Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ELEMIS 5511T - problem z obrazem

20 Lis 2006 16:19 1669 17
  • Poziom 9  
    Mam telewizor 21" Elemis 5511T. Problem polega na tym iż:

    włączam telewizor (wszystko jest ok), ale po 5 minutach pojawiają się poziome cienkie paski (nie idealnie poziome, lekko jakby ze skosa). Po kolejnych 2 minutach obraz zanika (ekran świeci jakby na zielony kolor ale paseczki ciągle widać), pojawia sie na chwilkę, później znowu znika i się już nie pojawia:/
    Fonia działa bez zarzutu, obraz natomiast tak jak pisałem, ekran świeci ale nic nie widać. Na telegazecie i AV również to samo.
    Po wyłączeniu telewizora z pilota i ponownym włączeniu obraz zachowuje się tak samo, czyli pojawia sie i zanika, tylko szybciej zanika.

    Proszę o poradę co się dzieje z moim telewizorem, czy to już kineskop wysiada, czy coś innego co mógłbym naprawić.
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • Poziom 12  
    Witam! Spróbuj regulować S2 na trafie wys.nap.
  • Poziom 43  
    Posprawdzaj napięcia na płytce kineskopu i przelutuj całą.
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • Poziom 9  
    Witam. Przelutowałem płytkę kineskopu, ale nic to nie pomogło. Jeżeli chodzi o regulowanie S2 na trafie to nie wiem o co chodzi:/ czy chodzi o układ do regulacji napięcia wyjściowego (potencjometr niedaleko trafy) czy o coś innego?

    Dziś spróbowałem zobaczyć co się stanie jak będę dłużej oglądał TV bez obrazu. Otóż obraz robił się coraz jaśniejszy i wyłączył się TV (trwało to ok. 5 min.). Może to o jakiś kondensator chodzi:/ Nie wiem.

    Zrobiłem jeszcze inny eksperyment: gdy obraz znikł wziąłem na max kontrast, kolor i jasność, w efekcie czego pojawił się obraz ale taki niewyraźny i bardzo brzydki.

    Chciałbym jeszcze powiedzieć że jestem początkującym elektronikiem, więc proszę o wyrozumiałość. Dziękuje za wcześniejsze odpowiedzi
  • Poziom 29  
    Nie chcę straszyć,ale wygląda na to ,że bańka się kończy. Spróbuj podnieść delikatnie to napięcie S2(dolne pokrętło na trafopowielaczu).
  • Poziom 43  
    Sprawdz rezystory na płytce kineskopu(PK) prawdopodobnie któryś jest uszkodzony. Mierz omomierzem w poszczególnych torach a gdzie będą różnice to wylutuj i mierz.Ewentualnie jakiś tranzystor na tej płytce.Jeszcze sprawdz czy jest 200V na PK.
  • Poziom 9  
    Pomierzyłem rezystancję na PK i wymieniłem jeden rezystor, bo według omomierza miał 0Ω, a według pasków powinien mieć 470Ω. Niestety i to nie pomogło, nawet powiem że się pogorszyło, gdyż obraz nie ma już kolorów:/ S2 na trafie też już zwiększyłem, spowodowało to, iż jest ciemniejszy obraz. Szkoda mi kasy wydawać i dać TV do serwisu, ale chyba nie będę miał wyboru. Jak ma ktoś jeszcze jakiś pomysł co może dolegać mojemu TV to będę wdzięczny.
  • Poziom 27  
    Pomiary pomiary i jeszcze raz pomiary. w inny sposób raczej niczego nie ustalimy. Pozdrawiam
  • Poziom 43  
    nowicjuszz napisał:
    Pomierzyłem rezystancję na PK i wymieniłem jeden rezystor, bo według omomierza miał 0Ω, a według pasków powinien mieć 470Ω. Niestety i to nie pomogło, nawet powiem że się pogorszyło, gdyż obraz nie ma już kolorów:/ S2 na trafie też już zwiększyłem, spowodowało to, iż jest ciemniejszy obraz. Szkoda mi kasy wydawać i dać TV do serwisu, ale chyba nie będę miał wyboru. Jak ma ktoś jeszcze jakiś pomysł co może dolegać mojemu TV to będę wdzięczny.
    Jeszce nie spotkałem rezystora ,który by zmniejszył rezystancje .Wsadz go spowrotem.
  • Poziom 15  
    ten rezystor to 0,47 oma w obwodzie żarzenia
  • Poziom 43  
    Na "bańke" to mi nie wygląda ,czyli nie wina kineskopu.
  • Poziom 9  
    Włożyłem ten rezystor spowrotem, ale kolorów nie odzyskałem. Obraz jest zielony, a potem znika. Wydaje mi się że to jest jednak 470Ω, gdyż obok niego (równolegle) znajduje się taki sam rezystor i ma on właśnie 470Ω. A rezystor który kupiłem różni się od tamtego wielkością (jest mniejszy) chodzi tu pewnie o moc rezystora (innej mocy 470Ω nie mogłem dostać).
    Mam pytanie co do zmierzenia napięcia na PK, czy można ja zmierzyć przykładając woltomierz do rezystora przy którym jest napisane 200V? Pewnie nie można, bo wtedy woltomierz wskazuje mi spadek napięcia na tym rezystorze (ma on 100Ω ) 2V. Wiem że może to jest śmieszne, że o takie proste rzeczy się pytam, ale ja pierwszy raz naprawiam TV. Zapewne za mało danych dotyczących jakichś pomiarów podaję, więc proszę o podpowiedź co i jak zmierzyć, bo narazie zmierzyłem tylko rezystory i tylko ten R= 470Ω mi się nie zgadzał.

    Postanowiłem jeszcze trochę powalczyć z tym TV, w końcu człowiek uczy się na błędach. Dziękuję za dobre rady.
  • Poziom 43  
    Na PK są rezystory 470 OHm lączone po 2 szeregowo -idą na katody RGB. Badanie kineskopu masz opis tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic559935.html weż sprawdz tak jak ja na końcu opisałem a jak to nie pomoże to sprawdz wtedy półprzewodniki na PK. Rezystory 68K,100K jest z S1, do masy przez diodę , 2,2M równolegle do C 10/350V-jego tez sprawdż.
  • Poziom 9  
    A jak można zdjąć tą płytkę z kineskopu, tak aby nie uszkodzić kineskopu? czy to razem z tą żarówką się odkręca (przy żarówce jest śrubka, od strony kineskopu)? Bo ja gdzieś czytałem że tam jakiś silikon się nacina, ale ja chyba go nie mam.
  • Poziom 43  
    Płytke sie ściąga.Osadzona jest na elekktrodach kineskopu(wciskana).
    Zdejmuj ostrożnie aby nie połamać.
    Oczywiście TV wyłączony!
  • Poziom 9  
    Witam!!

    Przepraszam że się długo nie odzywałem, ale niestety byłem bardzo zajęty. Dziś pożyczyłem od kolegi aparat i zrobiłem kilka zdjęć mojemu TV. Myślę iż teraz będzie łatwiej się porozumieć. Zrobiłem również kilka zdjęć PK. Chciałbym się zapytać czy mógłbym się porozumiewać drogą e mailową, gdyż nie chciałbym zaśmiecać forum.

    Zamieszczam linki do zdjęć gdyż są one dużego formatu, więcej mogę podesłać na e maila.

    http://download.yousendit.com/B70BFB4B05073535

    http://download.yousendit.com/D06F501465F240A8

    http://download.yousendit.com/95EA51F07BEB6B19

    Dodano po 20 [minuty]:

    Jeśli chodzi o punkt C na tamtej stronie to może na tym zdjęciu z PK pokazalibyście mi o jakie działa chodzi i gdzie są te wzmacniacze R, G .I o jakie rezystory chodziło w odłączeniu? Rezystor który wskazywał mi 0Ω na omomierzu to ten obok rezystora R453 obok po lewej stronie od C428. I czy to te dwa rezystory właśnie mam odłączyć?

    Dziękuję za wyrozumiałość.
  • Poziom 9  
    Wymieniłem kondensator 10uF/ 350V ale nic to nie pomogło.
  • Poziom 9  
    Dziękuję wszystkim za porady, ale niestety nie byłem w stanie naprawić tego TV więc zostałem zmuszony kupić nowy. Pozdrawiam i zamykam temat.