Farmer1984 napisał: To musi byc zrobione tylko przy uzyciu fet'ow i mosfet'ow. :/ niestety
Ja w ogóle nie widzie w czym problem. Wystarczy ten schematy przerobić i zamiast bjt dać mosfet’y i gdzieniegdzie dać jfet’a jak ktoś bardzo chce.
Choć można tez zrobić na odwrót i dąć cały stopień wejściowy na mosfetach a stopień wyjściowy na bjt, z dosyć prostą argumentacją.
Ja pokazałem przykładowy schemat (nie najlepsze to rozwiązanie), jaki stosuje się w układach audio.
http://www.hep.upenn.edu/SNO/daq/parts/tlc271.pdf
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic503498.html
Elementy wybiera się tak samo jak dla wzmacniacza audio na tranzystorach bjt tylko czasami trzeba uwzględnić prąd bramki Ig=Qg*F
Wartości na schemacie dobrałem dla Uzas=30V
Prąd pary różnicowej dobieramy typowo na 1mA czyli źródło prądowe powinno dostarczać 2mA. Rezystor Rc1 jest właśnie dostany na prąd 1mA. Oczywiście można przeprowadzić obliczenia i dobrać prąd tak by był kilka razy większy niż prąd bazy Q3 czyli wyjdzie gdzieś tak o okolicy 1mA. Prąd tranzystora Q3 wybieramy w przedziale 3mA do 10mA. Na schemacie prąd ten wynosi przy Uzas=30V IcQ3=(1/2Uzas-UgsM6-UbeT3)/(R17+R16)=5mA.
Teraz R18 może zostać 10K a wstawić szeregowo z potencjometrem rezystor 820.
I T2 montujemy na radiatorze razem z mosfet’ami.
R20 dobieramy w zależnie od upodobań tak by tranzystory T1, T3 pracowały bądź to w klasie A, bądź AB.
Ja wybrałem 1K co daje prąd ok. 2 razy większy niż spodziewany prąd bramki Ig=Qg*F=3.5mA dla typowej pojemności bramki 70nF i F=50KHz..
O doborze kondensatorów chyba nie musze pisać.
Dla poprawy parametrów przydało by się odfiltrować napięcie bazy tranzystorów pary różnicowej czyli np. podzielić R15 na da rezystory po 47K i wstawić kondensator.
Tak samo dotyczy się obwody zasilania diody zenera, tez podzielić na 2 rezystory Rz i wstawić kondensator. Albo całkiem zmienić to tak jak na dołączonym schemacie gdzie punkt pracy prawie nie zmienia się wraz ze zmianą napięcia zasilającego i można „dowolnie je zmieniać”.
Aha i chyba nie musze tłumaczyć ze R15||R1=RF1 i innych oczywistych rzeczy.
Wzmacniacz ten ma bardzo wysokie napięcie nasycenia ok. 5V spowodowane głównie przez wysoką wartość Ugs(th) typowo ok. 4V
Przeto napięcie wyjściowe nie może być większe niż 10V wartości szczytowej. Ale dzięki element R37..40 i C13,14 udaje się zmniejszyć napięcie nasycenia do ok. 2.5V.
Co da moc ok. 20W gdzie dla idealnego wzmacniacza wyniosło by 28W