logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasymulować źródło prądowe sterowane napięciem w Pspice?

akajarz 07 Lis 2006 12:57 2504 4
REKLAMA
  • #1 3197547
    akajarz
    Poziom 23  
    Ocena: 94
    Witam zaznaczam, że z Pspice jestem zupełna lama a chciałbym zasymulować obciążenie z przetwornicą w środku, zasilane napięciem stałym. Wiadomo, że w tym przypadku im mniejsze napięcie tym większy prąd będzie pobierany przez odbiornik.
    Odbiornik zasilany jest nap 24V przy którym pobiera prąd 0,25A.
    czyli prąd I=0,25/(U/24) gdzie U jest bieżącym napięciem zasilania.
    Rozumiem że tą moją "skrzynkę" musi reprezentować źródło prądowe regulowane napięciem, tylko jak wyrazić powyższą zależność w Pspice?

--
    Pozdrawiam
    Arturro
  • REKLAMA
  • #2 3197746
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 628
    Witam,
    cosik tu brakuje w Twoich założeniach, a mianowicie słowa o wydatkowaniu (pobieraniu) stałej wartości mocy o znanej sprawności z owej przetwornicy, to po pierwsze.
    Po drugie, to po co w to mieszać źródła sterowane?

Zakładając stałą wartość odawanej mocy Po, przy sprawności η (tylko dla dokładnych obliczeń należałoby uwikłać ją od wartości napięcia zasilania Uw), moc wejściowa Pw prądu stałego o parametrach Uw i Iw dana jest zależnością:
    Pw = Uw•Iw = Po/η teraz już bez kłopotu można wyznaczyć jeden z dwóch parametrów źródła ... :D

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3198180
    eP
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    akajarz napisał:
    Witam zaznaczam, że z Pspice jestem zupełna lama a chciałbym zasymulować obciążenie z przetwornicą w środku, zasilane napięciem stałym. Wiadomo, że w tym przypadku im mniejsze napięcie tym większy prąd będzie pobierany przez odbiornik.
    Odbiornik zasilany jest nap 24V przy którym pobiera prąd 0,25A.
    czyli prąd I=0,25/(U/24) gdzie U jest bieżącym napięciem zasilania.
    Rozumiem że tą moją "skrzynkę" musi reprezentować źródło prądowe regulowane napięciem, tylko jak wyrazić powyższą zależność w Pspice?

Domyslam sie ze chodzi Ci o uzyskanie zrodla napiecia ktore by sie zmienialo odwrotnie proporcjonalnie do napiecia nim sterujacego.

W tym celu musisz posluzyc sie nieliniowym zrodlem napiecia sterowanym napieciowo.

Zrodlo to bedzie zawieralo jeden skladnik wielomianu rozny od zera. Ten skladnik bedzie iloczynem dwoch napiec : a) napiecia na tym wlasnie zrodle podniesionym do kwadratu oraz b) napiecia sterujacego w pierwszej potedze

czyli Uwy=(Uwy^2)*Uster => 1=Uwy*Uster => 1/Uster=Uwy

Majac juz takie napiecie latwo otrzymasz zrodlo pradowe. Wystarczy zastosowac liniowe zrodlo pradu sterowane napieciowo.

Nie wiem czy musze Ci tlumaczyc w jakiej kolejnosci co sie podaje po slowku POLY.
    W tym przypadku bedziesz musial posluzyc sie POLY(2) i lepiej bedzie dla Ciebie by jako pierwsze napiecie sterujace zostalo wyspecyfikowane napiecie z tego wlasnie zrodla ktore definiujesz poniewaz wtedy masz mniej wspolczynnikow do wypisania.
    W przypadku zrodla sterowanego 2 napieciami wspolczynniki kolejno dotycza skladnika stalego, pierwszego napiecia w pierwszej potedze, drugiego napiecia w pierwszej potedze,
    pierwszego napiecia w kwadracie, pierwszego razy drugie, drugiego w kwadracie pierwszego napiecia w trzeciej potedze i dopiero to co Ciebie interesuje czyli pierwszego napiecia w kwadracie razy drugie w pierwszej potedze - ten wspolczynnik mozesz ustlic na 1 i wtedy otrzymasz na wyjsciu dokladnie odwrotnosc drugiego napiecia sterujacego. Oczywiscie wszystkie poprzednie wspolczynniki musza byc rowne 0.

A jak juz masz ta swoja odwrotnosc to teraz juz mozesz nia latwo wysterowac zwykle liniowe sterowane zrodlo pradowe definiujac odpowiedni wspolczynnik.

Jak jeszcze jest cos niejasne to pytaj

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3199912
    akajarz
    Poziom 23  
    Ocena: 94
    Dzięki za zainteresowanie. Może wyjaśnie po co mi to wszystko. Otóż problem jest rzeczywisty, na kablu koncentrycznym co okresloną ilość metrów wiszą sobie wzmacniacze w.cz, które maja za zadanie niwelowac jego tłumienie. Co ileś tam wzmacniaczy jest sobie zasilacz, który zasila je poprzez ten właśnie kabel, kilka w jedną i kilka w druga stronę. problem polega na tym, żeby obliczyc ile wzmacniaczy jest on w stanie zasilić tak żeby uwzględniając spadki napięć wzmacniacze pracowały poprawnie.

Nie było by to nic trudnego gdyby wzmacniacze miały liniową charakterystykę jak rezystory, ale jest inaczej, jak w poprzednim poście.
    Do tego dochodzą jeszcze rozgałęzienia kabla tak, że jedynym prostym sposobem w jaki widze że można to zrobić jest symulacja.

A teraz do rzeczy.. z Pspice jestem lama^2 dzisiaj dopiero zainstalowałem ten program i pobawiłem sie raptem 20 minut, widzę już że da się to zrobić, problem jest tylko taki, że czasu jest mało a robota goni. To co napisałeś ma dla mnie jakiś sens mimo tego, że jestem padnięty po całym dniu pracy.. Jednak na podstawie tego nie potrafie zdefiniować odpowiedniego elementu.

O ile to nie sprawi ci problemu proszę o bardziej konkretną pomoc. Do tego przydał by sie jakiś tutorialik (link) wyjaniający od podstaw ten pseudo język w którym tworzy się taką definicję.
    Z góry dziękuję.

--
    Arturro
  • #5 3200058
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 628
    Witam,
    ależ to dla mnie żaden problem i nie potrzeba do tego celu zatrudniać PSpice.
    Wystarczą Prawa Kirchhoffa i MathCAD ... :D
    Poproszę o strukturę sieci (schemat) i jej parametry (rezystancje), oraz charakterystyki prądowo-napięciowe owych zasilaczy (od strony zasilania), oczywiście dla najgorszego przypadku (największego) obciążenia, ponieważ dla mniejszego zawsze będzie lepiej.

Pozdrawiam
REKLAMA