logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

oswietlenie wnetrza samochodu sterowane mikrokontrolerem

hoteagle 17 Lis 2006 00:45 1078 3
  • #1 3232683
    hoteagle
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Mam do zrobienia projekt inteligentnego sterownika oswietlenia wewnetrznego w samochodzie. Projekt mily i przyjemny aczkolwiek spedza mi sen z powiek bo nie wiem jak sie dobrze za niego zabrac :( Napewno musi byc czujnik zatrzasniecia dzwi, zamkniecia drzwi i trzeci do stacyjki. Lagodne gaszenie swiatla po zamknieciu drzwi, przekreceniu stacyjki lub po pewnym czasie przebywania w aucie. Wszystkim ma sterowac mikroprocesor odpowiedni do tego zadania. Do gasniecia swiatla zastosowac sterowanie szerokoscia impuslu.
    Takie oto moje zadanie... Bardzo bardzo bym prosil o jakies proste wskazowki i rady lub tez pomoce. Bede bardzo wdzieczny i z gory dziekuje!!
  • #2 3233644
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1061
    nie jest potrzebny zaden czujnik do stacyjki wystarczy pobrac napiecie ze stacyjki ktore pojawia sie po przekreceniu stacyjki i je ograniczyc np rezystorem 1k a za nim dioda zenera 5,1v tak aby dostosowac to do potrzeb procka ewentualnie zastosowac transoptor. w przypadku zamkniecia drzwi sytuacj jest podobna masz czujnik w drzwiach. co do zatrzasniecia to do czego to jest potrzebne?

procek np jakis maly atmel ci wystarczy i reszte zrobisz na etapie programu :)
  • #3 3233876
    zbig_wwl
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Używaj przycisku szukaj. Np.TEN temat
  • #4 3236862
    hoteagle
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    janek1815 dziekuje za rozswietlenie mi troche tego problemu... przemyslalem wszystko i doszedlem jak rozwiazac to zadanie :)
REKLAMA