Na początek chcę napisać że jestem początkującym DJ'em i chciałbym się uczyć na dobrym sprzęcie.
Jak na razie mam uzbierane pieniądze na Odtwarzacz CD/MP3 . I tu zaczyna się dylemat. Mam do wyboru trzy odtwarzacze i każdy jest bardzo podobny technicznie . Pomóżcie mi w wyborze :
Pionier 200 ** Denon DN-S1000 ** Citronic CD-S6
To trzej kandydaci . Zależy mi na jak największej ilości funkcji/efektów .
Dziękuje .
Załączniki:
40716cit.jpg(20.29 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
dns1000JPG.jpg.jpg(48.32 KB)
177972.jpg(13.87 KB)
Witam, DJem nie jestem, ale troszkę siedzę w tym temacie więc spróbuję Ci coś doradzić..
A więc:
-Citronic CD-S6 - Odtwarzacz niezbyt markowej firmy, jeśli chodzi o firmę to nie umywa się do Pioneera i Denona, może i ma bardzo dużo funkcji i wszelkiego rodzaju bajerów, ale osobiście na pewno bym się na niego nie zdecydował.
-Denon DNS1000, Dość dobra firma, jeden z nowszych modeli, ma bardzo dużo funkcji, efektów itd. w porównaniu z Pioneerem CDJ-200. Jednym słowem odtwarzacz wart swojej ceny, jedyna wada według mnie która jest rażąca, to odtwarzacz wygląda jak zabawka (bardzo małe gabaryty) co sprawia troszkę nie wygodę podczas grania (niezbyt stabilnie trzyma się podłoża, i przy szybkim manewrowaniu można go po prostu zrzucić ze stołu), do tego trochę śmiesznie wygląda na imprezie, po prostu jest malutki i jak już wspomniałem wygląda jak zabawka.
-Pioneer CDJ-200, chyba najbardziej markowy i ceniony wśród profesjonalistów odtwarzacz z tych trzech, niestety jest to jeden z starszych modeli Pioneera, dlatego posiada dość mało funkcji i efektów. Jest wygodny w obsłudze i przede wszystkim bezawaryjny (potwierdzone to jest przez użytkowników). Polecam go jeśli nie zależy Ci na dużej ilości bajerów, a na porządnym sprzęcie.
Jednym słowem wybór należy do Ciebie i musisz dobrać taki player który będzie spełniał Twoje oczekiwania. Na pewno z pośród tej trójki nie polecam tego Citronica, a między Pioneerem i Denonem już sam musisz zdecydować.
Wszystko zależy ile ma się pieniędzy bo to podstawa. Przedstawione przez ciebie modele na sam początek wcale nie potrzebne.Większość efektów jest zbędna w tego typu odtwarzaczach bo np po co mi skrecz na cd jak gram np muzę klubową (co innego jak grasz hip hop) a wszystkie inne efekty to powiedzmy że są dla dzieci.Skrecz tylko z gramofonów.
Przedstawiony Citronic to nic innego jak Rellop Rc... nie pamiętam dokładnie modelu ale miałem okazje na nim grać i wcale nie zachwyca.
Co do Pioneer-a to po prostu przereklamowana marka ale jednak ma to coś że cd-playery pioneer-a są w każdym klubie bo są dobre ale cena nie jest fajna.
Osobiście lepiej uczyć się na gorszym sprzęcie bo bardziej wgłębiamy się w zawód dj-a i nic nas nie zaskoczy potem a nie jak to na nowych modelach cd-jotów wciskam jeden przycisk i wszystko ładnie się zgrywa itp.
Jeśli to ma być tylko do nauki to przedstawiam ci taki setup:
Mi nie chodzi tylko o granie w domu . Na razie będę się nim tylko uczył a później zabieram go na małe a potem coraz większe dyskoteki . Potrzebuje naprawdę funkcjonalnego sprzętu a właśnie Denon pod względem wielkości mnie przeraża . Pionier jest solidnie wykonany i tańszy od Denona a Citronica w ogóle nie znam. Nie maiłem z nim nigdy styczności .
Witam.
Jetem DJem od 14 lat. Jeśli chcesz naprawdę dobry sprzęt to oczywiście Pioneer!!! Grałem na CDJ-100 ładnych parę lat - odtwarzacze nie do zdarcia! To samo CDJ-200!!! Rewelacyjny odtwarzacz! Ja gram na CDJ-1000MK3, ale miałem okazję ostatnio grać na CDJ-200 - rewelacja! Oglądałem ostatnio tego Denona.... porażka, naprawdę! Ma trochę więcej funkcji i bajerów od Pioneera, ale wygląd i wykonanie... szkoda słów. Jeśli Ci zależy na dobrym i trwałym sprzęcie to tylko Pioneer!!! Grałem już na wszystkich dostępnych modelach Pioneera i wszystkie mają wspólne cechy: precyzja, niezawodność, solidne wykonanie!!! Pomyśl o modelu CDJ-400. Jest trochę droższy od CDJ-200, ale posiada już scratch i parę ciekawych efektów. Godny polecenia! Nie chwalę tak Pioneera dlatego że sam mam odtwarzacze tej firmy, ale dlatego że to naprawdę dobry sprzęt, a jeśli jesteś początkujący i dopiero się uczysz to naprawdę, tylko Pioneer!!!
To tym bardziej do nauki i na organizacje imprez nie potrzeba naprawdę super sprzętu im na gorszym sprzęcie sie uczysz tym potem łatwiej ci jest grać na każdym innym sprzęcie bo nic cię nie zaskoczy.I ładowanie kupę kasy w sprzęt znany z każdej dyskoteki na dobry początek mija się z celem No chyba że ktoś ma kupę kasy i lubi szpanować
Nie zgadzam sie z kolegą Legolek! To nie chodzi o szpan!!!! To jest po prostu dobry sprzęt. Jak dotykałem tego Denona to porażka, gumowe przyciski CUE i PLAY.... tragedia. Raz trzeba mocniej nacisnąć raz słabiej bo nie wiadomo czy ruszy... A tarcza JOG to już porażka, wygląda jak.... szkoda słów. Dlaczego w 95% klubów nie tylko w Polsce jest sprzęt Pioneera???? Dlatego że jest droższy od konkurencji???? - NIE!!! , dlatego że jest precyzyjny i niezawodny!!!!! Widziałem jak koleś raz grał szkolną dyskotekę na tych właśnie Denonach (pożyczałem mu swój mixer) i zlał się zimnym potem jak go dzieciarnia wygwizdała bo się Denon zawiesił i za cholerę nie chciał zadziałać PLAY . Weź jeszcze pod uwagę taką rzecz: załóżmy że kupisz Denony, spodoba Ci się granie, będziesz chciał iść dalej w tym kierunku. Stwierdzisz że czas się przesiąść na coś lepszego. I co, sprzedasz wtedy swoje Denony? Ile dostaniesz za używane??? Myślisz że znajdziesz na to kupca??? Chyba po 400 zł za sztukę.... Nie namawiam Cię na siłę na Pioneery, po prostu siedzę już w tym trochę i grałem na różnych odtwarzaczach. Wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam
Rozumiem wasze doświadczenia i bardzo je szanuje tak jak was . Tylko że ja jestem najbardziej zdecydowany na Denona ponieważ widziałem na realu jak można zmienić płytkę bez stopowania piosenki .Nie wiem jak to robią ale słyszałem i widziałem .Słyszałem od kolegów ze to nie możliwe ale sam się przekonałem . Bardzo mi się to przyda bo mój budżet jest skromny i nie mogę kupić dwóch odtwarzaczy. Pionier też to posiada ?
Nie każdy musi mieć dobry sprzęt na sam początek w klubach jest pioneer bo pioneer to pioneer niezniszczalny i niesamowity sprzęt i dlatego są alternatywy zawsze dorównujące choć troszkę pioneerowi ale nie są markowe i są tańsze.Ja gdy niedawno zaczołem uczyć się grać zakupiłem sobie
2x gramofony Numark TT1610
1x Mikser Numark DM950
i niedawno dokupiłem podwójny odtwarzacz CD IMG Stage Line CD 260 DJ
I wcale nie narzekam a gdy uznam że potrafię na takim sprzęcie grać i będzie mi to ładnie wychodzić to pomyśle o zakupie czegoś lepszego.
Ustawić 2 takie same tempa na cdjotach i puścić nutkę i powiedzieć że super jest się super dj i super się gra to jest żałosne a często tak bywa że młodzi adepci na dj-a się tym chwalą.
Więc ja cały czas za gorszym sprzętem nawet tym co podałem.
Ale kolegę Piotrka Miklera popieram również bo ma też racji trochę.
Dziękuję koledze Legolek za dobre słowo Myślę że każdy ma trochę racji. Jeżeli posiadasz skromny budżet to kupuj Denony. Ja tak "napieram" na Pioneera przede wszystkim za ich niezawodność. Nie miałem okazji testować innego sprzętu tak długo jak Pioneerów, bo z tą firmą mam największe doświadczenie. W takim razie kupuj Denony i do roboty!!!! Miksowanie to naprawdę fantastyczna zabawa! Powodzenia! Napisz jeszcze jaką muzykę będziesz najczęściej mixował.
Jeśli masz zamiar grać hity eskowe to współczuje.Muzyka klubowa w szerokim słowa znaczeniu typu Trance House Hardstyle itp to jak najbardziej na plus.Bo mi np nie robi przyjemności grać dla masy ludzi ryczących jazda itp.
Ale to tak offtopem ale wracając do tematu.
Citronic to nic innego jak Reloop więc nie ma źle generalnie jeśli masz kasę to wybierasz Pioneera i nie ma o czym mówić jeśli nie masz za dużo to bierzesz Citronica albo jeszcze coś tańszego byle tylko się nauczyć.
Rozumiem wasze doświadczenia i bardzo je szanuje tak jak was . Tylko że ja jestem najbardziej zdecydowany na Denona ponieważ widziałem na realu jak można zmienić płytkę bez stopowania piosenki .Nie wiem jak to robią ale słyszałem i widziałem .Słyszałem od kolegów ze to nie możliwe ale sam się przekonałem . Bardzo mi się to przyda bo mój budżet jest skromny i nie mogę kupić dwóch odtwarzaczy. Pionier też to posiada ?
Nie jestem przekonany ale funkcję o której kolega pisze posiada chyba tylko najwyższy model tej serii DN-S3500.
Ten model posiada 2 stereofoniczne wyjścia Audio. Jedno normalne, a drugie z wbudowanej pamięci.
Jakby się uprzeć to za pomocą jednego takiego odtwarzacza można zagrać całą imprezę Nie bawiłem się DN-S1000, więc nie wiem czy posiada on takie możliwości - na 99% nie. To co jest przedstawione na filmie z linku to zwykły kilku sekundowy loop. Podobną funkcję można spotkać w mikserach np. DJM600.
Jeśli chodzi o wybór sprzętu, zgadzam się z kolegą PiotrMikler.
Zdecydowanie Pioneer. Jest tylko jedno "ale", płyta z mp3 musi być jedno sesyjna, jeśli włożysz płytę wielosesyjną to odtwarzacz będzie widział tylko pierwszą sesję. Możliwe, że wszystkie odtwarzacze z mp3 tak mają - nie wiem nie gram z płyt mp3 .
Na koniec jedna ważna uwaga Jak kolega widzi, sprzęt tego typu nie należy do najtańszych. Wiem z obserwacji, że zapał do grania może szybko minąć. Wtedy zakupiony sprzęt staje się bezużyteczny, więc szkoda wydawać taką sumę pieniędzy.
Jeśli kolega ma taką możliwość to przed zakupem proponowałbym poprosić kogoś o udostępnienie sprzętu np. na tydzień i zobaczyć czy miksowanie na prawdę koledze się podoba
Co doradzicie do maksimum 1500zł żeby można było zagrać całą imprezkę ?
Tak jak wspomniałem chodzi mi o odtwarzacz w którym jest możliwość zmiany płyty podczas odtwarzania/zapętlania . Z przyszłym przyrostem pieniążków pomyślę nad podwójnymi odtwarzaczami ale teraz musze na nie zarobić grają na jednym .
Witam! Za ten budżet to na przykład coś takiego firmy Numark: Podwójny Odtwarzacz CD: http://cdplayery.djshop.pl/dj/sklep/Numark/1342,Numark-CDN-22-mkIV.html I mixer: http://mikser.djshop.pl/dj/sklep/Numark/1105,Numark-DM-1050.html Ale to tylko propozycja która mieści się w 1500zł i spokojnie można już grać imprezę i nie męczyć się za każdym razem z robieniem pętli i wyciąganiem na szybko płyty!!!! Tak można zmiksować kilka utworów ale nie całą imprezę . Pozdrawiam
A ha, no i jeszcze jedna rzecz: zrobisz pętlę która będzie miała np. 136 BMP, włożysz płytę z utworem który ma 134 BPM i co???? Jak znajdziesz punkt CUE w następnym utworze? Jak ustawisz BPM utworu? Jak ruszysz suwak Pitch to zmienisz tępo pętli!!! Nie bardzo widzę granie z jednego odtwarzacza....
Cd player z Numarka nie jest zachwalany ale ogólnie nie wypada źle co do miksera to jednak polecam akurat mam młodszego brata DM950 i nie narzekam.Po za tym że nie ma równego ściszenia kanału i zamiast płynnego zgłaśniania i ściszania to jest moment gdzie cisza jest i nagle parę kresek i już jest kanał na maxa.Ale to się przyzwyczaić można.
CDJ-200 ma dokładnie takie same efekty jak CDJ-100. Odtwarzacze różnią się (nieco) wyglądem, możliwością odtwarzania mp3, a także CDJ-200 ma licznik BPM.
Wbrew pozorom efekty się przydają.
Tyle, że posiadając dobry mikser są zupełnie zbędne (z reguły) w odtwarzaczach.
Kolega Artur zapomniał jeszcze o większym zakresie regulacji Pitcha w CDJ-200!!! A to dosyć ważne Jeśli chodzi o odtwarzanie MP3, to dla mnie mogłoby tego nie być!! Zupełnie zbędny dodatek. Jeszcze nie zdarzyło mi się grać z plików MP3 (i na pewno się nie zdarzy) ale jeśli ktoś lubi to czemu nie... Zabierze na imprezę 6 płyt CD po 300 klubowych kawałków każda i już... Nie trzeba nosić całej płytoteki Ja jednak lubię nosić swoją skrzynkę z płytami Pozdrawiam
Można się pogubić strasznie mając tylko 6 cd a ni nich same mp3 Dlatego zbędne opcja odczytu plików mp3 A tak jak mówie na początek można kupić coś taniego by potem nie żałować że nagle się znudziło granie na sprzęcie i sprzedajemy sprzęt za pół ceny jak nie lepiej bo to już wtedy załamka totalna
Legolek pomysl, co bedzie jesli jednak sie spodoba i trzeba bedzie sie przesiasc na lepszy sprzet.
Ja osobiscie z doswiadczenia wiem, ze jak brac to fure a nie jakiegos dziada, tez sam sie na poczatku balem i bylo ciezko z kasa to kupilem decka Gemini TT-02 i teraz zaluje, kolejnym jaki kupilem byl Technics SL-1210 M5G... a gemini dalej mi dziala na nerwy.
Jak się spodoba to kupuje się coś lepszego o ile jest taka potrzeba a z doświadczenia wiem że takiej nie ma bo albo gra sie rzadko dla znajomych albo już się zalapało kontakty w jakimś klubie i gra się na lepszym sprzęcie.
A więc sytuacja jest taka że gruntownie sie zastanowiłem i postanowiłem się w to nie bawić . Wyliczyłem że minimum do wydania jest ok. 4000 zł . Wliczyłem w to głośniki,końcówkę,mikser i tylko jeden odtwarzacz . Czyli ok. 6000 zł z dwoma CD's ..
Dziękuj Wam wszystkim za porady i
opinie . Można powiedzieć że dzięki Wam nie popełniłem błędu .
Witam gram imprezy od pewnego czasu jak narazie nie posiadam wlasnych odtwarzaczy ale mam taki sam dylemat jak ty.Przegladalem funkcjonalnosc odtwarzaczy roznych marek i musze stwierdzic ze pionerowi nic nie dorownuje.Kazdy szanujacy sie dj woli grac na pioneerku niz na denonie .Pioneer to przede wszystim niezawodnosc i klasa.Denon oferuje nam niekiedy wiele wiecej bajerow np podwojne petle czy port usb itd ale wykonanie stawia wiele do zyczenia,czesto przyciski sie wycieraja a na obudowie powstaja rysy.Na sam poczatek kup sobie uzywane odtwarzacze Pioneer cdj 800 mk1,cena 3000 zl dlaczego wlasnie te?jesli masz wydawac 3000 zl na dwa denony dns1000 i miec troszke wiecej efektow to lepiej wybrac pioneera za taka sama cene.
ja poltora roku temu kupilem Reloopy RMP 909s ktory wyglada dokladnie tak samo jak player z pierwszej foty (tyle ze srebrny). I tu jest to najsmieszniejsze ze tak samo wygladajacy player robi kilka roznych firm :\
Ja kupilem Reloopa poniewaz za niskie pieniadze moglem miec player ktory ma wiele fukncji i co teraz?
ŻAŁUJE!! Jeden player mi swiruje a nie moge oddac na gwarancje bo minela pol roku temu. Pionner daje 2 lata, wiec teraz nie bylo by problemu.
Dam Ci rade! Jesli za ta sama kwote masz wybrac wypasniony player reloopa a ubozszy z pionnera to bierz Pionner!
Jesli chodzi o sprzet DJ to Pionner Pionner i Pionner.
Tylko Ci co kupili inny sprzet i zaluja wiedz o tym dobrze, a nie Ci co jak mowia "z tego co ja wiem", "czytalem ze"
Początkujący DJ rozważa zakup jednego z trzech odtwarzaczy CD/MP3: Pioneer CDJ-200, Denon DN-S1000 oraz Citronic CD-S6, z naciskiem na funkcjonalność i efekty. W dyskusji podkreślono, że Pioneer jest najbardziej cenioną i niezawodną marką wśród profesjonalistów, oferującą solidne wykonanie, precyzję i trwałość, a model CDJ-200 posiada m.in. licznik BPM i większy zakres regulacji pitch. Denon DN-S1000 ma więcej funkcji i efektów, ale jest krytykowany za słabe wykonanie, małe gabaryty i niską ergonomię, co może utrudniać komfort pracy. Citronic CD-S6 jest oceniany jako mniej renomowany, często porównywany do modeli Reloop, i nie jest polecany ze względu na niższą jakość. Użytkownicy sugerują, że na początek lepiej uczyć się na prostszym sprzęcie, a inwestycja w droższy sprzęt ma sens przy poważniejszym zaangażowaniu. Funkcja zmiany płyty bez zatrzymywania odtwarzania, którą autor zauważył w Denonie, jest prawdopodobnie dostępna tylko w wyższych modelach Denon DN-S3500. Budżet do 1500 zł jest niewystarczający na profesjonalny sprzęt, ale można rozważyć podwójne odtwarzacze Numark CDN-22 mkIV i mikser Numark DM 1050 jako rozwiązanie do nauki i prostych imprez. Ostatecznie autor zdecydował się zrezygnować z zakupu na tym etapie, szacując, że pełny zestaw DJ-ski (odtwarzacze, mikser, wzmacniacz, głośniki) kosztuje około 4000-6000 zł. Wskazano, że inwestycja w sprzęt renomowanych marek, zwłaszcza Pioneer, jest opłacalna ze względu na niezawodność i łatwość dalszej odsprzedaży. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.