logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zidentyfikować płytę główną Pcpartner do wgrania BIOS-u?

Tom@sz 08 Lis 2006 13:52 2121 7
REKLAMA
  • #1 3201328
    Tom@sz
    Poziom 13  
    Witam, kolega przestawił zworkę przy biosie co spowodowało wykasowanie kości flash. Chciałbym wgrać bios od nowa lecz nie wiem co to za płyta.
    Przejrzałem wcześniejsze posty na ten temat i wywnioskowałem że to płyta Pcpartner, lecz na stronie producenta nie moge jej znaleźć. Proszę o pomoc.

• REKLAMA
  • #2 3201381
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10457
    Od kiedy to zworka do resetowania cmosu kasuje sie zawartosci biosu? Czy zworka zostala ustawiona w pierwotne polozenie?
    Plyta to pewnie PcPartner lub jakis PcChips.
    Czy na plycie nie ma żadnych oznaczen? np. numer podobnego do tego:
    35-8823-01 ?
  • REKLAMA
  • #4 3203136
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10457
    AP133AS3 ma w innym miejscu generator zegara:
    Ale jezeli ten na plycie autora (oraz I/O) zadza sie z tym do ktorego jest bios na stronie producenta to mozna wgrac i powinno dzialac.
  • REKLAMA
  • #6 3209383
    Tom@sz
    Poziom 13  
    Witam, wielkie dzięki, znalazłem tą plytę jednak nie udało mi się jej przywrócić do życia. Otóż kolega przestawiając zworkę nie wykasował zawartości kości flash tylko ją uszkodził. Wyskakuje bootblock i prosi o dyskietkę, jednak nie chce sie programować.
  • REKLAMA
  • #8 3209947
    Tom@sz
    Poziom 13  
    Flop i dyskietka sprawne bo na innym kompie normalnie sie bootuje, tylko z tym jest problem. Dodam ze pokazuje blad ''keyboard error'' i nie raz bootuje z tej dyskietki raz nie, ale wogole nie chce uruchamiac sie program flashujacy takze prawdopodobnie uszkodzony I/O. Dzieki za sugestie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy płyty głównej PcPartner, której BIOS został uszkodzony po przestawieniu zworki przy BIOS-ie. Zworka do resetowania CMOS nie powinna kasować zawartości kości flash, jednak w tym przypadku doszło do uszkodzenia BIOS-u, co objawia się komunikatem bootblock i prośbą o dyskietkę do programowania. Płyta została zidentyfikowana jako model APPAS3-D956 (oznaczenie 35-D931-00-31). Dostępny jest BIOS do tej płyty pod adresem http://www.pcpartner.com/pcpartner/support/bios_zip/p946b.zip. Próby wgrania BIOS-u z dyskietki nie powiodły się, mimo sprawnego napędu i dyskietki, pojawia się błąd "keyboard error" i nieregularne bootowanie z dyskietki, co może wskazywać na uszkodzenie kontrolera I/O. Wcześniejsze sugestie wskazywały także na modele AP133AS3-908, AP133AS3-C908, AP133AS3-908C, AP133AS3-D908, jednak ostatecznie potwierdzono model APPAS3-D956. Zalecane jest sprawdzenie zgodności BIOS-u z płytą oraz poprawności nośnika i sprzętu do programowania BIOS-u.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA