logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prostownik w spawarce. Przeróbka spawarki spawającej prądem zmiennym.

MatiZ 18 Lis 2006 15:55 2216 4
REKLAMA
  • #1 3237174
    MatiZ
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam kolegów. Mam pewnien problem tego typu, iż przerabiam spawarę spawającą prądem zmiennym na stałoprądową, i problem polega na tym iż muszę zbudować mostek prostowniczy w układzie greatza a mam na to mało miejsca. W związku z tym mam dwie koncepcje, albo połączyć równolegle 4 mostki prostownicze 50A, lub połączyć każdy motek jako diodę (zaciski + i - mostka) i z tego złożyć układ greatza. Prąd obciążenia to 100A Bardzo proszę o poradę
  • REKLAMA
  • #2 3237332
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Cztery mostki równolegle to 200A, natomiast cztery mostki (każdy jako dioda) to 100A.
    Tylko wyższe napięcie, ale to parametr chyba mało istotny...
  • REKLAMA
  • #3 3237374
    patrony
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    MatiZ napisał:
    ... połączyć każdy motek jako diodę (zaciski + i - mostka) i z tego złożyć układ greatza..[/url]

Tego rozwiązania nie polecam, gdyż w tym przypadku w prostowniku będzie się wydzielała 2X większa moc. :!:
    Łącząc 4 mostki równolegle należało by w szereg z każdym z nich dać jakis mały opór aby prądy były mniej więcej jednakowe.
  • REKLAMA
  • #4 3238358
    MatiZ
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    wiem własnie ze należało by założyć jakiś oporek w celu zapewnienia równego rozpływu prądów lecz przy takich prądach to chyba jednak cieżkie do zrealizowania lub malo praktyczne. a CO koledzy sądzą o samym połączeniu 4rech mostków????[/url]
  • #5 3239396
    coolombo
    Poziom 29  
    Ocena: 59
    Wg mnie nie trzeba stosować żadnych rezystorów. Przy takich prądach to przewody zasilające doprowadzone do każdego mostka zadziałają jak rezystory wyrównawcze.
REKLAMA