router lub bez niego? rys_siec.gif (15.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 3350128
    tzok
    Nie osiągniesz tego korzystając tylko z mechanizmów wbudowanych w windows, chyba że masz Windows 200x Server.
    Musisz skorzystać z alternatywnego oprogramowania do routingu, ale nie znam żadnego darmowego programu.
    Alternatywnie możesz kupić Access Pointa i router z WiFi i cieszyć się niezależnym netem na wszystkich 3 komputerach za ok 400zł.
  • #19 3350450
    CaMIkaZEe
    Poziom 20  
    a to podaj kilka nazw tych nie darmowych :)
  • #20 3350603
    ShX
    Poziom 13  
    chociazby winroute, aczkolwiek lepszym roziwazaniem na dluzsza mete bedzie sprzetowe,

tzok winroute powinien sobie poradzic nie?? chyba nadal isnieje :P
  • #21 3350606
    tzok
    Chyba najbardziej znany to WinGate i WinProxy (nie wiem czy ten 2gi nie jest teraz darmowy).
  • #22 3352652
    CaMIkaZEe
    Poziom 20  
    Bawilem sie duzo WinRoute i stwierdzilem, ze jest niesamowity :) Tyleze mam kilka problemow. Moje komputery sa podlaczone konfigurachach widocznych na screenach. Komputery podlaczane po lanie i wifi dostaja automatycznie przydzielone adresy dla wifi(192.168.1.2-4), dla lana(192.168.0.2-255). To dziala bardzo dobrze. Komputery te widza udostepnione pliki komputera glownego ale nie widza sie miedzy soba, pingujac bylo tylko brak polaczenia :( Dodatkowo nie dziala w nich internet. Jakies pomysly ktos ma?
    Załączniki:
    • Jak podłączyć laptopa do sieci WLAN przez router lub bez niego? traffic.gif (52.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć laptopa do sieci WLAN przez router lub bez niego? routing.gif (32.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć laptopa do sieci WLAN przez router lub bez niego? interfaces.gif (36.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 3352717
    tzok
    Widzieć w otoczeniu się nie będą - będą widzieć tylko komputer-router.

Zakładając, że karty udostępniające mają adresy 192.168.0.1 i 192.168.1.1, to pod oboma tymi adresami muszą działać bramy domyślne.
  • #24 3352724
    CaMIkaZEe
    Poziom 20  
    bramy domyslne czyli? ustawic bramy w tych kartach sieciowych czy jak?

a zpomnialem jeszcze dodac, bo to moze byc istotne, ze moje polaczenie internetowe korzysta z proxy
  • #25 3353729
    tzok
    To faktycznie komplikuje sprawę... tak czy inaczej komputery klienckie powinny mieć przez DHCP ustawiany adres bramy domyślnej i dodatkowo serwer proxy, taki jak w maszynie dzielącej net.
  • #26 3355353
    CaMIkaZEe
    Poziom 20  
    powlaczalem rozne rzeczy, ustawilem bramke, DNSa i WINSa na adres dla np. laptopa 83.238.197.134; 192.168.1.1, wlaczylem proxy przekierowanie i na komputerach sieciowych adres proxy dla laptopa 192.168.1.1:3128 i dziala :)

Hmm przedwczesna radosc :( Nie dziala polaczenie java z serwerem np kurnik, pokazuje brak polaczenia :(

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia laptopa do sieci WLAN, w której jest już komputer stacjonarny z kartą WiFi (Ralink RT2400) i anteną. Możliwe jest podłączenie laptopa do sieci przez router z funkcją klienta (np. Linksys WRT414) lub Access Point (AP), jednak bez routera konieczne jest udostępnianie połączenia internetowego (ICS) z komputera stacjonarnego, który musi być cały czas włączony. Routery z portem WAN służą do łączenia z ISP, nie do podłączania do komputera, więc do udostępnienia internetu z PC do routera potrzebna jest dodatkowa karta sieciowa LAN. Mostkowanie połączeń WiFi i LAN w Windows jest problematyczne i często niestabilne, a do poprawnego routingu konieczne jest oprogramowanie zewnętrzne (np. WinRoute, WinGate, WinProxy) lub sprzętowe rozwiązania z AP i routerem WiFi. Udostępnianie internetu przez Bluetooth jest możliwe, ale ma ograniczony zasięg i kompatybilność. Konfiguracja sieci z różnymi podsieciami wymaga poprawnego ustawienia bram domyślnych i serwera proxy, co komplikuje działanie niektórych aplikacji (np. Java). Najbardziej stabilnym rozwiązaniem jest zakup dedykowanego sprzętu sieciowego (AP i router WiFi) lub połączenie kablowe LAN z włączonym komputerem udostępniającym internet.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA