akajarz napisał: Witam zaznaczam, że z Pspice jestem zupełna lama a chciałbym zasymulować obciążenie z przetwornicą w środku, zasilane napięciem stałym. Wiadomo, że w tym przypadku im mniejsze napięcie tym większy prąd będzie pobierany przez odbiornik.
Odbiornik zasilany jest nap 24V przy którym pobiera prąd 0,25A.
czyli prąd I=0,25/(U/24) gdzie U jest bieżącym napięciem zasilania.
Rozumiem że tą moją "skrzynkę" musi reprezentować źródło prądowe regulowane napięciem, tylko jak wyrazić powyższą zależność w Pspice?
Domyslam sie ze chodzi Ci o uzyskanie zrodla napiecia ktore by sie zmienialo odwrotnie proporcjonalnie do napiecia nim sterujacego.
W tym celu musisz posluzyc sie nieliniowym zrodlem napiecia sterowanym napieciowo.
Zrodlo to bedzie zawieralo jeden skladnik wielomianu rozny od zera. Ten skladnik bedzie iloczynem dwoch napiec : a) napiecia na tym wlasnie zrodle podniesionym do kwadratu oraz b) napiecia sterujacego w pierwszej potedze
czyli Uwy=(Uwy^2)*Uster => 1=Uwy*Uster => 1/Uster=Uwy
Majac juz takie napiecie latwo otrzymasz zrodlo pradowe. Wystarczy zastosowac liniowe zrodlo pradu sterowane napieciowo.
Nie wiem czy musze Ci tlumaczyc w jakiej kolejnosci co sie podaje po slowku POLY.
W tym przypadku bedziesz musial posluzyc sie POLY(2) i lepiej bedzie dla Ciebie by jako pierwsze napiecie sterujace zostalo wyspecyfikowane napiecie z tego wlasnie zrodla ktore definiujesz poniewaz wtedy masz mniej wspolczynnikow do wypisania.
W przypadku zrodla sterowanego 2 napieciami wspolczynniki kolejno dotycza skladnika stalego, pierwszego napiecia w pierwszej potedze, drugiego napiecia w pierwszej potedze,
pierwszego napiecia w kwadracie, pierwszego razy drugie, drugiego w kwadracie pierwszego napiecia w trzeciej potedze i dopiero to co Ciebie interesuje czyli pierwszego napiecia w kwadracie razy drugie w pierwszej potedze - ten wspolczynnik mozesz ustlic na 1 i wtedy otrzymasz na wyjsciu dokladnie odwrotnosc drugiego napiecia sterujacego. Oczywiscie wszystkie poprzednie wspolczynniki musza byc rowne 0.
A jak juz masz ta swoja odwrotnosc to teraz juz mozesz nia latwo wysterowac zwykle liniowe sterowane zrodlo pradowe definiujac odpowiedni wspolczynnik.
Jak jeszcze jest cos niejasne to pytaj
pozdrawiam