Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Co sądzicie o Numark'u CDN-88

dajmo1987 15 Nov 2006 00:45 1560 17
    dajmo1987
    Level 11  
    Witam. Co sądzicie o Numark'u CDN-88 czy warto go kupić?

Dane :

* Zakres kontroli pitch +/- 6,12,25 oraz 100 %
    * Scratch w czasie rzeczywistym, reverse
    * Funkcja KEY lock [do 100%]
    * Skonstruowany w technologii Beatkeeper z auto-mixowaniem oraz synchronizacją
    * 2 kompletne pętle bez przerwań z 3 możliwymi miejscami startu
    * interaktywna tarcza efektów [DSP]
    * Efekty: reverse, flange, warp, bleep, phaze, ISO, echo, verb, chop, slide, kill
    * 3 punkty początkowe CUE
    * Funkcja szybkiego wyszukiwania
    * Fader / relay start
    * Programowalne własne ustawienia użytkownika
    * 48 sekund pamięci buforowanej w systemie przeciwwstrząsowym Anti-Shock
    * Cyfrowe wyjścia
    * Port MIDI
    * Czyta nagrywane płyty CD-R
    * Kolor: czarny
    * 2 lata gwarancji
    Jon-X
    Level 28  
    kompletny szajs! jesli juz chcesz kupowac podwojny cd naszpikowany funkcjami, bierz Denona - http://tinyurl.com/y5rw43

w sumie w tych pieniądzach ciężko byłoby kupić dwa pojedyncze, poza reloopami rcd800. napisz jeszcze, do czego chcesz tego uzywac.
    dajmo1987
    Level 11  
    Ma służyć do grania na imprezach typu 18-stki, połowinki itp. a możesz mi jakoś wytłumaczyć dlaczego CDN-88 to szajs?
    Jon-X
    Level 28  
    1. bardzo nieprecyzyjnie działający jog, czasami nie łapie w ogóle a czasami dokręca bardzo gwałtowanie - w dodatku jest tak bardzo ułożyskowany, że czasem ciężko tak zdjąć z niego palec, żeby przypadkiem nie przekręcił się w drugą stronę
    2. bardzo słabe brzmienie wszystkich efektów i bajerów. czysta tandeta.
    3. uciekający i plastikowy "skrecz" bez reakcji na dotyk - daremna zabawka, bezużyteczna. player gubi się przy backspinach.
    4. daremnie działający "beatkeeper" w środku. póki co nikomu nie udało się wymyślić sensownego rozwiązania czarującego takie rzeczy, jedynie pioneer starał się w cmx5k - tam tez to dziala blado
    5. lag na przewijaniu
    6. brak lagów na bardzo gwałtownie działającym pitchbendzie

szkoda czasu zeby wiecej pisac.
    dajmo1987
    Level 11  
    No ja właśnie co do joga to słyszałem że jest bardzo dobry i to nie była opinia jednej tylko kilku osób. Co do efektów to wiem że nie są najlepsze ale tak jak pisałem w klubie nie będzie służył. Ten DN-D 4500 fajnie się prezentuje chociaż zamiast mp3 mógłby mieć efektor. A mógłbyś polecić jakiś inny cd w podobnej cenie mający efektor?

A czy tym denonem da się zrobić backspina?
    Jon-X
    Level 28  
    Jog jest badziewny - ograłem już prawie wszystko co jest na rynku i serio ten jog w numarku jest tragiczny.

Jesli efektor jest niepraktyczny i slabo brzmi, to po co ci on? za piec stowek kupisz juz kaoss pada 1, ktory rozlozy wszystkie efektory jakie dotychczas swiat zastosowal w cd. Denon nie ma efe

Jesli grasz polowinki, osiemnastki itp. imprezy to imo mp3 jest lepszym rozwiazaniem niz efektor. Mozesz nosic mniej plyt, denon ma dosc madrze rozwiazana obsluge tego, czytelny wyswietlacz. Poza tym w denonie masz dobra gwarancje i mozliwosc update'ów softu - przyszlosciowa sprawa. Chyba ze grasz z nielegali, wtedy nie musi to dzialac idealnie. Natomiast numark to niedopracowana kobyła o archaicznej szybkosci dzialania.

Denonem mozna co najwyzej zrobic hamulec, backspina nie.

Gdybym mial 2 koła na sprzęt do grania takich imprez i chcialbym miec efektor, zastanowilbym sie nad dwoma uzywanymi rcd800 w dobrym stanie lub nawet dualem rcd2650s w dobrym stanie (minusem jest lag na starcie), do tego kupilbym sobie kaossa1. Ale ciezko mi jest postawic sie w takiej sytuacji. Najprawdopodobniej kupilbym uzywke 2650s, a reszte kasy przeznaczyl na cos zupelnie innego.
    dajmo1987
    Level 11  
    no dobra to może trochę inaczej potrzebuje cd i miksera. Mikser może być dwu kanałowy. Sprzęt ma być nowy bo się już trochę przejechałem na używkach. I mam na to ok 3300? I w co zainwestował byś te pieniądze na moim miejscu ?
    Jon-X
    Level 28  
    dolozylbym ciut wiecej pieniedzy i zostawil ten sam cd ktory polecilem ci u gory, a mikser kupil ten:

http://tinyurl.com/vohvy

wprawdzie wydajesz te 400 zl wiecej (w miejscu ktore ci podalem mozesz smialo negocjowac cene), ale masz po pierwsze sprzet ktory mozesz zmontowac w raku, po drugie 3 lata naprawde dobrej gwarancji, po trzecie 4 kanały które zawsze się przydadzą, po czwarte 2 full wyposażone kanały mikrofonowe. taki zestaw jesli zrobisz do niego case bedzie naprawde nie do zdarcia i na pewno nie beknie sam z siebie w srodku imprezy ; )
    dajmo1987
    Level 11  
    No fajnie by było gdy bym miał te 4000 na ten sprzet. Cd może być ale na mikser mnie nie stać a musze coś kupić bo stary już siada. A co sądzisz o numark'u dxm 06?
    Jon-X
    Level 28  
    numark dxm06 jest strasznie daremnym mikserem, po roku normalnego eksploatowania padają w nim suwaki w kanałach i trzeba je wymieniać (ciężko je dostać i kosztują około 200zł oba), poza tym mikser słabo brzmi i efektor też nie jest najwyższych lotów.

szkoda byłoby, żebyś miał sprzęt w którym CD będzie dopasiony i nie wykorzystasz nawet połowy funkcji, a mikser będzie lelawy i zatrzeszczy po roku. jesli naprawde nie potrzebujesz czterokanałówki, kup sobie dn-x100 - wtedy bedziesz mial kaske na tego duala, ale wydaje mi się że czterokanałówka zawsze się przyda... masz opcje negocjacji ceny, sprobuj cos z tym zrobic. bo naprawde nie widze czegos niewiele tanszego o niewiele mniejszych mozliwosciach - nizej juz masz szroty.
    dajmo1987
    Level 11  
    A co ma takiego ta 500 denona? Bo nigdy nie miałem okazji grać na Denonie więc nie wiem co potrafi.
    Jon-X
    Level 28  
    jest przede wszystkim dobrze zrobiona, nie spieprzy sie bez potrzeby, ma wyloty symetryczne, dwa kanały mic - wpisz sobie w google grafika "denon dn-x500", obczaj co to potrafi. wejscia są w matriksie, ciekawy bajer. no i najwazniejsze: dwa kanaly mic na wypasie. przyda sie na takie imprezy. z dualem złączysz, do raka wsadzisz, masz dobry sprzet... ktory na pewno sprzedasz jak nie bedzie ci potrzebny, a taki numark po 2 latach bedzie juz wachal kwiatki od spodu.
    dajmo1987
    Level 11  
    A jak w nim z faderami i potencjometrami. Długo wytrzymują?
    dajmo1987
    Level 11  
    Dzięki za pomoc. Może uda się kupić ten sprzęt ale jak narazie trwają negocjacje co do ceny. Pozdrawiam
  • Helpful post
    Jon-X
    Level 28  
    wiesz jak jest... tanie rzeczy są dla bogatych ludzi, taka prawda, zwłaszcza jeśli chodzi o sprzęt
    dajmo1987
    Level 11  
    Ale w zasadzie nie ma co oszczędzać na takim sprzęcie bo to ma być inwestycja na dobre pare lat a nie na rok czy dwa. I lepiej dać więcej i mieć spokój niż później awaria za awarią.

A jakich kabli najlepiej użyć do podpięcia sprzętu?
    Jon-X
    Level 28  
    do spiecia gratow ze soba dobre beda te ktore dostaniesz w komplecie - koniecznie zrob racka, chocby i z desek!!!!

a do reszty gratow tez lepiej nie oszczedzac - zrob minimum kablowe na dobrych kablach (dobre - klotz i neutrik), potem sie rozbudowuj. nie oszczedzaj. sam nie mam pieniedzy a kupuje kable nonstop ; D