logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zrywanie połączenia i niska prędkość na karcie Ralink PCI Wireless LAN

slawojski 08 Lis 2006 22:43 1122 5
REKLAMA
  • #1 3203507
    slawojski
    Poziom 11  
    Witam
    Nie wiem czy dobrze trafiłem z tematem, za bardzo sie na tym nie znam. Mam następujący problem: od paru dni mają miejsce nagłe zerwania połączenia, po chwili albo po paru godzinach połączenie znowu sie pojawia. Przy prędkości 512 (przynajmniej tyle mam w umowie z dostawcą) prędkość oscyluje w granicach 150 - 200, dodatkowo występują silniejsze wahania, raz jest 410 a za moment mam już tylko modemową.
    Przez parę miesięcy po podłączeniu nie było żadnych problemów, praktycznie bez względu na pogodę. Dostawca internetu twierdzi, że przyczyną jest jakiś wirus albo coś tam jeszcze innego, tylko troche w to wątpię. Czy możliwe jest żeby ktoś włamywał sie na "moje" pasmo i ograniczał mi prędkość? No i czy i jak mogę to naprawić.
    Dodam że jak dostawca internetu zmienił kartę to zaczęło mieć lepsze osiągi i chodzi nieco dłużej zanim urwie, czyli może to jednak wina sprzętu?
    Karta: Ralink PCI Wireless LAN
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3203577
    allsiolek
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam
    A pingowales lacze? sprawdzales jakie sa opoznienia pakietow iczy w ogole nie glubi paczek. mialem podobny problem kiedys ale przyczyna bylo to ze operator podlaczal coraz wiecej uzytkownikow bez poszerzenia lacza... dopiero po postawieniu nowego mostu wszystko wrocilo do normy. przeskanowanie dysku w poszukiwaniu wirusow tez nie zaszkodzi
  • REKLAMA
  • #3 3203685
    slawojski
    Poziom 11  
    Nie wiem jak sie pinguje łącze. Dysk skanowałem, nawet idąc za radą operatora przeinstalowałem system, tylko to w ogóle nie daje efektów. On twierdzi, że wina leży po mojej stronie, tylko nie wiem w czym problem, antena była sprawdzana i nie jest zamoknięta.
    Na czym polega pingowanie łącza?

Dodano po 11 [minuty]:

Już chyba popingowałem, średni czas=16ms, max+19ms, min=15ms,
    0 utraconych przy łączeniu z wp.pl dajmy na to. Tylko że akurat teraz mam dobre połączenie.
  • REKLAMA
  • #4 3203738
    allsiolek
    Poziom 13  
    no wlasnie bo pingi masz prawie idealne... zrob tak jeszcze raz gdy net Ci sie bedzie mulil i wtedy zobaczysz... mozliwe ze teraz mniej ludzisiedzi na necie i dlatego lacze nie jest tak obciazone to i czasy nizsze...
  • REKLAMA
  • #5 3203759
    slawojski
    Poziom 11  
    To jest to wina dostawcy, że na przykład nie rozbudowuje sieci przy coraz większej ilości użytkowników, czy coś takiego? On twierdzi, że z jego strony wszystko jest ok.
  • #6 3206171
    allsiolek
    Poziom 13  
    wiesz duzo zalezy od umowy jaka masz spisana z dostawca uslug internetowych... u mnie bylo to tak ze w danej cenie zapewnia on transfer do 256kb/s wiec tutaj ma on dosc duze pole do popisu. jesli jednak internet dziala Ci czasmi tak ze strony otwieraja sie godzine, a czasmi nawet gg sie nie chce polaczyc to juz jest lekka przesada (u mnie tak bylo) ale kilka osob mu zagrozilo ze skoro on sie nie wywiazuje z umowy to oni tez nie beda i nie beda mu placic... skonczylo sie to tak ze teraz bardziej dba o swoich klientow... wrcajac do Twojego pytania to oczywiscie ze tak. wiadomo ze lacza maja okreslona przepustowsc i kiedy liczba uzytkownikow rosnie zaczynaja nie wyrabiac (mozesz pewnie to zauwazyc w godzinach szczytu). za to w koncu mu placisz zeby sie opiekowal ta siecia... pozdrawiam
REKLAMA