logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP PSC 1315 - Papier zatrzymuje się w połowie, co robić?

remik80 10 Lis 2006 10:10 11365 12
REKLAMA
  • #1 3208115
    remik80
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    witam - mam problem z hp 1315 - problem polega na tym ze drukarka pobierze papier, wysuwa go do połowy po czym zatrzymuje sie i wskazuje zakleszczenie. czyjniki wyczyszczone, sprzęt po gwarancji
    proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3208180
    konradx
    Poziom 18  
    Ocena: 73
    powodów może być kilka i trzeba by to sprawdzić po kolei wszytko:
    1. zle złozone
    2. uszkodzony czujnik
    3. słabo naciągnięty pasek zębaty
    4. czasem uszkodzony kardridz(miałem raz taki przypadek)
    Żeby więcej powiedzieć musiałbyś dokładnie opisać uszkodzenie. Podejrzyj czy się rolka po papierze nieslizga, czy czasem czujnik od papieru nie jest jakoś zawieszony, czy styki kardridza są czyste.

Dodano po 2 [minuty]:

Aha przypomniało mi sie jeszcze jedna sprawa. czy dobrze złożyłeś stacje serwisową? Jełi nie bedzie sie wysprzęglać efekt bedzie taki jak opisujesz.
  • #3 3212592
    rsikon
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    byc moze - niemal napewno - uszkodzony element "przenoszacy" naped na stacje serwisowa drukarki - ulamany zabek

Radzio
  • #4 3253638
    m4tys
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    zgadzam sie z poprzednikiem.. ale taki sam objaw jest rowniez gdy na metalowym walku znajdujace sie na stale zebatki (jedna z lewej strony korpusu druga z prawej) .. sa przekrecone
  • REKLAMA
  • #5 3292734
    JoOoGi
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    rsikon napisał:
    byc moze - niemal napewno - uszkodzony element "przenoszacy" naped na stacje serwisowa drukarki - ulamany zabek

Radzio

U mnie wystapil ten sam problem :/
    I mam pytanie czy ta część jest wogóle dostępna.
    Jak tak to gdzie mogę ją kupić??
    Albo może ktoś wie czy któraś drukarka ma taki sam układ
    i z niej można by wyciągnąć tą część ??

pozdr.
  • #6 3296109
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Pasują zdaje sie z hp 33xx,34xx,35xx.
    Pozdrawiam
  • #7 3298959
    JoOoGi
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Syriusz74 napisał:
    Pasują zdaje sie z hp 33xx,34xx,35xx.
    Pozdrawiam

a wiesz jak ten element sie nazywa lub
    jaki ma nr katalogowy??
  • #8 3299079
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Nr katalogowego nie znam ale to jest po prostu sprzęgło .

A po co ci nr katalogowy kup sobie na Allegro jakiś złom z tych modeli i po sprawie
    Chodzą po 5-10zł i są lekkie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 3302614
    pawelzet
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Nie ma numeru katalogowego tych części, bo HP ich nie produkuje. Są to urządzenia jednorazowe. Na gwarancji jest problem - HP wymienia całe urządzenie, po gwarancji jest problem - HP proponuje tzw. naprawę ryczałtową, czyli wymianę urządzenia bez względu na rodzaj uszkodzenia. Części można pozyskać tylko ze szrotów.
  • REKLAMA
  • #10 3579196
    xangel
    Poziom 19  
    Ocena: 147
    Witam wszystkich
    Mógłby ktoś zamieścić opis kalibracji tej drukarki po rozebraniu stacji serwisowej? (i może przy okazji HP 3325), bo na necie jest dużo opisów kalibracji HP 3820, natomiast nie moge znaleźć nic do PSC 1315 a właśnie chyba załatwiłem swoją :)

Pozdrawiam
  • #11 3598130
    remik80
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    sprzet zezłomowany - usterka nie usunieta - zamykam temat
  • #12 6112442
    twardy161
    Poziom 11  
    Ocena: 23
    witam
    ja ponownie otiewram temat
    mam taki sam problem-sprzet nie byl rozbierany do czasu wystapienia usterki wiec zle zlozenie itp odpada,
    rolki nie slizgaja sie na papierze, zaden tryb nie jest uszkodzony, styki od kartridzy czyste,pasek sie nie slizga,
    jeden z czujnikow papieru rzeczywiscie sie zawieszal ale to zostalo usuniete,
    na obecna chwile kombinuje z wlasciwym ustawieniem stacji serwisowej(jesli mowa o olemencie po prawej pod kartridze),
    przed rozlozeniem uesterka wygladala tak, ze po uruchomieniu czasem przepuszczal pierwsza kartke na pusto nastepnie bral kolejna i zatrzymywal w polowie wyswietlajac blad papieru,
    prosze o pomoc, kupilem sprzet p0 taniosci liczac ze uda sie cos z nim zrobic ale i takiej kasy szkoda.
  • #13 7215126
    Dzióbel
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam!
    Mam podobny problem - drukarka CZASEM pobiera kartkę i zakleszcza ją (błędy jw.)
    Cyngiel sprzęgła wydaje się OK - nic nie jest połamane.
    Moje pytanie : Gdzie znajdują się czujniki podajnika papieru???
    (nie znaleziono u wujka google ani na elektroda.pl) :P

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z drukarką HP PSC 1315 polega na zatrzymywaniu się papieru w połowie podawania i wyświetlaniu błędu zakleszczenia. Przyczyny mogą obejmować nieprawidłowe złożenie stacji serwisowej, uszkodzony czujnik papieru, słabo napięty pasek zębaty, uszkodzone sprzęgło lub kardridż. Często wskazywanym elementem usterki jest sprzęgło przenoszące napęd na stację serwisową, które może mieć ułamany ząbek lub być niewłaściwie ustawione. Metalowe wałki z zębatkami po obu stronach korpusu również mogą być przekręcone, co powoduje podobne objawy. Części zamienne nie są dostępne jako nowe, ponieważ HP nie produkuje ich osobno – urządzenia są traktowane jako jednorazowe, a części można pozyskać jedynie z demontażu innych modeli. Sprzęgło pasuje do modeli HP 33xx, 34xx, 35xx, co umożliwia pozyskanie części z tych drukarek, np. z tanich egzemplarzy na aukcjach. Kalibracja stacji serwisowej po rozebraniu jest trudna do znalezienia w sieci dla modelu PSC 1315. Użytkownicy zgłaszają, że problem może występować sporadycznie i czasem papier jest przepuszczany, a czasem zatrzymywany. Czujniki papieru są trudne do zlokalizowania, a ich zawieszanie się może powodować błędy. Poza gwarancją naprawa jest utrudniona, a sprzęt często jest złomowany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA