logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Doświadczenia z generatorem MAX038 z Praktycznego Elektronika - dokumentacja?

misuszatek12 13 Lis 2006 22:35 2313 6
REKLAMA
  • #1 3221636
    misuszatek12
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam ostatnio upolowałem coś takiego:
    http://www.allegro.pl/item141977194_x_rozpoczety_generator_funkcyjny.html

miał ktoś z tą konstrukcją styczność
    niestety sprzedający nie jest w stanie nic o niej powiedzieć
    może jakieś skany z dokumentacji by sie znalazły...
    ewentualne problemy i uwagi mile widziane..

Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3222572
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

To nie jest generator z radioelektronika tylko z Praktycznego Elektronika. Generator oparty jest na MAX038. Wzmacniacz wyjściowy na OPA603. Jeśli ktoś go robił to może umieściłby jakiś komentarz z jego budowy i pracy.
    Powninienem mieć gdzieś gazety z tym generatorem.

--
    pozdrawiam

PS
    Nie bardzo wiem do czego jest ta płytka z gniazdem DB-9 i LEDkami
  • REKLAMA
  • #3 3224291
    misuszatek12
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Jeśli to generator z Praktycznego Elektronika jak twierdzisz to super upraszcza sprawę
    Jeśli to by był nie problem dla ciebie to bym prosił o jakieś materiały lub chociaż z którego numeru ten projekt pochodzi..
    W każdym razie dzięki za trop

Nadal pozostaje sprawa ewentualnych problemów przy budowie
    Ktoś widać go składał z dużym zapałem i coś musiało pójść nie tak....
    Może ktoś z forum uruchomił ten generatorek...
    Być może nadal go używa...

Szkoda że muszę czekać na przesyłkę już bym sobie w nim pogrzebał...
  • Pomocny post
    #4 3225535
    cyberdar
    Poziom 31  
    Witam

Oto skany:
    - części I
    - częsci II
    - usprawnień

--
    pozdrawiam
    Załączniki:
    • usprawnienia.rar (703.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • cz.2.rar (2.91 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • cz.1.rar (1.44 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3225570
    cyberdar
    Poziom 31  
    Witam

- miernika częstotliwości

--
    pozdrawiam
    Załączniki:
    • czestościomierz.rar (926.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3225575
    kszczepanex
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    chciałbym to sobie ściągnąć ale tyle punktów to niestety nie posiadam... mógłby ktoś na maila? byłbym bardzo wdzięczny, kiedyś się odpłacę...
    dzięki
  • Pomocny post
    #7 3257529
    ciubers
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Ja go skladalem, a wlasciwie skladam bo lezy nie dokonczony od roku! Na pierwszy rzut oka odpalilo wszystko ok. Problemy na jakie napotkalem przu uruchamianiu to zly uklad ksztaltujacy impulsy dla licznika 4029 (zmiana zakresow) zrobilem tak ze zastosowalem tam po tranzystorze, a przed wejsciem CLK bramke z ukladu 4069. Druga sprawa to sprawial mi problem odczyt czestotliwosci z wyjscia SYNC z ukladu MAX038. Dzieje sie tak, ze przy czestotliwosciach do 200Hz miernik wariuje i ma prawo bo przebieg jest paskudny powyzej 200Hz wszystko sie uspokaja. Wlasnie mam zamiar sie za to zabrac moze wystarczy lepiej poblokowac zasilanie, albo co... ;) Ale ogolnie projekt uwazam za spoko ma duzo funkcji i sterowanie cyfrowe. Moj wyciaga 27,5Mhz moze da sie wiecej, ale mi wystarczy. Jak cos to pisz na maila datacom(_at_)op.pl

Acha i wazna sprawa wzmacniacza OPA603 raczej nowego nie dostaniesz. Ja zastosowalem THS 3061 (chyba taki jak cos to sprawdze) jest to zamiennik od MAXIMA podobno ma lepsze parametry tyle, ze jest w obudowie SMD i pamietaj o radiatorze bo sie bedzie grzal. Oczywiscie obie kostki MAX038 i THS3061 dostalem jako sample od maxima :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy generatora funkcyjnego opartego na układzie MAX038, opublikowanego w czasopiśmie Praktyczny Elektronik. Projekt zawiera wzmacniacz wyjściowy na OPA603, jednak ze względu na trudności z dostępnością tego układu, stosowano zamiennik THS3061. Użytkownicy wymienili się skanami dokumentacji oraz doświadczeniami z budowy i uruchomienia urządzenia. Wskazano problemy z układem kształtującym impulsy dla licznika 4029, które rozwiązano przez dodanie tranzystora i bramki z układu 4069. Zauważono również trudności z odczytem częstotliwości z wyjścia SYNC MAX038 przy niskich częstotliwościach (do 200 Hz), gdzie przebieg jest niestabilny. Projekt charakteryzuje się cyfrowym sterowaniem i możliwością generowania sygnałów do około 27,5 MHz. Pojawiły się pytania dotyczące dodatkowej płytki z gniazdem DB-9 i diodami LED, której funkcja nie została wyjaśniona.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA