logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TDA7294 - zniekształcenia niskich tonów przy zasilaniu +/- 40V, co robić?

retoropak 22 Lip 2003 20:54 3120 24
REKLAMA
  • #1 296623
    retoropak
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    mam taki problem koncowka dziala tylko
    strasznie znieksztalca niskie tony reszta jest wporzo
    trafo jest oka ma okolo 350w powinno takie wystarczyc (jeden kanal)
    do tego kostka prawie wogle sie nie grzeje
    zasilanie +\- 40V
    sprawdzalem na 30v i to samo
    moze to jakas wada kostki???
    prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 296639
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Sprawdź kondensator wejściowy i ewentualnie od bootstrapu ( o ile zasilacz jest OK )
  • #3 296791
    retoropak
    Poziom 13  
    zsilacz jest ok
    na wejsciu 1uF
    na bootstrapie 22uF i oba wporzo sa
  • REKLAMA
  • #4 296802
    ufol
    Poziom 23  
    Ocena: 13
    A czy sprawdzałeś ten wzmacniacz z różnymi źródłami sygnału sterującego???
    Problem może dotyczyć równie dobrze układów wejściowych (przedwzmacniacz).
    Pozdrawiam
  • #5 297707
    alnus
    Poziom 28  
    ufol napisał , żeby sprawdzić coś przed wejściem , ja dodam , że dla porządku nie zaszkodzi sprawdzić głośnika no i poprawności montażu
  • #6 297723
    retoropak
    Poziom 13  
    zmontowane jest oka sygnal na wejsciu jest oka glosnik jest oka
    cos to ku*** czerstwo chodzi
  • #7 297738
    alnus
    Poziom 28  
    A ten 1 uF na wejściu to rozumiem foliowy ?
  • #8 297778
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Nie podłączaj sie do gniazdka słuchawkowego a bedzie lepiej.
  • #9 300194
    retoropak
    Poziom 13  
    1uF tantal ojciec fachowiec powiedzial ze bedzie dobry to taki dalem

jakie kurde sluchafkowe eeeee
  • #10 301251
    alnus
    Poziom 28  
    Wywal tantala i daj foliowy , najlepiej MKP , ale może być też inny
  • REKLAMA
  • #11 301369
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Masz na odwrót wlutowany kondensatorek ot botstrapu (22uF).
  • #12 307461
    retoropak
    Poziom 13  
    wlutowal ja tego gondziora jak nalezy i dupa dalej nie pasi jak powinien
    cos ta kostka jest chyba jakas felerna
  • #13 307480
    ufol
    Poziom 23  
    Sprawdź dokładnie oznaczenie kostki.. jest to TDA7294 czy TDA7294S ??? Jeżeli jest to wersja S to podłącz kondensator od bootstrap`u do pinu 6 (plus) i pinu 12 (minus).
    Sprawdź jeszcze raz układ zasilacza... nic innego nie przychodzi mi do głowy...
    Pozdrawiam
  • #14 307519
    west222
    Poziom 14  
    moze przesterowujesz wejscie albo masz cos nietak z wartosciami w ukladzie st-mute choc to pewnie nie to ....
  • REKLAMA
  • #15 307979
    retoropak
    Poziom 13  
    kostka jest bez zadnego s
    przesterowywac raczej nie przesterowuje chociaz tak to wyglada
    tda 7294 ma niby dawac okolo 100w ale moja diora 20watowa daje lepsze cisnienie niz ten wazmak
    tzn jesli wytne bas gra glosno ale nie wytrzymuje na basie
    jakby mu pradu brakowalo ale zasilam to okolo 200 moze 300watowym trafkiem i na zasilaczu siedzi 2x20.000uF wienc zasilacz powinien byc wporzo chyba wypier***e tego tda i zrobie na dyskretnych bo on cos w **** wali
  • #16 310653
    retoropak
    Poziom 13  
    kondzior jest wlutowany ok
    wzmak sie zachowuje tzk jakby byl przesterowany tzn na basie nie wyrabia albo mu pradu brakuje
    ale zasilacz jest ok
    przesterowywac tez raczej go nie przesterowuje (chyba ze ta koncowka ma 15 watow bo moja diora 20watowa lepiej chodzi z moja 30stka)
    mialem 100 wata na dyskretnych (pod tym samym zasilaczem) chodzil jak wichura
    tda gra dobrze na glosnosc gwizdki i srednie szaleja ale troszke wiencej basu i nie wyrabia
    chba wywale tego tda i naprawie tego na tranzystorkach
  • #17 310701
    ufol
    Poziom 23  
    Czy wzmacniacz budowałeś w podstawowej aplikacji, którą proponuje producent?? Udostępnij dokładny schemat tak samego wzmacniacza jak i układu zasilającego. Napisz też coś więcej o obciążeniu jakie podłączasz do tego wzmacniacza...
    Pozdrawiam
  • #18 311566
    retoropak
    Poziom 13  
    zasilacz jest na 2 mostkach okolo 7 amperow trafo okolo 200-300w
    kondziory 2x20000uF daje mi okolo 2x40v
    moze cos z masami nie tak poprowadzilem ????
    pracuje przy 4 omach
    Załączniki:
    • TDA7294 - zniekształcenia niskich tonów przy zasilaniu +/- 40V, co robić? zasilawka.JPG (14.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • TDA7294 - zniekształcenia niskich tonów przy zasilaniu +/- 40V, co robić? 100wtda7294.gif (3.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 311648
    ufol
    Poziom 23  
    Wzmacniacz w tej aplikacji, przy obciążeniu 4ohm powinien być zasilany napięciami do wartości około ±30VDC (oddaje wtedy swoją maksymalną moc). Podniesienie napięcia ponad tą granicę i praca przy pełnym wysterowaniu będzie owocowała częstym wyciszaniem wzmacniacza – efekt działania zabezpieczenia termicznego!!!
    Co do zasilacza to proponuję zastosowanie innego rozwiązania, które znajdziesz tu:
    https://www.elektroda.pl/warsztatowe/schematyideowe/zasilaczsymetryczny1.gif
    http://republika.pl/carton/!schematy_zdjecia/zas_sym_schemat.gif
    Jeżeli posiadane przez Ciebie mostki prostownicze są takie same to możesz je połączyć ze sobą równolegle.
    Pozdrawiam
  • #20 314053
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 301
    rada wydaje się być jedna musisz zdobyc oscyloskop i wszystko będzie jasne
    -ja też miałem problem niewydolności i rozwiązanie okazało się proste - po podłączeniu oscyloskopu okazało się iż TDA oddaje moc na full i więcej się nie wyciągnie ( po przekroczeniu tej mocy obcinał górę i dół sinusoidy)
    - więcej na mojej stronie http://republika.pl/rubi dział wzmak do suba tesla
    -osobną sprawą jest czy sygnał wchodzący na we TDA nie jest przesterowany - miałem kiedyś przypadek że ''znajomy'' podłączył wy głośnikowe ze swojej wierzy do we TDA i dziwił się że to słabo gra....
  • #21 317876
    hacker
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    czy napięcie 38V do tego samego ukladu tzn. TDA 7294 bedzie odpowiednie przy obciazeniu glosnikiem 8 Om ??
    Chodzi oczywiscie o caly uklad wzmacniacza.... ;P
  • #22 318017
    ufol
    Poziom 23  
    :arrow: Hacker: Tak! Układ w tej aplikacji, przy obciążeniu głośnikami o impedancji 8ohm, można bez problemu zasilać napięciami o wartości do ±42VDC ...
    Pozdrawiam
  • #23 319233
    hacker
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    a czy do tego wzmaka moge dać trafo 200W 2x24V ?? to bedzie prąd ok. 4A, czy taki prad nie bedzie za mały ??
  • #24 321092
    ufol
    Poziom 23  
    Transformator o mocy 200VA to minimum, które można zastosować dla aplikacji układu TDA7294 (dwa kanały). Z napięć ±35VDC wyciągniesz około 60W na kanał...
    Pozdrawiam
  • #25 322973
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    :arrow:retoropak Zrób zasilacz jak ci narysowali, zamiast np pojedyńczego kondensatora 22.000 daj kilka mniejszych na każdą gałąź, jeżeli to jest tylko jeden kanał to może być mniej u mnie chodzi to na 2 x ok 8.000 i jest ok, trafo koniecznie toroid (u mnie na 1 końcówe 120 W 2x24 AC), jeden mostek na 30 amper (po co żałowac mocy koszt to ok 3 zł :-) bateria kond, po 2 "lizaczki 100nf" i w mostku 4 x 100 n na każdej gałęzi żeby pozbyć się śmieci. Przewody maksymalnie grube (zasilacza nie robiłem na płytce tylko na pająku tobie też tak radze) przy kości (możliwie blizko max kilka cm) daj jeszcze po jednym na każdą gałąź zasialnia 2200uF i 2 x 100n dolutowane do nużek. Mi wyszła PCB wielkości ok 6 x 5 cm, jakoś szczególnie nie prowadziłem specjalnie mas - chocaż można by się pokusić o oddzielenie sygnałowej i mocy połaczewnie ich w jednym punkcie - na pewno by to polepszyło parametry brumowo -szumowo -przydźwiękowo -masowe :-) A może kość się przegrzewa tylko masz słaby styk z radiatorem i tego nie czuć ?

Poczytaj sobie przedostatni numer EDW - był tam obszerny i całkiem mądry artykuł na temat budowy wzmacniacza na tej kości, można nawet zamówić ładną 2 stronną płytkę z odpowiednio poprowadzoną i zoptymalizowaną masą - później tylko kupujesz części i masz pewność że wszystko ok, no chyba że na tyle się znasz że sma zrobisz jeszcze lepszą płytkę.

Tak poza tym to już chyba 100 post na temat tej kości i wypadało by użyć przycisku "szukaj" i przejrzeć najpierw wcześniejsze posty gdzie było już chyba wszystko na ten temat + 300 % więcej :x

:arrow: alnus Powiedz mi dlaczego niby dobry tanTALOWY KONDENSATOR MA POWODOWAĆ HARKOt sYGNAŁU ? To nie ma nic wspólnego i nie wprowadzaj ludzi w błąd - największą różnicą będzie to że jeżeli da foliowy kondzior to nie ważna będzie biegunowość ewentualnego napięcia stałęgo które mogło by się pojawić jęzeli podpięty byłby jakiś kiepski przedwzmacniacz lub cos innego co daje stałe napięcie a jeżeli jest tantal to trzeba odpowiednio wlutować + i minusik, bo po prostu mogły by być stuki itp a nie harczenie.

:arrow: retoropak a może uwaliłeś kość np jakimś błędem w czesie lutowania lub zrobiłeś jakieś zwarcie - mi się kiedyś grot spalił w czasie lutowania i poszło na wejście kilka amperów z lutownicy i później TDA "pierdział". Poza tym na razie nie zmieniaj aplikacji tylko zrób tak jak w nocie producenta i sprawdz wszystkie elementy ( nie wiele ich jest) wchodzące w skład układu.

nara

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wzmacniacza mocy audio opartego na układzie scalonym TDA7294 zasilanym symetrycznie napięciem około ±40V, który zniekształca niskie tony, mimo że pozostałe pasma brzmią poprawnie. Zasilacz i transformator o mocy około 200-350W oraz kondensatory filtrujące (2x20 000 µF) są prawidłowo dobrane i działają poprawnie. Sprawdzono kondensatory wejściowe: 1 µF tantalowy na wejściu sygnału oraz 22 µF na obwodzie bootstrap – zalecane jest zastąpienie kondensatora tantalowego foliowym MKP. Wzmacniacz jest zmontowany zgodnie ze schematem, sygnał wejściowy i głośnik są sprawne, a obciążenie wynosi 4 Ω. Problem może wynikać z pracy wzmacniacza przy zbyt wysokim napięciu zasilania (±40V zamiast zalecanych ±30V dla 4 Ω), co może powodować aktywację zabezpieczeń termicznych i ograniczenie mocy na niskich częstotliwościach. Zalecane jest użycie oscyloskopu do analizy sygnału wyjściowego, poprawne prowadzenie mas oraz ewentualna modyfikacja zasilacza, np. zastosowanie toroidalnego transformatora i rozdzielenie kondensatorów filtrujących na gałęzie zasilania. Wskazane jest także sprawdzenie wersji układu (TDA7294 vs TDA7294S) i poprawności podłączenia kondensatora bootstrap. W przypadku utrzymujących się problemów rozważana jest wymiana układu scalonego na wzmacniacz dyskretny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA