logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audio do skutera – wybór głośników, podłączenie basu, wyjaśnienie RMS

Punisher92 13 Lis 2006 17:31 2331 7
REKLAMA
  • #1 3220206
    Punisher92
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam. Mam zamiar w skuterze se audio zrobic i mam kilka pytan odnosnie glosnikow.
    1.Chce uzyc 3 glosnikow 1 bass i 2 do muzyki. Wiec czy mam kupic dwa dwu drozne i bass czy jak bo niewiem o co z tym chodzi.
    2. Jak sie podlacza bass do wzmacniacza bo sa 2 wyjscia na lewy i prawy glosnik. Wiec jezeli sie podlacza na lewy albo prawy to czy to nie spowoduje spadku mocy w glosniku.
    3. Co to sa te rms'y?
  • REKLAMA
  • #2 3222649
    ctk24
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    najlepiej głośniki średniotonowe normalnie pod lewy i prawy, a co do basu to chyba lepiej wzmacniacz sub dokupić i zmostkować.
    A jeżeli chodzi o dwudrożne to nie jest głupi pomysł, żeby osiągnąć pełne spektrum dźwięku musisz posiadać głośniki wszystkich pasm, od niskich do wysokich. Same średnie i basy popsują całą zabawę, dźwięk będzie przytłumiony. Są dostępne na rynku średniotonowce z zamontowanymi gwizdkami w membranach, co jest odpowiednikiem głośników wysoko i śreniotonowych razem wziętych.
    Przy zakupie sugeruj się też kształtem mambran wysokotonowców, kopułkowe mają większy "zasięg" kątowy niż inne, lepiej rozpraszają dźwięk i nie ma głuchych miejsc dookoła głośników.
  • REKLAMA
  • #3 3222697
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    A ciekawi mnie jak to zasilisz? Bo samo radio będzie pobierać tyle mocy, co ma ta prądniczka w skuterze. O wzmacniaczu nie wspomnę.
    Z twojego pytania wnioskuję, że masz pomysł ale nie za bardzo orientujesz się w problemie. Głośniki żeby zagrać muszą posiadać odpowiednią komorę (kolumnę). Już o to będzie trudno, bo miejsca tam chyba dużo nie jest. Drugi problem to brak wystarczającej ilości prądu do zasilenia tego wszystkiego.
    Tak więc rady ctk24 raczej są nietrafione
    PS. A jak jeszcze raz walniesz tyle błędów w poście i jakieś "se" i tym podobne, to będziesz raportowany!
  • #4 3223222
    Punisher92
    Poziom 12  
    Heh wiecej optymizmu.Pokaze wam kawalek ze strony www.skutery-tuning.pl ,,Witam. Chciałem się pochwalić swoim projectem audio w aeroxie!! Mam tak:
    1x Boschmann 3- drożny Turbo Bass 550W
    2x Boschmann 2-drożny basowy X-base 130W
    2x Boschmann Basowy Chrome Bass 150W
    2x Boschmann tweeter na kondensatorach 135W
    Wzmacniacz Boschmann 200 W w RMS= 1380W na głośnikach!!

Akumulator jest seryjny i gra normalnie 3-4 godziny!!
    Jeśli chcecie moge zamiścić zdjonka mojego sprzętu. Mam zamiar jeszcze założyć jakiś Ekran TFT albo LCD takz 7'' i odtwarzacz DVD. Piszcie co sądzicie i tym sprzecie!!" A teraz wam foty dam http://www.bikepics.com/members/aerox125/04nitro%2050/
  • REKLAMA
  • #5 3225961
    halogen0
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Punisher92 napisał:
    Heh wiecej optymizmu.Pokaze wam kawalek ze strony www.skutery-tuning.pl ,,Witam. Chciałem się pochwalić swoim projectem audio w aeroxie!! Mam tak:
    1x Boschmann 3- drożny Turbo bas 550W
    2x Boschmann Basowy Chrome bas 150W
    2x Boschmann tweeter na kondensatorach 135W

Akumulator jest seryjny i gra normalnie 3-4 godziny!!
    Jeśli chcecie moge zamiścić zdjonka mojego sprzętu. Mam zamiar jeszcze założyć jakiś Ekran TFT albo LCD takz 7'' i odtwarzacz DVD. Piszcie co sądzicie i tym sprzecie!!" A teraz wam foty dam http://www.bikepics.com/members/aerox125/04nitro%2050/

Punisher92 napisał:
    Moc z kosmosu :| tak samo głośników jak i wzmacniacza jaki siedzi w twoim wzmaku 200rms bezpiecznik?

Punisher92 napisał:
    1x Boschmann 3- drożny Turbo bas 550W jego moc jest napewno mniejsza niz 60rms
    jego moc jest napewno mniejsza niz 60rms

Punisher92 napisał:
    max 20rms
    Punisher92 napisał:
    2x Boschmann Basowy Chrome bas 150W
    ehh skąd ta firma wytrzaskuje takie kosmiczne moce...
    Punisher92 napisał:

Punisher92 napisał:
    1380W na głośnikach!!
    tak mocny jest zestaw jak jego najsłabszy element raczej. wątpie czy przy połączeniu wszystkich równolegle by wytrzymały ze 150rms
  • REKLAMA
  • #6 3226434
    Punisher92
    Poziom 12  
    Ale ja sie pytalem jak podlaczyc :cry:
  • #7 3226754
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Radio przez bezpiecznik do akumulatora (mam nadzieję, że tam jest 12V). A głośniki do wyjść głośnikowych: jeden głośnik - jedno wyjście. Głośniki wielodrożne, czyli np bas i wysokotonówka zmontowane razem, traktujesz jako jeden głośnik. Wyjść z radia nie można ze sobą mieszać. Jeśli radio ma kostkę ISO, to dokładny opis podłączenia znajdziesz tu:
    www.studio24.prv.pl
  • #8 3227231
    Punisher92
    Poziom 12  
    A gdy bym mial 2 glosniki 2 drozne i 1 bass to gdzie bas podlaczyc jak wzmacniacz ma 2 wyjscia?
    I jeszcze czy te glosniki 3 drozne z basem to ten bass mocny jest ? Bo ja slucham glownie techno a bass to podstawa w tym rodzaju muzyki.
    I czy to by bylo madre aby miuec 2 glosniki 3 drozne i jeszcze bass?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru i podłączenia głośników do systemu audio w skuterze, ze szczególnym uwzględnieniem konfiguracji z basem oraz wyjaśnienia pojęcia RMS. Zaleca się stosowanie głośników wielodrożnych (np. 2-drożnych lub 3-drożnych), które obejmują pełne pasmo dźwięku – niskie, średnie i wysokie tony – aby uzyskać pełne spektrum audio. Głośniki średniotonowe z wbudowanymi wysokotonowcami (gwizdkami) są praktycznym rozwiązaniem. Wzmacniacz subwooferowy (sub) można zmostkować, aby zasilić głośnik basowy, jednak podłączenie basu do pojedynczego wyjścia wzmacniacza (lewego lub prawego) może skutkować spadkiem mocy. Radio i wzmacniacz w skuterze muszą być zasilane z akumulatora 12V przez bezpiecznik, a głośniki należy podłączać do dedykowanych wyjść głośnikowych, nie mieszając ich równolegle. RMS (Root Mean Square) to wartość mocy ciągłej głośnika lub wzmacniacza, istotna dla oceny rzeczywistej mocy sprzętu. Przykładowo, zestaw Boschmann oferuje różne modele głośników 2- i 3-drożnych oraz wzmacniacz o mocy RMS 200W, choć w praktyce deklarowane moce często są zawyżone. W systemach audio do skutera ważne jest także odpowiednie umiejscowienie głośników i ich membran, np. kopułkowe wysokotonowce zapewniają lepsze rozpraszanie dźwięku. W przypadku muzyki techno, gdzie bas jest kluczowy, warto rozważyć mocniejszy subwoofer i odpowiednią konfigurację głośników 3-drożnych z osobnym basem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA