logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

witam jak podzielic neostrade aby chodzila na kablu i wifi

markus-wielki 08 Lis 2006 11:20 3167 10
REKLAMA
  • #1 3200917
    markus-wielki
    Poziom 18  
    Ocena: 175
    witam moj problem polega na tym iz posiadam neostrade 256 i teraz chcialby ja podzielic na siec wifi na lapa posiadam karte sieciowa PENTAGRAM horNET Wi-Fi USB 802.11g czy za pomoc niej moge rodzielic sygnal wifi na lapa? jak to wszystko ustawic dzieki pozdro
  • REKLAMA
  • #2 3200961
    Redgy
    Poziom 33  
    Ocena: 825
    Router który ma możliwość podpięcia AP (Acces Pointa) np Linksys ag241 i współpracuje z protokołem neostrady. Będzie ci normalnie działał po odpowiednim ustawieniu z neostradą. A gdy zechcesz WiFi to ma takową możliwość aby podpiąć AP. Potem konfigurujesz AP i masz i sieć na rj45 i WiFi :). Tu podałem przykład Routera który tak ma są oczywiście inne. Ale co linksys to linksys jest bezawaryjny praktycznie. Wada ? Cena.

Pozdrawiam

Jakby były problemy z ustawieniem służę pomocą

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic608394.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic617535.html

Przejrzyj
  • #3 3201270
    markus-wielki
    Poziom 18  
    dzieki ale chodzi mi o to ze mam kompa stacjonarnego do ktorego jest podpieta neostrada na usb w tym kopie stacjonarnym mam karte sieciowa na kabel i karte wifi pentagram na usb i teraz chodzi mi o to jak to ustawic aby net byl poszczany udostepniany przez te karty sieciowe jak i po kablu jak i po wifi gdyz kupilem lapa i teraz chcialem korzystac z neta bezprzewodowa bez wkladu finasowego
  • REKLAMA
  • #4 3201369
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Możesz - włącz udostępnianie połączenia internetowego, jako połączenie lokalne wskaż kartę WLAN.
  • REKLAMA
  • #5 3213178
    markus-wielki
    Poziom 18  
    a jak to wlaczyc?

Dodano po 2 [godziny] 24 [minuty]:

czy posiadajac ta karte radiowa jest mozliwosc abym mogl przekazywac sygnal dalej tzn do nastepnego kompa dzieki pozdro czy ta karta jest ylacznie tylko do odbioru ?
  • REKLAMA
  • #6 3215938
    markus-wielki
    Poziom 18  
    prosze opomoc
  • #7 3216440
    Redgy
    Poziom 33  
    Możesz to zrobić z poziomu windows'a lub użyć programu przeznaczonego do tego typu rzeczy tj WinRoute Pro wersja 4.2.5 lub wersja Lite 4.2.5 (prostsza konfiguracja).

http://www.pcworld.pl/ftp/pc/programy/781/Kerio.WinRoute.Pro.4.25.html
    lub tu:
    http://www.winroute.prv.pl/
    od razu masz opis i konfiguracje więc nie będę tego pisał po swojemu ani przepisywał.

Co do tego jak to zrobić pod Windows'em też nie będę dublował tego co zostało już napisane wystarczy poszukać na elektrodzie.
    choćby nawet tutaj jest bardzo obszernie (ale nie tylko):
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic99801.html

tutaj mini speed poradnik na innym forum odnośnie systemu Windows 98 (nie zdefiniowałeś jakiego systemu używasz :
    http://komputery.katalogi.pl/Udost%C4%99pnianie_po%C5%82%C2%B1czenia_internetowego-t1572.html
  • #8 3260234
    Prezydentrp
    Poziom 18  
    Ocena: 44
    Witam
    Mam nadzieję że temat jeszcze nie zamarł :) Planuję podzielić neostrade na kilka komputerów przy użyciu Pentagrama Cerberus, czyli modemu ADSL, routera i switcha w jednym. Ma on zarówno wyjścia do podłączenia komputerów kablem jak i WiFi. Chodzi mi o to żeby w moim budynku podłączyć dwa komputery kablem a przez wifi 2 komputery w innym budynku. Czy taka konfiguracja ma racje bytu? Jeśli tak to czy potrzebne będą jakieś dodatkowe anteny i jakie? Dodam że drugi budynek oddalony jest w lini prostej o jakieś 50m i pomiedzy stoi jeszcze domek jednorodzinny ale stosując anteny można zamontować je tak że nie będzie w drodze.
  • #9 3275062
    Redgy
    Poziom 33  
    Wystarczy jakaś nisko decybelowa antena z małym tłumieniem hmm np HELICALL 18dBi lub YAGI 16dBi (tzw panelówka) można też sektorową założyć np C r a c k 16 GOLD, bezprzewodowa karta sieciowa np Motorola NWH3012 i kawałek kabla z 2 końcówkami (w zależności od wybranej karty sieciowej i anteny, a tymsamym impedancji wyjściowej, dobiera się standard końcówek - RF-5, RF-240, MRC-240, H-155, H-1000PE). Potem już tylko konfiguracja.

Przykładowe widmo sygnału anteny zewnętrznej sektorowej Crack 16 GOLD na złączu typu N żeńskim.

witam jak podzielic neostrade aby chodzila na kablu i wifi
  • #10 3280775
    Prezydentrp
    Poziom 18  
    Ocena: 44
    coś mi się wydaje że antena przedstawiona w tym załączniku kosztuje kupę kasy. Mnie interesuje coś taniego. Odległość w lini prostej nie przekroczy 50m i obie anteny będą "się widziały"
  • #11 3281247
    Redgy
    Poziom 33  
    Tak C r a c k kosztuje około 160 zł ale Yagi jest dużo tańsza więc wybór należy do ciebie. Wiadomo że c r a c k gold jest dużo lepsza. Ale na 50 m Yagi w zupełności ci wystarczy i jest proporcjonalnie tańsza :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podziału łącza Neostrada 256 na sieć przewodową i bezprzewodową przy użyciu komputera stacjonarnego z kartą sieciową na kablu oraz kartą Wi-Fi USB PENTAGRAM horNET 802.11g. Rozwiązaniem jest włączenie udostępniania połączenia internetowego w systemie Windows, wskazując kartę WLAN jako interfejs lokalny, co pozwala na rozdzielenie sygnału na kabel i Wi-Fi bez dodatkowych kosztów. Alternatywnie można zastosować router z funkcją Access Point, np. Linksys ag241, kompatybilny z Neostradą, umożliwiający jednoczesne podłączenie urządzeń przewodowo i bezprzewodowo. W przypadku rozbudowy sieci na większy obszar, np. dwa budynki oddalone o około 50 m, rekomendowane jest użycie routera z wbudowanym modemem ADSL i Wi-Fi, np. Pentagram Cerberus, oraz zewnętrznych anten kierunkowych o niskim tłumieniu, takich jak Yagi 16dBi lub sektorowa Crack 16 GOLD, aby zapewnić stabilny sygnał między budynkami. Do konfiguracji sieci można także użyć oprogramowania WinRoute Pro 4.2.5 lub jego wersji Lite, które ułatwiają zarządzanie udostępnianiem internetu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA