logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

D-link 524 , wymiana plików miedzy komputerami,... JAK???

andyblue 06 Lis 2006 22:14 2348 9
REKLAMA
  • #1 3196009
    andyblue
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich, mam taki problem. Kupiłem d-linka 524 i podłączyłem do innego routera który jest podpięty pod neostrade. Chodzi mi fajnie internet na kompie stacjonarnym i bezprzewodowo na laptopie.

Problem jest taki że nie wiem jak skonfigurować komputery abym mogły sie nawzajem widzieć, abym mógł wymieniać sobie pliki. Jaki to zrobić, kombinuje ale mi nie wychodzi.

Ja mam win xp sp2 home
    i win xp sp2 prof, może tu leży problem???

prosze o pomoc, dziękuje za odzew!!!
  • REKLAMA
  • #2 3196157
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    jeśli masz d-linka ustawionego w trybie AP
    to powinno wystarczyć - udostępnienie czegoś na drugim komputerze i
    Start->Uruchom-> \\IP_DRUGIEGO_KOMPUTERA

system nie ma znaczenia
  • #3 3196268
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6565
    Tak zasadniczo to routera się w ten sposób nie podłącza... W konfiguracji routera wyłącz DHCP i nie podpinaj niczego do portu WAN routera, ten router nie potrafi pracować jako czysty AP (tryb AP-bridge) ale jest szansa, że to zadziała.

Powinno to wyglądać tak:

linia_TP->Modem ADSL z wyjściem ethernet->Router DI-524(Komputery podłączone do portów LAN i po WiFi)

albo

linia_TP->Router z modemem DSL->(komputery i AP)

albo

linia_TP->Router z modemem DSL i AP->(komputery)
  • REKLAMA
  • #4 3196550
    andyblue
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    nie rozumiem, przecież jestem tak podłączony, Neostrada pod jeden router a lan z tego routera na mój wan routera i mi to jakoś hula, wiec nie rozumiem dlaczego nie tak, mam to przecież tak jak pan napisał podłączone:

linia_TP->Modem ADSL z wyjściem ethernet->Router DI-524(Komputery podłączone do portów LAN i po WiFi)

chodzi mi głównie o to jak widzieć inny komputer w otoczeniu sieciowym i mieć do niego dostęp, bez wpisywania niczego w "uruchom" aby mi wyświetlał komputery w grupie roboczej, na DOM czy innej. bo cos mi to nie idzie. Ponieważ bawiłem się niedawno w technikum Sambą w LINUXie i mogłem różne bajery robic, i udostępniać poszczególne foldery, a teraz to łącze sie tylko poprzez zdalny pulpit bo inaczej nie umiem wiec prosze o pomoc.
    Dziękuje za odzew!!!

Dodano po 1 [minuty]:

a co to znaczy tryb AP???

Dodano po 25 [sekundy]:

acces point??
  • REKLAMA
  • #5 3197396
    tzok
    Tak, AP=Access Point.

Wiem, że działa ale to nie jest prawidłowe określenie albo mylisz terminy i to co nazywacz routerem, nie jest routerem lecz modemem ADSL z wyjściem Ethernet.

Żeby działało otoczenie sieciowe, wszystkie komputery muszą być podpięte do jednego (ostatniego) routera.

Częstym problemem z niedziałaniem otoczenia sieciowego są dublujące się nazwy kont użytkowników w sieci z różnymi hasłami lub konta bez haseł. W XP SP2 konto gość jest domyślnie wyłączone, więc na wszystkich komputerach powinien istnieć komplet kont użytkowników (login+hasło) każdego z komputerów.
  • REKLAMA
  • #6 3409027
    jarucki1
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Propnuje podlacyzc w ten spsob

Modem ADSL (rj45) -> Router (WAN) -> reszta komputerow pod LAN i WiFi
    w ustawianiach router'a -> zakladka HOME(WAN) musisz wszystko odpowiednio ustawic!!!

Następnie ustaw tryb DHCP zakladka HOME(DHCP) na routerze.
    Na wszystkich kompach ustaw ta sama grupe robocza. Pamietaj aby kazda nazwa komputera byla inna np 1,2,3,4... Ta sama zasada powinna byc zachowana z nazwami uzytkownikow.

Nastepnie proponuje troszke klikac POLACZENIE SIECIOWE -> Wyswietl komp. gr. roboczej (jak nie pomoze to jeszcze dodatkowo klik na -> Microsoft Windows Network)

Na kazdym kompie cos udostepnij dowolny katalog/folder.

Jezeli wszystko ustawiles odpowiednio powinno smigac :)
    ja mam usiebie wlasnie w ten sposob ustawione jedyna roznica jest to ze zamiast modemu ADSL mam AP
    Uslugodawca Internetowy -> AP->kabel sieciowy (ok30m) -> Router(kabel podpiety pod WLAN) -> 2kompy w LAN 1 w WiFi
  • #7 3458451
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3458934
    tzok
    Port WAN nie służy do podłącznia komputera... w prosty sposób nie da się zrobić, żeby komputery w sieci LAN podłączonej do portu WAN były dostępne w otoczeniu sieciowym komputerów w LAN podpiętych do portów LAN. Między portem WAN a LAN jest NAT czyli tzw. maskarada.
    Router ma tylko 2 porty, jeden jest wyprowadzony bezpośrednio i opiasany WAN a drugi jest podłączony do switcha, którego porty opisane są jako LAN, do tego switcza jest też podpięty Access Point WiFi.
  • #9 3459656
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3459705
    tzok
    Powtarzam - port WAN nie służy do podłączania komputera, WiFi i porty LAN są po jednej stronie routera, komputery do nich podłączone nie komunikują się z pośrednictwem routera.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu konfiguracji sieci lokalnej z wykorzystaniem routera D-Link DI-524 podłączonego do innego routera/modemu ADSL obsługującego Neostradę. Użytkownik chce, aby komputery z systemami Windows XP SP2 Home i Professional mogły się wzajemnie widzieć w otoczeniu sieciowym i wymieniać pliki bez konieczności ręcznego wpisywania adresów IP. Wskazano, że prawidłowa konfiguracja wymaga podłączenia wszystkich komputerów do portów LAN i WiFi jednego routera, a port WAN nie służy do podłączania komputerów i powoduje izolację sieciową przez NAT. Zalecane jest wyłączenie DHCP na drugim routerze, ustawienie tej samej grupy roboczej na wszystkich komputerach oraz unikalnych nazw komputerów i kont użytkowników z hasłami, ponieważ w Windows XP SP2 konto gościa jest domyślnie wyłączone. Tryb AP (Access Point) jest wyjaśniony jako sposób na rozszerzenie sieci, ale DI-524 nie działa jako czysty AP. Udostępnianie folderów i poprawne ustawienia sieciowe w systemie Windows są kluczowe do prawidłowego działania otoczenia sieciowego. Port WAN routera DI-524 nie umożliwia widoczności komputerów w sieci LAN, co jest ograniczeniem sprzętowym i protokołowym (NAT).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA