MAM TAKIE PYTANIE CZY JAK POLACZE 4 MOSTKI PO 50 AMPERER TO OSIAGNE AMPERAZ 200A
Nie pisz dużymi literami!
j.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php
j.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamdawid1988 napisał:mam po prostu trafo 24v 600va i zrobilem z niego prostownik zastowowałem kondensator 47000mf i mostek gretza 50 A podlaczylem go do akumlatorów w cieżarówce i przy niespełna obciazeniu 25 amper szlak go trafił ,i niewiem co zastosowac diody ,czy odrazu gotowy mostek !!!!!
Cytat:przy poborze prądu rzędu 25A na rezystorze 1Ω wydzieli się 625W mocy zgodnie ze wzorem P=I²R
P(małpa)WEŁ napisał:Według mnie autor podał napięcie na wyjściu transformatora:Tompy - tylko jedna sprawa.
Nie wiedziałem, że chcesz ładować akumulatory, które mają 24V napięciem równym 24V :p (autor nie podał napięcia jakie jest na wyjściu transformatora).
Z tego co mnie w szkole uczyli w takim przypradku nie popłynąłby żaden prąd wyrównawczy, bo w końcu nie byłoby spadku napięcia![]()
Z tego co się orientuję akumulatory 12V ładuje się napięciem około 14.4V. Wnioskuję z tego, że akumulatory na 24V ładuje się napięciem około 29V...
A moje wyliczenia są słuszne biorąc pod uwagę podany w poście prąd ładowania, a z szeregowymi żarówkami nie da się uzyskać dużego prądu ładowania, co cały proces znacznie wydłuży w czasie...
Pozdrawiam
dawid1988 napisał:W samochodach ciężarowych są 2 akumulatory 12V, można je ładować płączone szeregowo lub równolegle.mam po prostu trafo 24v 600va i zrobilem z niego prostownik zastowowałem kondensator 47000mf i mostek gretza 50 A podlaczylem go do akumlatorów w cieżarówce i przy niespełna obciazeniu 25 amper szlak go trafił ,i niewiem co zastosowac diody ,czy odrazu gotowy mostek !!!!!
LtJo napisał:No, niestety, przy takim prądzie wymagane jest wydajne chłodzenie. Dodam jeszcze, że w mostku 50A "siedzą" 4 diody 25A.Dla sprawdenia schematu zrobiłem prostownik na 6 mostkach 50A/1000V po 3 mostki równolegle na gałąź zasilania, podłączyłem do Besterki 2100.
Po wypaleniu jedna za drugą 5 elektrod 3.15mm przy prądzie nominalnym 160A, radiatory zagrzały się do ok 60°C.(temp. otoczenia 25°C, brak wymuszonego chłodzenia).