Mam problem mam legalnego winda lecz naklejka z serialem poszła w zapomnienie mój młodszy brat mi ją skasował i moje pytanie jak wyciągnąć cd-key z płyty windowsa
Skasował naklejkę ?? To można coś takiego zrobić ?? A poza tym klucza z płyty nie wyciągniesz nie ma takiej możliwości, są programy do wyciągania klucza z systemu który masz już zainstalowany, musisz tylko dobrze poszukać.
Nie ma takiej fizycznej możliwości. Płyty z windows są tłoczone. Jak wyobrażasz sobie robienie dla każdego numeru seryjnego osbnej matrycy do tłoczenia ??? Nierealne. A jeżeli nawet ktoś by się tego podjął cena byłaby niebotyczna.
Pewnie w katalogu c_r_a_c_k\serial.txt albo innym .nfo :rofl: nie ma zapisanego klucza na płycie, chyba że to płyta do nienadzorowanej instalacji. Możesz użyć dowolnego klucza właściwego typu (OEM/retail). Płyta bez naklejki i tak nie jest oryginalna.
witam.
Do jednej :orginalnej plyty z windowsem pasuje kilka seriali, wiem z doświadczenia. poszukaj na necie seriali do twojej wersji i przy odrobinie szczęćia trafisz:]. Zdziwisz się jak łatwo.
Poza tym jak napisał tzok nie ma naklejki nie ma licencji:(
Klucze są powiązane z typem licencji - OEM, retial i specjalna (MSDN), są więc 3 rodzaje instalek do każdej z wersji (w przypadku XP Home, Pro, MC) systemu.
Klucz pasuje dowolny od właściwej wersji i licencji, tylko niektóre są poblokowane w kolejnych SP.
Niemniej naklejka licencyjna to podstawa... ostatnio się męczyłem z laptopem bo jakiś "inteligent" usunął partycję recovery a nie było płytek do laptopa. Co gorsza była to wersja XP MC... po wielu kombinacjach udało mi się zainstalować XP PRO i zmienić go po instalacji w MC oraz zmienić klucz na oryginalny z naklejki... tu jest przypadek, że można jeszcze rozważać, czy to jest uczciwe czy nie (choć powinienem był użyć HE a nie PRO) ale jest naklejka i jest rachunaek na laptopa z wyszczegulnionym systemem. MC jest o tyle fajne, że jest wielojęzyczne ale OEMy Pro czy HE są niestety powiązane z wersją językową.
@gondlir po co odgrzebujesz stary watek? Nic sie nie zmienilo w tej kwestii, na plycie nie ma zapisanego klucza.
Co innego jezeli ktos sam przygotowal plyte z instalacja automatyczna razem z wpisanym kluczem w unattended. Ale nie tego dotyczy watek do ktorego sie podczepiles.
✨ Nie ma możliwości odzyskania klucza CD Windows XP bezpośrednio z oryginalnej płyty instalacyjnej, ponieważ płyty są tłoczone masowo i nie zawierają indywidualnych kluczy produktu. Klucz CD jest przypisany do naklejki licencyjnej (COA), która powinna znajdować się na komputerze lub opakowaniu. Programy takie jak Aida32, Everest czy keyfinder umożliwiają wyciągnięcie klucza tylko z już zainstalowanego systemu operacyjnego. W przypadku braku zainstalowanego systemu i utraty naklejki, nie ma fizycznego pliku na płycie z kluczem, chyba że jest to niestandardowa płyta z automatyczną instalacją (unattended) zawierająca wpisany klucz w pliku unattend.txt. Do instalacji można użyć dowolnego klucza pasującego do wersji i typu licencji (OEM, retail, MSDN), jednak bez oryginalnej naklejki nie ma legalnej licencji. Wersje Windows XP różnią się typami licencji i wersjami (Home, Pro, Media Center), a klucze mogą być blokowane w kolejnych Service Packach. Wygenerowane przez model językowy.