logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie atmega8. Program do wgrywania. Programator.

lukaszzet 19 Lis 2006 12:36 1668 3
REKLAMA
  • #1 3239957
    lukaszzet
    Poziom 12  
    Ocena: 29
    Witam chciałem się was zapytać o programowanie atmegi8.
    w zasadzie dopiero zaczynam zabawę z programowaniem
    I tu rodzi sie moje pytanie bo chciałbym zaprogramować atmege 8
    program jaki mam w grac jest w rozszeżeniu PCB.Jaki polecacie program do wgrywania i jaki programator bo jeszcze nie mam żadnego podajcie i jakieś przykłady najlepiej by było żeby były z allegro żebym mógł sobie od razu kupić.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3239992
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    ... kolego - jest tu w tym temacie mikrokontrolery chyba milion wątków na temat programatorów do AVR - warto korzystać z opcji SZUKAJ ;)

... oczywiście najpopularniejszy, najprostszy i najbezpiecznieszy jest chyba programatorek STK200. Można go zrobić samemu albo kupić na allegro. Włącz opcję szukaj i wpisz nazwę STK200 to zobaczysz mnóstwo schematów.. nie chcę tu ponownie po raz chyba milionowy go wrzucać ;)...

... a tak z ciekawości to w czym ty piszesz (jaki język???) programy?, że chcesz wgrać program jak piszesz o rozszerzeniu PCB? ;) to mi się kojarzy z jakimś edytorem do płytek drukowanych ;) .... a do procka wgrywa się za pomocą odpowiednich programów np PonyProg wersję skompilowaną w postaci HEX albo czasem BIN...
  • REKLAMA
  • #3 3240054
    lukaszzet
    Poziom 12  
    Ocena: 29
    No właśnie mi sie też wydawało ze pliki są w formacie bin ale ściągnełem te pliki z elportalu były dołączone do schematów płytek i było napisane ze są one programem do atmegi8 więc się zdziwiłem ale pomyślałem że jest to możliwe bo dopiero sie uczę i wszystkiego nie musze wiedzieć
REKLAMA