elek555 napisał: eP:... zamknieta obudowa nie powinna byc problemem o ile w srodku bedzie wymuszone chlodzenie, a calosc nie bedzie szczelnie zamknieta... -musisz to bliżej wyjaśnić bo nie chwytam

i kojarzy mi się z oczekiwaniem częściowej ciąży.
Sprawa jest dosyc prosta: jesli w srodku jest sporo miejsca to i powierzchnia takiej skrzynki jest na tyle duza ze bez wymuszonej wymiany powietrza z zewnatrz skrzynka bedzie oddawala na zewnatrz te 100W przykladowo gdy wewnatrz bedzie 50-60 stopni choc oczywiscie wymaga to sprawdzenia.
Dzieki temu mozna by uniknac szybkiego zakurzenia jej wnetrza.
Natomaiast by zrekompensowac prace w wyzszej temperaturze i pod duzym obciazeniem jednoczesnie konieczne byloby stosowanie wymuszonego chlodzenia np. mostka i jego radiatora.
Zreszta z ta duza temperatura wewnatrz skrzynki to tez jest sprawa watpliwa poniewaz jak przypuszczam duze obciazenie nie byloby tam przy pracy ciaglej a jedynie w celu przeprowadzania jakichs krotkotrwalych cwiczen. Przy znacznej objetosci skrzynki jej pojemnosc cieplna i zgromadzonego w niej powietrza tez bedzie na tyle duza ze czesto wnetrze nie zdazy sie po prostu nagrzac do tej wysokiej temperatury. Natomiast pojemnosc cieplna radiatora czy mostka jest duzo nizsza wiec korzysc ze stosowania wymuszonego chlodzenia bezposrednio tych elementow jest duzo wyzsza niz zysk z wymuszonej wymiany powietrza wewnatrz duzej i niezby szczelnej skrzynki.
Choc oczywiscie nie mam pojecia jak ta skrzynka wyglada tam w praktyce wiec najprosciej byloby to sparwdzic przy pomocy zarowki i termometru(oczywiscie z mozliwoscia zdalnego odczytu by nie trzeba bylo zaklocac pomiarow jej okresowym otwieraniem.
Przykladowo jesli pojemnosc cieplna skrzynki (jej wnetrza) bylaby znaczna mozna by zainstalowac czujnik temperatury ktory sporadycznie dzwiekiem sygnalizowalby koniecznosc jej otwarcia.
elek555 napisał:
Nie ma czegoś takiego jak chłodzenie bez odprowadzania ciepła. Wentylator to nie maszynka do mięsa lecz do wymuszenia przepływu powietrza i jak sama nazwa wskazuje- do wentylacji. Sugeruję byś próby z wentylatorem zamkniętym przy 100W żarówce wykonał za własne pieniążki i przy własnych zamkniętych z nią kondensatorach LOW ESR na 35-50V !!!
To wszystko zalezy od tego jak duza jest ta skrzynka i ile sie w niej miesci powietrza.
Przypuszczam ze jest ona spora skoro bylo w niej zamkniete to trafo ktore tez pewnie bylo znacznie obciazane do tej pory.
elek555 napisał:
( które zalecasz nie wiedzieć czemu i nie pisząc skąd nabyć. Autor nie pisał nic o ciągłym obciążeniu impulsowym, ani o takiej zawartości w zasilaniu.
Konnsatory w mostku pracuja impulsowo z przy f=100Hz niezaleznie od obciazenia.
Radzilbym Koledze odswiezyc sobie co nieco podstaw
Dlatego tak wazna jest ich duza pojemnosc, bo z tym zwiazana jest ich wydajnosc pradowa i niskie ESR.
Jezeli nie dostanie takich z niskim ESR to nic nie stoi na przeszkodzie by zamiast 40 mF wstawil tam np. 60 mF. Generalnie im zastosuje wiecej sztuk na mniejsza pojemnosc to wypadkowo dostanie nizsze ESR niz gdyby uzyl np 2 sztuk 22mF czy czterech 10 mF.
elek555 napisał:
Trafo też jest zwykłe). Przeciętnego ucznia na takie wyczyny nie stać. Przy okazji polecam również funkcję PISOWNIA, bo mamy kontakt z młodzieżą w trakcie nauki
Mysle ze Kolega
mosor123 rozumie o czym ja pisze wiec inni tez nie beda mieli z tym problemu
elek555 napisał:
Natomiast doskonale wiesz że otwory wentylacyjne za wentylatorem(jak w ATX itp.) załatwią sprawę.
Niestety nie wiem tego doskonale bo nie znam rozmiaru tej skrzynki i odleglosci tychze otworow od owego wentylatora.
Podobnie jak nie jestem przekonany do koniecznosci ich wykonania skoro do tej pory ich tam nie bylo.
Pozdrawiam.