logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozjaśnianie podświetlenia podłogi w chwili otwierania drzwi

kasztan86 24 Mar 2008 23:02 2615 13
  • #1 4950332
    kasztan86
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!
    Posiadam w swoim samochodzie podświetlenie diodowe dywaników. Ostatnio naszedł mnie pomysł jak poprawić efektowność tego gadżetu. Podczas otwierania drzwi podświetlenie miałoby się rozjaśniać, natomiast po ich zamknięciu przyciemnić do zadanego poziomu. :D

Wszystkie te przejścia miałyby być z efektem kinowym, ładnie, płynne ściemnienie i rozjaśnienie. Cały układ miałby obsługiwać 60 diod. Sterowanie stanu miało by się odbywać za pomocą masy z przełącznika krańcowego drzwi, a układ miałby podawać napięcie w zależności od stanu. Podświetlenie było by załączane przełącznikiem w kabinie.

Pomysł mam ale gorzej z wykonaniem. Moja wiedza nie pozwala mi na wymyślenie takiego układu :( Gorąco proszę o jakieś pomysły.
    Pozdrawiam.
  • #2 4950396
    Decado
    Poziom 21  
    Ocena: 97
    Na elektrodzie jest pełno schematów sterowania jasnością diód za pomocą PWM z uC. Poszukaj pod tym kątem, ponieważ wydaje mi sie to najprostrzym rozwiązaniem dla ciebie.

Pozdrawiam
  • #3 4950436
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 4950493
    Decado
    Poziom 21  
    I właśnie daltego najlepiej nadaje sie do tego uC. Po odpowiednim zaprogramowaniu, będzie pobierał mało prądu w czasie spoczynku czyli można mu będzie dac podtrzymanie bateryjne której było by co jakiś czas monitorowane i podładowywane z akumulatora(ale tylko w czasie jazdy).

Pozdrawiam
  • #5 4950500
    kasztan86
    Poziom 11  
    Nie ma problemu z rozładowaniem akumulatora bo zawsze pamiętam o wyłączeniu :) zresztą masę do diod bym podał z alarmu, więc po zamknięciu by się same wyłączały. Czy mógłbym liczyć na jakiś prosty schemat :)

Dodano po 2 [minuty]:

diody super jasne, hmm 40 razy 20mA
    i 10 diod dyfuzyjnych tez tak z 20mA
  • #6 4952651
    kasztan86
    Poziom 11  
    mysle że dla wprawnego elektronika machniecie schematu to pare minut, wiec proszę o pomoc :)))
  • #7 4953024
    Decado
    Poziom 21  
    Kolego, proszę użyc funkcji szukaj ponieważ na elce NAPEWNO już zostało to omówione.

Pozdrawiam
  • #8 4954770
    kasztan86
    Poziom 11  
    No właśnie ze już spędziłem sporo czasu (minimum 3 godziny) czytając różne posty. Jedyne co mogloby się nadać to regulacja obrotów silnika, ale to tez nie oddaje mojej idei... :(
  • #9 4956268
    Decado
    Poziom 21  
    Dobrze postaram sie dzisiaj wieczorem coś nabazgrac.
    A narazie uciekam na trening.

Pozdrawiam
  • #10 4956529
    kasztan86
    Poziom 11  
    Kupilem sobie dzisiaj atmega8 i moze uda mi sie cos madrego napisac :D Decado: Czekam na Twoj pomysł :)
  • #11 4956863
    iwan622
    Poziom 11  
    hmm ja bym podłaczyl fotodiode z odbiornikiem i po sprawie ;) zero kombinacji
  • #12 4957147
    kasztan86
    Poziom 11  
    ale gdzie tu efekt sciemniania i rozjasniania na fotodiodzie
  • #13 4960607
    Decado
    Poziom 21  
    Dobra projektuje ale powiedz mi czy jesteś w stanie zaprogramowac uC? Bo mój projekt jest na uC.

Pozdrawiam
  • #14 4961398
    kasztan86
    Poziom 11  
    Mysle ze dam rade :) Zawsze moge sie doinformowac na forum :)

Podsumowanie tematu

✨ Tematem dyskusji jest projekt układu sterującego podświetleniem diodowym dywaników samochodowych, który podczas otwierania drzwi stopniowo rozjaśniałby diody, a po zamknięciu drzwi płynnie je ściemniał do zadanego poziomu. Propozycje rozwiązań obejmują zastosowanie mikrokontrolera (uC) z modulacją szerokości impulsu (PWM) do sterowania jasnością diod, co pozwala na efektowne, kinowe przejścia oraz niskie zużycie energii. Wskazano, że prosty regulator tranzystorowy może generować straty mocy i nagrzewanie, dlatego preferowany jest układ z uC i tranzystorem kluczującym. Dyskutowano także o konieczności rozróżnienia stanu drzwi otwartych z kierowcą w środku od zamknięcia samochodu, co może wymagać sygnału z zamka centralnego lub alarmu, aby uniknąć rozładowania akumulatora. Autor planuje sterowanie masą z przełącznika krańcowego drzwi oraz włączenie podświetlenia przełącznikiem w kabinie. W dyskusji pojawiła się sugestia użycia fotodiody z odbiornikiem, jednak autor podkreślił potrzebę efektu płynnego ściemniania i rozjaśniania, co wymaga bardziej zaawansowanego sterowania. Autor zakupił mikrokontroler Atmega8 i deklaruje chęć programowania układu. Wskazano, że na forum elektrodowym dostępne są schematy PWM do sterowania jasnością diod, które mogą posłużyć jako baza projektu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA