logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

karta graficzna zepsuta ale wyświetla artefakty nowa bios piszczy

Słoma140591 20 Cze 2013 22:25 1803 6
REKLAMA
  • #1 12439500
    Słoma140591
    Poziom 10  
    Witam.
    Mam płytę główną MSI K9N Ultra. Działała z kartą graficzną MSI, która się zepsuła i nic nie wyświetlała, tylko bios piszczał (AMI bios 8 pisków). Podłączyłem GeForce 6700xl 128 i po krótkim czasie karta zaczęła wyświetlać błędy (obraz był jak przez sito), ale karta nie była nowa więc mogła się zepsuć. Wstawiłem więc inną, nową Asus GF210 1GB DDR3 PCI-E Silent. Ta karta się nie uruchamia. Robi się ciepła, ale obrazu nie ma. Pożyczyłem więc używkę i też nie działa, ale mój Asus na innym komputerze działa. GeForce na innym też nie działa, ale GeForce pomimo defektu wyświetla jakiś tam obraz. Czy to wina płyty?
  • REKLAMA
  • #2 12439602
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 12439622
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    Asus gt210 się na twojej płycie nie uruchomi bo jest na pci-e w wersji 2.0. Gf6700 powinien się jednak uruchomić Nie napisałeś jaki masz zasilacz bo on też może być problemem. Płyta główna też jest podejżana. Nowa grafika też może się zepsuć, reklamuj.
  • #4 12439667
    Słoma140591
    Poziom 10  
    to jaki model grafiki do tej płyty założyć? bo reszta jest spoko zasilacz sprawdzałem daje prawidłowe napięcie

Dodano po 6 [minuty]:

mam też 9600gt pci-e 512mb ddr3 i też nie działa
  • REKLAMA
  • #5 12439772
    Tomxd
    Poziom 9  
    Moim zdaniem powinieneś poszukać przyczyny na płycie głównej lub/i w zasilaczu. Ostatnio miałem podobny problem grafika nie przesyłała sygnału do monitora i bios piszczał. Okazało się że kondensator na płycie jest napuchnięty więc może u ciebie jest coś podobnego. Po wymianie wszystko wróciło do normy i wcześniej mi pokazywał napięcia rzędu 2,9V na 3,3 itp. Zamiast kupować co rusz nowe karty sprawdź wszystko dokładnie.
  • REKLAMA
  • #6 12477201
    Słoma140591
    Poziom 10  
    ok, płyta i wszystko w porządku zbieg okoliczności że karta się zepsuła, jaką kartę polecacie wstawić do tej płyty? nie przesadzając finansowo ma poprostu działać

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z kartą graficzną, która wyświetla artefakty oraz z płytą główną MSI K9N Ultra. Po awarii pierwotnej karty MSI, podłączył GeForce 6700XL, która również zaczęła wyświetlać błędy. Następnie próbował z nową kartą Asus GF210, która nie uruchomiła się, mimo że działała na innym komputerze. Użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć w płycie głównej lub zasilaczu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie kondensatorów na płycie oraz zasilacza, a także polecają poszukać odpowiedniej karty graficznej do płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA