logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Z czego można zrobiść obudowe do subwoofera...???

matbar55-89 17 Lis 2006 21:51 1437 6
REKLAMA
  • #1 3235270
    matbar55-89
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Witam
    Chciałem zapytać czy można zrobić obudowe do subwoofera ze sklejki.???
    Prosze o odpowiedź
    POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #2 3235366
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Jeśli ta sklejka ma minimum 18mm, lub skleisz taką grubość z kilku warstw, to może być. Lepiej się jednak spisze płyta MDF (łatwa obróbka) lub wiórówka (tania lub można użyć starych mebli ;)). Niezależnie od rodzaju materiału warto dawać w środku wzmocnienia (krzyżaki z drewna lub nawiercone przegrody) celem zmniejszenia drgań ścianek.
  • REKLAMA
  • #3 3236477
    Marecki_Wro
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Wg mnie mozesz to smialo zrobic ze sklejki jesli akurat ja masz pod reka.
    Ja wlasnie ze sklejki robilem obudowe do glosnika bo tylko ja mialem dostepna. Pamietaj wlasnie o dobrym wykonczeniu obudowy i skreceniu by obudowa nie zaczela trzeszczec po paru tygodniach lub by sie nie rozleciala. Pamietaj tez o wygluszeniu. Do wygluszenia mozesz uzyc specjalnych materialow ale po zrobieniu tego filcem o grubosci ok 6mm efekt rowniez bedzie dobry.
  • #4 3237254
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 3237703
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Naturalne drewno może mieć pewną nieprzyjemną wadę - kiepsko sezonowane deski lubią się odkształcać po pewnym czasie :(.
  • #6 3237783
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Drewno naturalne tez odpowiednio wazy wiec robiac kolumne o dosc sporym litrazu to zastanowmy sie ile ona by wazyla.
  • REKLAMA
  • #7 3238287
    dewone
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    jesli juz drewno naturalne to wedlug mnie sosna lub dab

Podsumowanie tematu

✨ Obudowę do subwoofera można wykonać ze sklejki, pod warunkiem, że ma ona minimum 18 mm grubości lub zostanie odpowiednio sklejona z kilku warstw. Sklejka jest dobrym materiałem, ale lepszym wyborem może być płyta MDF ze względu na łatwość obróbki lub płyta wiórowa, którą można pozyskać np. ze starych mebli. Niezależnie od materiału, ważne jest stosowanie wewnętrznych wzmocnień (np. krzyżaki z drewna lub przegrody) w celu ograniczenia drgań ścianek obudowy. Obudowa powinna być solidnie skręcona i dobrze wykończona, aby uniknąć trzeszczenia i rozpadania się po czasie. Dodatkowo zaleca się wygłuszenie wnętrza, które można wykonać za pomocą specjalnych materiałów lub filcu o grubości około 6 mm. Naturalne drewno, takie jak sosna lub dąb, również może być użyte, jednak ma tendencję do odkształceń przy kiepskim sezonowaniu i jest cięższe, co należy uwzględnić przy większych gabarytach obudowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA