logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Infinity ra 6006. Czy uruchomienie wzmacniacza bez MOSFET-a jest bezpieczne?

radio3450 04 Lis 2006 15:36 2335 7
  • #1 3186914
    radio3450
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam.
    Wczoraj sie przypalil mosfet w moim wzmaku 50n06.
    Prawdopodobnie przyczyna to bylo kiepsko polutowane..
    Bo jak wymontowalem plyte z radiatora to bardzo sie zdziwilem.
    Bo wiekszosc tranzystorow byla polutowan ale jeakos na slowo chonoru...
    musialem poprawic 12 tranzystorow.

Mam pytanko czy jak uruchomie wzmaka bez tego mosfeta (bo zanim go dostane to troche minie) to czy nic nie uwale. prawdopodobnie byl to mozfet od przetwornicy od 2 kanalow...
    zastanawiam sie czy nie wylutowac 2 go bo one sa w parach...

A 2 pytanko to czy przyczyna tego zbyzowania mosfeta moglo byc zle polutowanie go do plytki..
  • #2 3187235
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    1. A jak odkręcę koło w aucie bo mam kapcia i pojadę to też nic się nie stanie , a może odkręcę 2 koła bo przecież są parami....

2. Mogło tak być ale nie musiało i niemal napewno uszkodziło coś jeszcze.

SławeK

PS.Honor pisze się prze H.
  • #3 3187361
    radio3450
    Poziom 12  
    no to mnie nie pocieszyles....
    bo teraz bida bez radia ...

Dodano po 1 [godziny] 22 [minuty]:

oto fotka kawalka wzmaka.
    CZekam na jakies podpowiedzi
    Załączniki:
    • Infinity ra 6006. Czy uruchomienie wzmacniacza bez MOSFET-a jest bezpieczne? wzm 004.jpg (147.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 3188012
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1327
    Na mój gust do wymiany więcej niż jeden tranzystor a i tak pewnie pierwszy start zakończy się wymianą jeszcze jednego kompletu. Kiedyś tak się nasiedziałem nad wzmacniaczem Magnata (a widzę bardzo to podobna budowa i jakość wykonania jest) i też dopiero po zrobieniu porządku z przyczyną uszkodzenia mi to zaczęło rozsądnie działać.
  • #5 3188078
    radio3450
    Poziom 12  
    z tego co widze chyba uwalily sie 3 mosfety....
    Patrzac op prawej ( z tym co go niema).
    bo pozostale 4 kanaly w tym wzmaku dzialaja.... zdechly tylko 2 z 6...
    a mozesz podpowiedziec w co tu popatrzec....
  • #6 3188220
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1327
    No wszystko fajnie ale jak sprawdzisz mosfeta? Czy np. nie przetrzymuje za długo i przez to poleci reszta. Tu jest cały problem.
  • #7 3188283
    radio3450
    Poziom 12  
    no ja wiem...
    Jak cos to wymienie te 3 szt... i mam nadzieje ze to bedzie to.... gozej jak nie.... w TME 1 szt to 3 zł wiec nie ma tragedi....
    rezystory sie powtarzaja wiec tez z tym nie ma problemu....
    Naciekawsze jest to ze gral gral i nagle przestal grac subwofer... tak jak bys wylaczyl... ale pozostale glosniki graly....
    Jak juz pisalem wiekszosc tranzystorów byla bardzo slabo przylutowana i musialem poprawiac.
    13 szt poprawilem z 32 ktore sa i korzystajaz radiatora.
    Wiec to calkiem sporo.
  • #8 3197084
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Naprawa takiego wzmacniacza to nie to samo co naprawa lampek choinkowych. Wymaga więcej doświadczenia i dokładności niź wymiana kilku żaróweczek. Zaletą takich wzmacniaczy jest to że mają kilka identycznych elektrycznie kanałów i spalone elementy można odczytać rozrysowując sobie schemat i porównując z innym kanałem. Dalej to już typowa tranzystorowa końcówka mocy. Zwykle jest tak że jeśli nie zauważysz jednego spalonego elementu, włączysz to reszta znów się popali. Radziłbym rozlutować w uszkodzonym kanale wszystkie półprzewodniki i sprawdzić a potem wymieniać a nie tylko to co na oko widać że spalone.

I proszę nie pisać codziennie postów jak te które usunąłem by podnieść temat wyżej.

SławeK

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Infinity RA 6006 uległ uszkodzeniu wskutek przepalenia MOSFET-a 50N06, prawdopodobnie z powodu słabego lutowania tranzystorów na radiatorze. Uszkodzeniu uległy co najmniej trzy MOSFET-y, które są częścią przetwornicy dla dwóch kanałów, a pozostałe kanały działają poprawnie. Uruchomienie wzmacniacza bez wymiany uszkodzonych MOSFET-ów jest ryzykowne i może prowadzić do dalszych uszkodzeń. Zaleca się dokładne sprawdzenie i wymianę wszystkich uszkodzonych półprzewodników w uszkodzonym kanale, a także poprawę lutów pozostałych tranzystorów, aby zapobiec kolejnym awariom. Wzmacniacz posiada kilka identycznych kanałów, co ułatwia diagnozę poprzez porównanie z działającymi sekcjami. Problem mógł wynikać z niewłaściwego lutowania, co powodowało przegrzewanie i uszkodzenie elementów. Koszt wymiany MOSFET-ów jest niewielki, jednak naprawa wymaga doświadczenia i precyzji, aby uniknąć powtarzających się awarii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA