logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fujitsu HDD 20GB 2001 - Jak skutecznie podmienić elektronikę?

LUKI124 23 Lip 2003 22:38 5062 26
REKLAMA
  • #1 298087
    LUKI124
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam wszystkich serdecznie poniewaz pisze na tym forum po raz pierwszy :)

Moje pytanie dotyczy uszkodzonych dyskow marki Fujitsu o pojemnosci 20GB rok produkcji 2001 (dokladny model moge podac pozniej).
    Spotkalem sie juz do tej pory z bardzo wieloma przypadkami uszkodzen tych HDD. Zawsze uszkodzenie polega na tym, ze dysk nagle przestaje byc widziany przez BIOS komputera i konczy w ten sposob swoj zywot zabierajac niestety ze soba do grobu rowniez znajdujace sie na nim dane :(

W zwiazku z tym postanowilem dokonac eksperymentu i przelozyc do tak uszkodzonego egzemplarza elektronike z identycznego sprawnego dysku.
    Niestety - po starannym wykonaniu operacji dysk nadal nie byl widoczny.

Czy ktos wie co nalezaloby jeszcze zrobic aby moc odzyskac dostep do danych z takiego dysku i czy jest to wogole mozliwe poprzez przelozenie elektroniki?
    Mam nadzieje ze jest na forum ktos, kto robil juz takie rzeczy.
  • REKLAMA
  • #2 298091
    Gorgoroth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 61
    Jezeli podlozyles taka sama elektronike i dysk dalej martwy to znaczy ze uszkodzenie jest "w srodku" czyli zlom :(
  • #3 298133
    LUKI124
    Poziom 12  
    gorgoroth napisał:
    Jezeli podlozyles taka sama elektronike i dysk dalej martwy to znaczy ze uszkodzenie jest "w srodku" czyli zlom :(

Na to wychodzi :(
    Jednak czy w pozostalej czesci dysku jest jeszcze jakas elektronika?
    Bo uszkodzenie ewidentnie nie jest natury mechanicznej - dysk rozkreca sie bez problemu.
    Po przelozeniu elektroniki dodatkowo jakos dziwnie stukal wiec chyba jednak samo przelozenie plytki nie wystarcza...
  • #4 298137
    Gorgoroth
    Ocena: 61
    Podmienialem elektronike narazie tylko w 2 dyskach, obydwa po wymianie plytki dzialaly, wiecej niestety nie pomoge
  • #5 298157
    elbob
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    Witam.

Dyski mogą być identyczne lecz zastosowana elektronika może się różnić między sobą i wtedy jest możliwość, że podmiana nic nie da.

Sprawdź firmware płytek z elektroniką czy są identyczne.
    Jeżeli się różnią to poszukaj takiej samej wersji i spróbuj jeszcze raz.

Jeżeli nic z tego nie wyjdzie to raczej patrz :arrow: gorgoroth
  • #6 298166
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Chyba elbob ma rację.Miałem tak z U5 Seagate.Dyski były identyczne a inna wersja elektroniki i nie wypaliło.
  • #7 298170
    pool1
    Poziom 2  
    Niektóre dyski w "środku" mają dodatkowo kość odczytu-zapisu, ale bardzo rzadko ulega ona uszkodzeniu. Sądząc po tym iż dysk się kręci a cos w nim stuka, to poleciała głowica, lub sprawdzić jeszcze raz elektronikę czy miała ten sam Part Number, nie mówiąc o Model Number itd. Na marginesie - odzysk danych z uszkodzonego mechanicznie dysku jest dość kłopotliwy
    pozdrawiam
  • #8 298181
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    Dyski - o ile dobrze pamiętam - właśnie Fujitsu o pojemności 20 GB wyprodukowane w okolicach 2001 r były wadliwe - padała w nich elektronika. Dokładnie to wyszła całą seria tych dysków i do niej oficjalnie Fujitsu się przyznał i wymieniał je. Po opisanych objawach moge zaryzykować stwierdzenie, że ten dysk pochodzi prawdopodobnie z tej właśnie serii. Dlatego zamiast kombinować radziłbym oddać dysk do serwisu - dyski te sprzedawane w tamtym okresie były z 3 letnią gwarancją, więc Twój dysk z 2001 r powinien być na gwarancji.
  • REKLAMA
  • #9 298380
    LUKI124
    Poziom 12  
    elbob napisał:
    Witam.

Dyski mogą być identyczne lecz zastosowana elektronika może się różnić między sobą i wtedy jest możliwość, że podmiana nic nie da.

Sprawdź firmware płytek z elektroniką czy są identyczne.
    Jeżeli się różnią to poszukaj takiej samej wersji i spróbuj jeszcze raz.

Jeżeli nic z tego nie wyjdzie to raczej patrz :arrow: gorgoroth

Porownalem dokladnie elektronike i byla identyczna - dyski byly kupowane w wiekszej ilosci w tym samym czasie.
  • #10 298382
    LUKI124
    Poziom 12  
    pool1 napisał:
    Niektóre dyski w "środku" mają dodatkowo kość odczytu-zapisu, ale bardzo rzadko ulega ona uszkodzeniu. Sądząc po tym iż dysk się kręci a cos w nim stuka, to poleciała głowica, lub sprawdzić jeszcze raz elektronikę czy miała ten sam Part Number, nie mówiąc o Model Number itd. Na marginesie - odzysk danych z uszkodzonego mechanicznie dysku jest dość kłopotliwy
    pozdrawiam

Dysk stuka ale tylko na tej "nowej" elektronice.
  • #11 298386
    LUKI124
    Poziom 12  
    LEM napisał:
    Dyski - o ile dobrze pamiętam - właśnie Fujitsu o pojemności 20 GB wyprodukowane w okolicach 2001 r były wadliwe - padała w nich elektronika. Dokładnie to wyszła całą seria tych dysków i do niej oficjalnie Fujitsu się przyznał i wymieniał je. Po opisanych objawach moge zaryzykować stwierdzenie, że ten dysk pochodzi prawdopodobnie z tej właśnie serii. Dlatego zamiast kombinować radziłbym oddać dysk do serwisu - dyski te sprzedawane w tamtym okresie były z 3 letnią gwarancją, więc Twój dysk z 2001 r powinien być na gwarancji.

Tez o tym slyszalem.
    Dyski sa na gwarancji wiec jeszcze nie ma problemu z wymiana ale chodzi o to aby uruchomic ten HDD na chwile celem odzyskania danych.
  • #12 298425
    dziuchu
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Cześć chciałbym też podmienić elektronikę mam 2 hdd seagate medalist 60GB oba i nie wiem jak się do tego wziąć :( - nigdy tego nie robiłem (jeden jest padnięty drugi ok). Chciałbym to zrobić aby odzyskać dane z tego padniętego (na gwarancji zresztą) a zarazem żeby mi nie padł ten sprawny :) szkoda by mi było dysku. Byłbym wdzięczny jakby ktoś mi na maila lub podał link do stronki jak się to robi.
  • #13 298438
    Zibu
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Cześc mam podobną sytuację z Dyskiem Fujitsu Mpg 3204ah, jest no 20GB, ata 66, 7200 obrotów zcy ty masz ten sam?

Ja niestety niemam możliwości oddania na gwarancję poniewasz sklep w którym go kupowałem upadł i teraz sam niewiem co robić. Przydała by się ta elektronika to bym sprawdził. może napisz skąd jesteś.
  • #14 299001
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    Zibu napisał:
    ...Ja niestety niemam możliwości oddania na gwarancję poniewasz sklep w którym go kupowałem upadł i teraz sam niewiem co robić....

W Twoim przypadku jest cień szansy na to, aby uratować ten dysk załatwiając to na gwarancji nieistniejącego sklepu. Jeśli jesteś zainteresowany, to odezwij się do mnie na PW.
  • REKLAMA
  • #15 306565
    ghost
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Bardzo przykra wiadomosc: Wymiana elektroniki w dyskach Fujitsu jest niemozliwa... Elektronika jest nierozerwalnie polaczona z mechanika w ten sposob, ze wspolpracuje tylko z talerzami o konkretnym numerze seryjnym - dane identyfikujace sa gdzies w niej zapisane - nie sadze ze na kosci z firmware bo ten da sie przeciez zmieniac - a ta informacja jest niezmienna - jest to zwiazane z fabrycznym formatowaniem ktore wylacza niepewne obszary dysku z zapisu - dla zwiekszenia bezpieczenstwa, dla kazdego dysku te dane sa inne. Wiadomosc ta pochodzi od firmy zajmujacej sie badaniem i ewentualnym ocenianeim bezpieczenstwa danych i mozliwosci ich odzyskania... znalazlem ja po dlugich i bezskutecznych probach odzyskania danych z dysku Fujitsu 20.4 GB - trzy kolejne identyczne dyski kupione tylko w tym celu zmusily mnie do zastanowienia i poszukania powodu niepowodzen - i oto skutek. Jedynym sposobem jest klasyczna naprawa elektroniki - co przy braku schematu i ewentualnych danych do jej testowania jest trudne/niemozliwe... i jeszcze na dodatek chipy na nich sa w BGA - w warunkach domowych niemozliwoscia jest dobrze to polutowac - wiem ze sa sposoby z opalarka do drewna ale prawdopodobienstwo powodzenia jest niewielkie - chocby patrzac na ilosc nozek - moze z jakims malutkim by sie udalo ale nie z kilkadziesiatnozkowym...
    Ogolnie podsumowujac - Jesli dane te maja wartosc pare tysiecy zl - zlec to firmie odzyskujacej dane - jesli to z domowego kompa - postaw swieczke, kup wieniec, poplacz troche i zapomniej...
  • #16 307622
    LUKI124
    Poziom 12  
    ghost napisał:
    Bardzo przykra wiadomosc: Wymiana elektroniki w dyskach Fujitsu jest niemozliwa...

Wielkie dzieki za tak cenne informacje!
    Niestety spodziewalem sie, ze moze tak byc jak piszesz...
    Chociaz czemu tak naprawde taka komplikacja ma sluzyc?
    Czy sa jeszcze dyski innych firm ktore zachowuja sie w ten sposob?
    Pytam bo raczej nie chcialbym juz nigdy takiego kupic...
  • #17 307640
    Krzysi0
    Ocena: 194
    Jest możliwa podmiana elektronki.
    Trzeba patrzeć na numerek Rev. No. na dole naklejki na dysku. i na model dysku dokładny szczególnie po - np. -NC Jeżeli jest taka sama to podmiana się uda na 100%
  • #18 308182
    ghost
    Poziom 23  
    Mhm.. zrozumialem ow artykul doslownie - chodzilo konkretnie o Fujitsu. Wiekszosc dyskow innych producentow (bo o ile pamietam jest jeszcze tylko jeden przypadek i to odosobniony model bodajze IBM) da sie ratowac bez najmniejszego problemu tym sposobem - Fujitsu NIE...
    Jeden z artykulow na ten temat:

CAUTION:

Do not replace the controller board with one from a working drive.
    IT WILL NOT WORK.
    You will however in most cases cause more damage rendering the drive unrecoverable. Information stored on the controller board of each drive, is unique to that drive.
    notka pochodzi z :

http://www.datarecovery.co.za/fujitsu_recovery.htm
    I jeszcze ciekawostki: sprawa przeciwko Fujitsu i HP tyczaca sie tych dyskow (jesli macie takie uszkodzone, wypelnijcie formularz! Ciekawe co z tego wyniknie..:
    http://www.classactioncounsel.com/fujitsu-litigation.htm
    i tu linki na stronie firmy Sheller, Ludwig & Badey zajmujacej sie wojna z Fujitsu:
    http://www.sheller.com/fujitsupress.htm

:arrow: Hehhhehe - Trzeba je sprobowac zapakowac do lodowki cholerka gdzies mi sie walal ten zel silikonowy - najwyzej kupie pare paczek orzeszkow solonych
    Wpadlem na pomysl - a jakby go W TRAKCIE DZIALANIA trzymac w lodowce? Na upartego tasma siegnie... tylko kompa do kuchni dac
    Albo nalozyc peltierka na ta kosc Cirrus Logic.... kurna zczytac dane a dysk do smieci z czystym sercem - mnie by wkurwial taki trefny zakup - ludziska - czytajcie: 300.000 dyskow Fujitsu padlo!!!!! Awaryjnosc (zaleznie od "rejonu" sprzedazy) 30-80%!!!
    A oto co wyczytalem z ta lodowka i Fujitsu (moze wzmianak ale warto sprawdzic...

"I asked about a presumably dead hard drive:
    > > > This is more an academic exercise than real need to get at that
    > > > data, so feel free to throw experimental ideas my way.

Conor Daly replied:
    > > One thought is to boot rescue mode from a distro CD and see if
    > > you can dd the hard disk off to another disk (or image file).

Maria Blackmore suggested:
    > Judging by the failure mode, this probably has a good chance of
    > success

Conor:
    > > Failing that (ie. if the disk itself is failing), stick the disk
    > > in a freezer overnight[0] and then try the rescue CD / dd trick.

Maria:
    > If you do do this, PLEASE make sure that you put the drive in a
    > sealed plastic bag, and i do mean airtight, before you put it in.
    > Preferably seal it in the plastic bag with a little pack of silica
    > gel, and leave it for several hours before putting it in the
    freezer
    > This [works] best on drives where the electronics or head are
    > failing, since electronic components tend to work better when
    > cold. It can also be used in many cases to salvage data from a
    > dying fujitsu drive with a suspect cirrus logic chip.

Am I right in presuming the sealed bag with silica is to keep
    condensation down?

I'll try the dd on a room temperature drive and if that doesn't work,
    on the cold drive, and let y'all know how it goes. Thanks for the
    tips!"
  • #19 317269
    marjanko
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    ghost napisał:
    Mhm.. zrozumialem ow artykul doslownie - chodzilo konkretnie o Fujitsu. Wiekszosc dyskow innych producentow (bo o ile pamietam jest jeszcze tylko jeden przypadek i to odosobniony model bodajze IBM) da sie ratowac bez najmniejszego problemu tym sposobem - Fujitsu NIE...

Piszesz że w Fujitsu nie da się podmienić elektroniki.

Mam 2.1 GB Fujitsu 2szt ,jeden z nich ma uszkodzoną elektronikę ,podmieniałem z drugiego i chodzi.
    Mogłem bez problemu zgrać dane.Może na większych jest inaczej?
  • #20 317285
    Andrzej Maciejewski
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    Podmieniałem kiedyś elektronikę w HDD .
    Po wymianie dysk startowal ale nie bylo żadnych danych.
    Ćwiczyłem go za pomocą dysk edytora z Norton Utilities i odkryłem, że boot record, partition table, FAT'y i zbiory zostały przesunięte z początku dysku do środka dysku.
    Odzyskałem dane i wiecej nie drążyłem tematu.
    Teraz przypomniałem sobie zdarzenie i dochodzę do wniosku, że elektronika lub mechanika zamieniła mi miejscami głowice odczytujace.
    Ma to dość lużny związek z dyskami Fujitsu ale może komuś się przyda przy ozdyskiwaniu danych.
  • #21 317502
    ghost
    Poziom 23  
    Cytat:
    Mam 2.1 GB Fujitsu 2szt ,jeden z nich ma uszkodzoną elektronikę ,podmieniałem z drugiego i chodzi.
    Mogłem bez problemu zgrać dane.Może na większych jest inaczej?

Dokladnie tak. A konkretnie seria MPG.
    Starsze Fujitsu sie zachowuja jak kazde inne.
  • #22 317510
    Krzysi0
    Jeżeli się będzie uważać na to napisałem wyżej to wymiana elektroniki w seri dysków MPG uda się w 100%.
  • #23 317536
    ghost
    Poziom 23  
    Cytat:
    Jeżeli się będzie uważać na to napisałem wyżej to wymiana elektroniki w seri dysków MPG uda się w 100%

Potwierdzasz to w sensie praktycznym? (tzn. udalo Ci sie tego dokonac?)
    Inna kwestia ze znalezc dwa dyski o tym samym numerze seryjnym jest operacja graniczaca z niemozliwoscia.. Skoro padlo 300.000 to bylo pewnie 800.000-1.000.000 sztuk... a nie wydaje mi sie zeby pochodzily tylko od jednego "zoltego zrodla"...
  • #24 317545
    Krzysi0
    ghost napisał:
    Potwierdzasz to w sensie praktycznym? (tzn. udalo Ci sie tego dokonac?)
    Inna kwestia ze znalezc dwa dyski o tym samym numerze seryjnym jest operacja graniczaca z niemozliwoscia.. Skoro padlo 300.000 to bylo pewnie 800.000-1.000.000 sztuk... a nie wydaje mi sie zeby pochodzily tylko od jednego "zoltego zrodla"...

Tak. Inaczej bym nie pisał. Ale trzeba spełnić warunek o którym napisałem wyżej.
  • #25 320168
    jdanielski
    Poziom 12  
    Witam serdecznie

Też mam styczność z padającymi dyskami Fujitsu. Niektóre padają całkowicie i nie można dostać się do danych ale zdażają się przypadki, że po schłodzeniu w lodówce dane daje się odzyskać. Udało mi się w ten sposób odzyskać z powodzeniem sporo cennych danych klientów.

Pozdrawiam
    Jacek
  • REKLAMA
  • #26 333298
    elbob
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    Witam.

Podmieniłem właśnie elektronikę w Fujitsu MPE3064AT-EL na elektronikę z Fujitsu MPE3064AT (bez EL). Różny był też numer REV.
    Podłączyłem i okazało się, że bios go nie widzi, nic nie daje Fdisk, Format czy inne - kombinowałem na wszelkie możliwe sposoby.
    Użyłem więc jednego z programów do czyszczenia dysków, a dokładnie Llfutil.exe (Maxtora).
    Zdziwienie moje było wielkie ponieważ wykrył on dysk, wykonał swoją robotę bezbłędnie (brak jakichkolwiek błędów na dysku).
    Po tym zabiegu zrestartowałem komputer no i dalej bios go nie wykrył (automatyczne wykrywanie w biosie), ale po wykonaniu polecenia Fdisk mogłem już założyć partycję, następnie Format C - wszystko przebiegło pomyślnie, a ja mogę cieszyć się nowym dyskiem.
    Na koniec wykonałem jeszcze dla pewności Scandisk - dysk jest bez badów.
    No i to już wszystko, dysk po instalacji Windowsa sprawuje się dobrze.
    Danych znajdujących się na dysku niestety nie odzyskałem, no ale mam przynajmniej sprawny dysk.

Pozdrawiam
    elbob
  • #27 333322
    Quaki
    Poziom 20  
    Ocena: 135
    :arrow: J danielski sposob o ktorym wspomniales rzeczywiscie czasami pomaga ale nie wtedy jak opadnie elektronika tylko jak dysk nie chodzi z powodu mechnicznych uszkodzeń (najczesciej np przegrzania zatarcia sie mechanizmu ) po prostu jak go wsadzisz do lodowki to materialy sie kurcza co czasami powoduje odblokowanie i mozliwosc czasowego dostepu do danych
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyski Fujitsu 20GB z około 2001 roku, zwłaszcza seria MPG, cechują się specyficznym problemem uszkodzenia elektroniki, która jest ściśle powiązana z mechaniką dysku. Wymiana elektroniki na identyczną z innego egzemplarza często nie przynosi efektu, ponieważ kontroler jest powiązany z talerzami poprzez unikalne dane zapisane fabrycznie, co uniemożliwia prostą podmianę płytki. W niektórych przypadkach starsze modele Fujitsu lub mniejsze pojemności (np. 2.1 GB) pozwalają na skuteczną wymianę elektroniki i odzyskanie danych. Próby podmiany elektroniki wymagają dokładnego dopasowania modelu, numeru rewizji (Rev. No.) oraz numeru seryjnego. Uszkodzenia mechaniczne, takie jak uszkodzenie głowicy, również mogą powodować brak wykrycia dysku przez BIOS. Metody awaryjne, takie jak schładzanie dysku w lodówce, czasem umożliwiają tymczasowy dostęp do danych. W przypadku dysków Fujitsu MPG 20GB najlepszym rozwiązaniem jest serwis specjalistyczny lub gwarancja, jeśli jest dostępna. Próby odzysku danych poprzez wymianę elektroniki bez odpowiednich narzędzi i schematów są ryzykowne i często nieskuteczne. Dyski innych producentów, np. Seagate czy IBM, zazwyczaj nie mają takiego ograniczenia i wymiana elektroniki jest prostsza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA