logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 306 1.4 96r. - dławienie i gaśnięcie, falujące obroty, brak mocy

fantasta 12 Lis 2006 22:41 4446 6
REKLAMA
  • #1 3218097
    fantasta
    Poziom 29  
    Ocena: 100
    Witam.
    Objawy takie ze gdy odpale auto pochodzi 2-3 sek, obroty spadaja i auto gasnie. Bardzo ciezko gazem podniesc obroty wyzej a jak sie uda i trzymam na gazie kolo 3000 to albo podchodza do 3500 albo spadaja do 2500 takie dziwne falowanie. Puszcze gas, spadna na kolo 850, 2 sek nizej i nizej i gasnie.
    Dojechac nigdzie nie ma szans bo auto ma zero mocy praktycznie. Cisne mu gaz a on albo ledwo ledwo probuje przyspieszyc albo dusi sie (to w 90% przypadkow)

Jest jeszcze jeden niepokojacy mnie objaw. Kiedys jak byl zimny obroty na poczatku jazdy skakaly na 2000-3000 na luzie podczas jazdy. Wystarczylo wtedy 2 min do rozgrzania i normowaly sie. Ostatnio jak jezdzil jeszcze :| tez sie normuja ale za chwile znowu tak sie dzieje az do osiagniecia temp pracy czyli 90 stopni. Wg. mnie to cos nie tak

Czy ktos moze mi powiedziec gdzie jest krokowy w tym silniku ?? 1.4 KDX. Nie wiem co to jest ale jak patrze na pompe wtryskowa to z boku do niej jest przykrecony chyba od strony akumulatora. Odpielem wtyczke (4-pinowa) i zadnej roznicy caly czas taka lipa.
  • REKLAMA
  • #2 3218241
    WBART
    Poziom 19  
    Ocena: 156
    o co tu chodzi jaka pompa
  • REKLAMA
  • #3 3302232
    edward46
    Poziom 11  
    witam w odpowiedzi na twoja watpliwosc. sprawdz silnik krokowy ktory znajduje sie na pszepustnicy. wykrec i go pszeczysc z sadzy która tam sie znajduje
  • REKLAMA
  • #4 3302568
    fantasta
    Poziom 29  
    Witam.

Problemem byla pompa paliwowa. Pompa wymieniona i wszystko ok oprocz tego:

Cytat:
    Jest jeszcze jeden niepokojacy mnie objaw. Kiedys jak byl zimny obroty na poczatku jazdy skakaly na 2000-3000 na luzie podczas jazdy. Wystarczylo wtedy 2 min do rozgrzania i normowaly sie. Ostatnio jak jezdzil jeszcze tez sie normuja ale za chwile znowu tak sie dzieje az do osiagniecia temp pracy czyli 90 stopni. Wg. mnie to cos nie tak
  • #5 3853285
    tover
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    co prawda być może problem naprawiony ale dla innych w moim 306 1,6 94r. benz bez gazu podobne objawy występowały gdy był uszkodzony (dziurawy) przewód podciśnienia powietrza.
  • REKLAMA
  • #6 3853692
    fantasta
    Poziom 29  
    Ktory przewod ?? Do serva, MAP czujnika czy jeszcze inny??
  • #7 3857030
    tover
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    u mnie był do czyjnika pęknięty wzdłuż prawie niweidoczny

Podsumowanie tematu

✨ Peugeot 306 1.4 KDX z 1996 roku wykazuje problemy z dławieniem, gaśnięciem, falującymi obrotami oraz brakiem mocy. Po uruchomieniu silnik pracuje kilka sekund, następnie obroty spadają i auto gaśnie. Trudno podnieść obroty gazem, a ich wartość oscyluje między 2500 a 3500 obr./min, co powoduje niestabilną pracę. Dodatkowo obroty na zimnym silniku skaczą między 2000 a 3000 obr./min, stabilizując się dopiero po osiągnięciu temperatury roboczej około 90°C. Wskazano, że problemem była uszkodzona pompa paliwowa, której wymiana poprawiła działanie silnika, choć nadal występują pewne niestabilności. W dyskusji zasugerowano również sprawdzenie i oczyszczenie silnika krokowego umieszczonego na przepustnicy, który może być przyczyną problemów z obrotami. Ponadto zwrócono uwagę na możliwość nieszczelności przewodów podciśnienia, szczególnie tych prowadzących do czujnika MAP, co w innych modelach Peugeot 306 (np. 1.6 z 1994 r.) powodowało podobne objawy. Zaleca się kontrolę przewodów podciśnienia pod kątem pęknięć i nieszczelności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA