logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym smarować łożyska wentylatorów, by uniknąć buczenia?

murgrabia 10 Wrz 2007 11:17 7015 27
REKLAMA
  • #1 4268676
    murgrabia
    Poziom 18  
    Ocena: 70
    Interesuje mnie, czym smarujecie łożyska wentylatorków. Osobiście próbowałem wd40, ceramizer do samochodu. Przez ok 2h zupełna cisza - tylko słychać szum powietrza a potem znowu to ciche - denerwujące buczenie. Smar typu tawot (taki gęsty,zielony) nie zdał zadania :) Może ktoś próbował oleju silnikowego?
  • REKLAMA
  • #2 4268712
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 296
    Ja polecam smary silikonowe. Powinny wystarczyć na kilka miesięcy. Ale jeżeli wentylator już był zatarty i zatrzymał się, to już żaden smar nie pomoże.
  • REKLAMA
  • #3 4269528
    diquan
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Ja stosuje smar grafitowy, mam spokój na dłuższy czas z wentylatorami.
  • #4 4269714
    k999
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    A co powiecie na :
    Kupienie jakiegoś cichego wentylatorka i obniżenie mu napięcia. Pomyście troche gorsze osiągi ale cisza. A jak komuś przeszkadza główny to (jak mu pomoże) to niech zainstaluje SpeedFan - a
  • REKLAMA
  • #5 4269766
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Bardziej (przepraszam pierdo...) odpowiedzi to nie widziałem.
    Jak można "zwolnić" wentylator to może lepiej go nie zakładać i efekt ten sam (z wyjątkami).

ps

Jak komuś przeszkadzają wentylatory to polecam zestaw WC
  • #6 4269969
    -cinek-
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    Jack14 napisał:

Jak komuś przeszkadzają wentylatory to polecam zestaw WC

wc najlepiej pasywne, grzejniczek koło kompa jako chłodnica,
    tylko nie wolno zapomnieć o dyskach bo głośne są :D
  • #7 4270275
    k999
    Poziom 15  
    Jack14 napisał:
    Bardziej (przepraszam pierdo...) odpowiedzi to nie widziałem.
    Jak można "zwolnić" wentylator to może lepiej go nie zakładać i efekt ten sam (z wyjątkami).

zmiejszenie napięcia o 1/4 (1/3)
    to pasi ??

Dodano po 7 [minuty]:

jeszcze dodam http://allegro.pl/item242273986_primecooler_afsc1_regulator_obrotow_wentylatora_.html
    o coś takiego mi chodzi i co powiesz znowu (Bardziej (przepraszam pierdo...) odpowiedzi to nie widziałem.) ??
    J
    Cytat:
    ak można "zwolnić" wentylator to może lepiej go nie zakładać i efekt ten sam (z wyjątkami).
    i odzie go zwolnić tylko daje trochęgorsze efekty chłodzenia
  • #8 4272159
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    No a jak się mają dołączane przez producentów regulatory obrotów? Mam na procu (Athlon64 2800+ 1.8GHz/2,35GHz) założony Pentagram Qc92Cu i skręcony na minimum i pod windowsem nie ma szans przekroczyć 30stopni w stresie wykręca 42. Gdzie sekret? 4 wentylatory w obudowie puszczone na 7V robiące przeciąg (8x8 góra i 8x8 przód nawiew 12x12tył i 12x12 bok wyciąg + 14x14 w zasilaczu wyciąg).
    Cisza zadowalająca temperatury też eleganckie. Puszczenie tych samych wiatraków na 12V sprawiało szum nieprzeciętny i dochodziło wrażenie że obudowa zaraz odfrunie takie wibracje i szumy a temperatury bez zmian.
    Zmniejszenie napięcia zasilania wentylatora ma znaczny wpływ tylko trzeba dobrać odpowiedni stosunek hałas/wydajność dla własnych potrzeb.
  • #9 4273310
    k999
    Poziom 15  
    Mery21 napisał:
    No a jak się mają dołączane przez producentów regulatory obrotów?
    Cisza zadowalająca temperatury też eleganckie. Puszczenie tych samych wiatraków na 12V sprawiało szum nieprzeciętny i dochodziło wrażenie że obudowa zaraz odfrunie takie wibracje i szumy a temperatury bez zmian.
    Zmniejszenie napięcia zasilania wentylatora ma znaczny wpływ tylko trzeba dobrać odpowiedni stosunek hałas/wydajność dla własnych potrzeb.

Jack14 nie wie jaka to fajna rzecz nieć cichy komp małym kosztem
  • #10 4282945
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Kolego "k999" post należy czytać od początku a nie od końca (to taka mała uwaga).
    Jeśli autor postu pisze, że próbował "zregenerować" stary wiatrak i efekt był nie zadowalający czyli "przez 2h było ok a potem znów hałas" to uważasz, że jeśli zwolnimy obroty silnika to będzie ok (ciszej na pewno ale czy bezpieczniej dla sprzętu?)(zastanów się? )
    Lepszym wyjściem jest kupić nowy bo naprawa "smarowanie" i tak jest tylko satysfakcjonujące na krótki okres czasu.
    Jeśli już kupować nowy to może warto z "większym" radiatorem (jeśli np. na CPU) i dużym wentylatorem (za zwyczaj kręcą wolniej "czytaj" ciszej).
    Co do tego, że producenci kart MB stosują różnego rodzaju "czujniki" pozwalające na zmniejszenie np. za pomocą oprogramowania obrotów wentylatora to wie już chyba każde dziecko tylko, że robią to na podstawie np.: analizy temperatury i przy jej wzroście natychmiast zwiększają prędkość wentylatora co przy twojej propozycji jest wykluczone.
    Podsumowując
    "tanim kosztem nie wiem itp." i odwołujesz się do wypowiedzi kolegi wyżej tylko nie doczytałeś ile wentylatorów zainstalował i w czym albo na czym je zainstalował.

Pozdrawiam wszystkich pozbawionych hałasu z komputera.
  • #11 4285845
    Mery84
    Panie kolego mam tylko jedno spostrzeżenie co do twojej wypowiedzi. Otóż rację masz co do aktywnego chłodzenia w którym obroty wiatraka są zależne od czujnika i progów temperatur które odpowiednio przyspieszają/spowalniają pracę wentylatora. Tylko to ma miejsce np w kartach graficznych lub wysokiej klasy coolerach na procesor. Ja mam np na procesorze Pentagrama Qc92Cu który ma regulator potencjometryczny i niestety sam to on nie przyśpieszy nawet jak się krzem na procku upłynni od temperatury.

Co do chłodzenia mojej obudowy to owszem rozmieszczenie wentylatorów, ich charakter pracy, prędkość obrotów (nie wszystkie pracują jednakowo) kierunek nawiewu nie są losowe to przemyślany projekt tworzący dwa strumienie powietrza zimnego przepychające ciepłe w stronę wiatraków wyciągających. Oparte to jest fizyką i pomocą kolegów z innego forum.
  • #12 4332199
    smiałekpiotr
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    panowie ja smaruje wiatraczki zwykłym olejem domowym i naprawde działa 100%
  • #13 4336671
    k999
    Poziom 15  
    smiałekpiotr napisał:
    panowie ja smaruje wiatraczki zwykłym olejem domowym i naprawde działa 100%

Taa a po chwili gęstnieje i twardzieje i szlak może go trafić ;]
  • #14 4397384
    smiałekpiotr
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    robie tak juz pare latek i nic nie gęstnieje.:D
  • REKLAMA
  • #15 4397518
    alek25
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Osobiście polecam olej silikonowy
    A na odpowiedź po co zwalniać wentylatory to odpowiem żeby mieć ciszę.
    Sam mam w obudowie uATX trzy wentylatory COOLMASTER SILENCER
    + regulator obrotów , pracują na 1200-1300 rpm , a w środku przyjemny chłodek
  • #16 4443011
    Kysiu
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    murgrabia napisał:
    Interesuje mnie, czym smarujecie łożyska wentylatorków. Osobiście próbowałem wd 40

Z tego co mi wiadomo to WD 40 służy do odrdzewiania śrub :P
    "Smarując" wiatraczek WD 40 pogorszysz sprawę bo rozpuścisz oryginalny smar. Co za tym idzie pozbawiasz łożyska we wiatraczku smarowania. ( wiatraczek będzie jeszcze gorzej chałasował )

Już przerabiałem to smarując silniczek WD 40 ;]

Najlepiej używać zwykłych smarów do samochodu :D bądź olej silnikowy :P
  • #17 4443105
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 313
    Dobry też jest płyn do amortyzatorów.
  • #18 4494058
    _Glowart_
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Ja podobnie jak kolega alek25 polecam olej silikonowy. Tesciowej podkradlem buteleczke takowego (oryginalnie byl olejkiem do oliwienia maszyny do szycia) i normalnie sprawuje sie wspaniale nawet po dluzszym czasie jedynie trzeba uwazac zeby nie uswinic tym wiatraczka bo sie potem kuze i inne syfy przylepiaja.
  • #19 4494287
    theOne.zn
    Poziom 11  
    Prawda olej do maszyn do szycia jest dobry..trzyma czasem i ponad miesiąc.
  • #20 4494332
    ...KUBA...
    Poziom 25  
    Ocena: 316
    a czym sie różnią wentylatorki z większymi piórkami od wentylatorków o takej samej wielkości tylko ze z większą ilością mniejszych piórek?? są wydajniejsze czy cichsze???
  • #21 4630083
    jaro1981
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Polecam zajrzeć do dobrego sklepu rowerowego i zapytać o oleje do smarowania łancucha firmy ''Finish Line'' są najlepsze i dosyć drogie ;-)
  • #22 4630420
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Calkiem niezly jest smar teflonowy LUBE 2000. Specyfik jest pod cisnieniem i dozuje sie go za pomoca rurki co dodatkowo ulatwia wymycie brudu. Niestety jest strasznie drogi.
  • #23 4635499
    Miles!
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Nie ma co wydziwiać z drogimi smarami i olejami ropopochodnymi czy czystymi/białymi. Olej silikonowy w sprayu za 5zł razem z rurką i po kłopocie.
  • #24 4635994
    Mery84
    Nie wiem w czym problem ja od paru lat stosuję porwany mamie olejek do smarowania części w jej maszynie do szycia taki lekki bardzo płynny olej i nigdy nie mam problemów z wentylatorami. Rozbiórka wiatraka czyszczenie sprayem CX-80 (to samo co Ronson czy WD40) potem kropelka oleju i śmigają bez zarzutu.
  • #25 4648987
    Mentoskiusz
    Poziom 2  
    murgrabia: Generalnie WD40 służy do penetrowania wszystkiego co się mówiąc kolokwialnie zapiekło. Teoretycznie owszem smaruje, ale jego zadanie to usunąć brud, smary nagromadzone np. w łożysku. Jeśli ktoś interesuje się naprawdę dobrym smarem to powinien zwrócić uwagę na wspomniany smar grafitowy (bo po prostu jest dobry i tani) albo jeśli jest w sprzedaży - Vacuum Grease firmy Backman. Świetny smar do szybko kręcących się łożysk >>10000rpm.
  • #26 4660798
    weryfany
    Poziom 27  
    Ocena: 148
    A tak w ogóle to po co smarować - jak sie zużył to chyba pozostaje wymienić na nowy i po kłopocie.

Smarowanie to rozwiązanie raczej chyba doraźne.
  • #27 4661060
    _Glowart_
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Co prawda jest to rozwiązanie doraźne i wentylatorek taki staram się w najbliższym czasie wymienić ale przynajmniej mi nie chce sie lecieć od razu do sklepu bo jestem leniwy a na dworze np pada deszcz, jest zimno itp :) Dzięki takiemu zabiegowi mogę na spokojnie poszukać potem odpowiedniego wentylatorka. Poza tym czasem są to jakieś niestandardowe wiatraczki które ciężko dostać lub trzeba wymieniać z radiatorkami (miałem tak w karcie graficznej) i wtedy wolałem co jakiś czas zapodać olejku.
  • #28 4662183
    weryfany
    Poziom 27  
    Ocena: 148
    No to tak jak mój kolega w zasilaczu.

Ale bez obaw u tego kolegi zaczęło sie na zasilaczu a ten pociągną za sobą dysk i płytę główną.

Teraz narzeka ze zawsze to jemu sie zdarzają takie problemy ale przecie mógł zaradzić temu.

Teraz na allegro wszystko jest nawet nie standardy :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy metod smarowania łożysk wentylatorów komputerowych w celu eliminacji buczenia i hałasu. Użytkownicy odradzają stosowanie WD-40, gdyż rozpuszcza oryginalny smar i pogarsza sytuację. Polecane są smary silikonowe, oleje silikonowe (np. olejek do maszyn do szycia), smar grafitowy oraz olej silnikowy jako skuteczne i trwałe środki smarne. Niektórzy stosują też płyn do amortyzatorów lub specjalistyczne smary rowerowe, np. Finish Line, oraz smar teflonowy LUBE 2000, choć jest drogi. Smarowanie jest traktowane jako rozwiązanie tymczasowe, a najlepszym wyjściem jest wymiana wentylatora na nowy, najlepiej z większym radiatorem i wolnoobrotowy dla cichszej pracy. Regulacja napięcia zasilania wentylatorów (np. obniżenie do 7V) lub użycie regulatorów obrotów (np. Primecooler AFSC1) pozwala na zmniejszenie hałasu kosztem nieco gorszego chłodzenia. Wysokiej klasy chłodzenie aktywne wykorzystuje czujniki temperatury do automatycznej regulacji prędkości wentylatorów. Warto także zwrócić uwagę na odpowiednie rozmieszczenie wentylatorów w obudowie dla efektywnego przepływu powietrza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA