logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Artefakty przy starcie na MSI NX6800GS 256MB - jak naprawić?

g0ust 10 Lis 2006 20:49 2294 13
REKLAMA
  • #1 3210216
    g0ust
    Poziom 10  
    Witam.
    Posiadam kartę graf. MSI NX6800GS 256mb/256bit, przy włączaniu komputera pojawiają mi się artefakty (odrazu przy samym starcie gdzie wskazuje primary ide itp.), windows nie chce się wogóle włączać. Żeby móc cokolwiek robić na komputerze to wyjmuję kartę graf., odłączam od prądu, po chwili zpowrotem wkładam grafike, podłączam do prądu, włączam komputer i jest jakby wszystko okej, uruchamiam ponownie i jest wszystko w porządku, ale gdy wyłącze komputer, a następnie go włącze to znów pojawiają się artefakty i muszę znowu odłączać karte itd. Ktoś mógłby mi pomóc rozwiązać ten problem?
    Pozdrawiam

edit: karta nie była podkręcana, problem pojawia się 1 raz
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 3210511
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 120
    Jakim zasilaczem kolega dysponuje ? Prosze pomierzyc napiecia miernikiem, oczywiscie pod obciazeniem (np w czasie grania)
  • #3 3211058
    g0ust
    Poziom 10  
    W czasie grania napięcie spadało od ~12.9V do ~11.9V, gdy przestałem grać napięcie utrzymywało się na poziomie ~12.15V
    W załączniku dołączam zdjęcie nalepki z zasilacza
    Q-TEC model PSU 650W Triple Fan
    Artefakty przy starcie na MSI NX6800GS 256MB - jak naprawić?
    :arrow: TONI_2003 :D Kliknij aby powiększyć :!:
  • REKLAMA
  • #4 3211213
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3807
    Witam!
    Jedynie wymiana, podmiana zasilacza na coś konkretnego potrafi coś wykluczyć, a moim zdaniem jako że wiem że te zasilacze są słabe i bardzo źle sobie radzą zwłaszcza w stresie z utrzymaniem poprawności napięć. Zresztą szybko padają gdy za często muszą dostawać zadyszki .
    Pożycz zasilacz od kogoś i sprawdź na innym i nie patrz na to że na Twym zasilaczu pisze dumnie 650W bo tyle to on nigdy nie miał i mieć nie będzie !
    Sądzę że wtedy zaraz się wyjaśni sprawa Twej karty graficznej....
  • #5 3214360
    g0ust
    Poziom 10  
    Na innym zasilaczu pojawiają się cały czas artefakty, nie pomaga w tym przyadku odłączenie od prądu itp. (zasilacz Tracer 450W)
  • REKLAMA
  • #6 3215246
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3807
    ... pisząc inny miałem na myśli coś markowego, a nie taki za przeproszeniem "badziew "z dolnej półki jakim jest Tracer , a te 450W to tyko życzenie producenta rzucone na wiatr i napisane na papierze, który wszystko przyjmie. Za dobrą monetę, a zwykłego użytkownika delikatnie mówiąc wprowadzi w błąd z rożnymi tego konsekwencjami... ech...
  • REKLAMA
  • #7 3239760
    g0ust
    Poziom 10  
    Problem sam rozwiązałem: wystarczyło wyczyścić styki
  • #8 3239854
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    g0ust napisał:
    W czasie grania napięcie spadało od ~12.9V do ~11.9V,
    Ciekawe, skąd wzięło się te 12.9V? Jeżeli pomiar był prawidłowy, to na miejscu kolegi nie byłbym specjalnie spokojny.
  • #9 3264368
    g0ust
    Poziom 10  
    Witam.
    Posiadam kartę graf. MSI NX6800GS 256mb/256bit, przy włączaniu komputera pojawiają mi się artefakty (odrazu przy samym starcie gdzie wskazuje primary ide itp.), windows nie chce się wogóle włączać.
    Żeby móc cokolwiek robić na komputerze to odłączam komputer od prądu, po chwili zpowrotem podłączam do prądu, włączam komputer i jest jakby wszystko okej, uruchamiam ponownie i jest wszystko w porządku, ale gdy wyłącze komputer, a następnie go włącze to znów pojawiają się artefakty i muszę znowu odłączać od prądu itd.
    Ktoś mógłby mi pomóc rozwiązać ten problem?
    Karta nie podkręcana, problem pojawia się 1 raz, nie jest to wina zasilacza.
    temat piszę 2 raz
    Pozdrawiam
    Tak to jest jeśli się nie słucha innych!
    Temat scaliłem proszę nie zakładać nowych tematów!
    TONI_2003
  • #10 3266900
    yapac
    Poziom 12  
    Witam,

jak dla mnie wina nie lezy po stronie zasilacza (zapomnij o zasilaczu) a raczej grafy, wyglada to na blad GPU lub pamieci. ciezko to okreslic bez progow testujacych. jezeli masz na ta grafe gwarancje radzilbym ja oddac do servvisu.

pozdrowionka
  • #11 3267799
    g0ust
    Poziom 10  
    niestety nie mam gwarancji, co mógłbym w takim razie zrobić by odzyskać kartę (oprócz wyrzucenia na śmieci :) )
    pozdrawiam
  • #12 3294657
    Lizak86
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Witam. Zmieniłem kuzynkowi karte graficzna na geforce 6800 GS. a zasilka to niestety codegen 350W. mierzylem napiecia na w czasie gry i przedstawia sie to nastepujaco
    - 5V ≈5.12
    -12V ≈11.65
    a jak jestem w windzie to napiecie 12V wynosi ≈11.90
    nie pokoji mnie troche tak spory spadek podczas grania. Jak myslicie raczej trzeba wymienic ten zasilacz.
    konfiguracja kompa to
    -plyta głowna Abit is7-e2
    -proc celeron 2.26 s478 podkrecony do 2.50
    -pamieci 512 400Mhz kingston
    -dysk segate 80Gb 7200
    -Geforce 6800GS
    -dvd rw Lg
  • #13 3295084
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 130
    Zasilacz ?? To nie jest w pewnym sensie zasilacz tylko KAT komputerowy i należy go niezwłocznie wymienić ;) Jeśli niechce się ryzykować uszkodzeniem całego zestawu.
  • #14 3587066
    g0ust
    Poziom 10  
    Problem rozwiazal sie sam, nie uzywalem karty przez miesiac i teraz znow dziala

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz karty graficznej MSI NX6800GS 256MB doświadczał artefaktów pojawiających się natychmiast po włączeniu komputera, co uniemożliwiało uruchomienie systemu Windows. Problem ustępował po wyjęciu i ponownym włożeniu karty oraz odłączeniu zasilania, jednak po wyłączeniu i ponownym włączeniu komputera artefakty powracały. W dyskusji sugerowano sprawdzenie zasilacza, gdyż niestabilne napięcia pod obciążeniem mogą powodować problemy z kartą graficzną. Testowano różne zasilacze, w tym Q-TEC 650W i Tracer 450W, jednak problem nie ustępował nawet na innym zasilaczu, zwłaszcza gdy był to model niskiej jakości. Ostatecznie problem rozwiązało wyczyszczenie styków karty graficznej. Wskazano również, że przyczyną mogą być uszkodzenia GPU lub pamięci karty, a w przypadku braku gwarancji zalecano serwis lub wymianę. W jednym z późniejszych wpisów autor potwierdził, że po przerwie w użytkowaniu karta działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA