logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka LG GSA4166B nie nagrywa płyt CD - firmware i testy symulacyjne

Wojtek 24 lata 07 Lis 2006 19:37 2028 18
REKLAMA
  • #1 3198956
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    proszę o wypowiedzi tych, którzy mają identyczne objawy. nagrywarka dvd roczna. LG GSA4166B. wgrałem firmware bo dzwoniłem do serwisu. podałem objawy. nie chce nagrywać płytek cd. odpowiedź. proszę wgrać najnowszy firmware, w przypadku braku poprawy, wysłać do naprawy. robię symulację zapisu na platinum i napęd nie rusza. to samo dla benq. napęd nie rusza. mimo, że każda płyta z filmem muzą odtwarzana jak burza. wkładam nagraną. napęd oddaje płytkę. wkładam esperanze. napęd rusza. robię symulacje audio cd, dysk cd z danymi, dysk mp3, vcd. każda operacja działa prawidłowo, napęd symuluje zapis. nie wyłączam nero. znów klikam na symulacjny zapis np. audio cd. wkładam z powrotem platinum, benq, napęd rusza :?: i symuluje zapis. jeszcze przed chwilą nic się na tych płytkach nie działo. :?: ps. napęd? płyta główna się sypie? ma półtora roku. mam dual system. na drugim te same objawy więc to nie jest winda.
  • REKLAMA
  • #2 3200875
    Gutek666
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    nie nie to nie wina płyty głównej to wina napędu ja te miałem podobny problem tylko że u mnie nie widział napęd dvd płyt takich jak hawka esperanzy poprostu takich gorszej jakości ale znomu takie jak np tdk sony szedł na nich ja burza aż w koncu sie wkurzyłem i zaniosłem do serwisu okazało sie ze była to jakas usterka techniczna oczywiście mi wymienili ale teraz znowu mam płyte dvd-rw firmy tdk i mam cos na niej nagrane ale napęd nie widzi wczytuje wczytuje a nic wczytać nie może a już o wyczyszczeniu płyty to nie mówie a wiec tobie jeżeli bedzie sie to powtarzać to tylko serwic czeka bo to nie jest wina płyty głoównej.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3201674
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    dzięki za zainteresowanie postem. już mi się wydawało, że naprawiłem problem. po zainstalowaniu ASPI, po wyłączeniu tego zapytania co to ma winda robić po włożeniu płyty, jaką akcję podjąć, zaznaczyłem jeszcze w nero wybór maksymalnej prędkości dla danego nośnika w napędzie, napęd wykrywał platinum bezbłędnie ze sklepu A nie wykrywał platinum ze sklepu B. Po restarcie jestem w punkcie wyjścia. Napisałem do serwisu. Chyba trzeba się tam wybrać i oddać napęd do naprawy. Naprawdę nikt mi nie powie, celowo producenci uszkadzają swoje produkty, żeby zwykłym użytkownikom nie podziałały przypadkiem za długo. Swoją drogą skąd my mamy wiedzieć co to do tych nagrywarek i nie tylko się wgrywa w postaci "programu.exe" :) i to z jakim skutkiem na przyszłość. :| Może ktoś rozwiązał podobny problem? Może to tylko przeczyszczenie lasera bo szczerze jest jedna gazeta komputerowa której płyta nigdy się nieodpali póki jej szmatką nie powycieram.
  • #4 3201730
    Gutek666
    Poziom 19  
    no dokładnie to jest oszustwo ja teraz pojade juz 4 raz ze swoim napędem i to najczesciej sa problemy takie jak np nie chce odczytać płyty albo szuflada sie nie chce wysunac tak jak by ja coś blokowało :|
  • REKLAMA
  • #5 3202109
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    kupiłem płytę samoczyszczącą. bez efektu. :| swoją drogą zastanawia mnie wciąż dlaczego nagrane płytki tych samych firm on czyta normalnie. tylko że czystej nie wykrywa, a za którymś razem już tak. na elektronikę to nie wygląda bo coś jak wysiądzie to wymaga wymiany. a to sobie raz działa a raz nie. może pamięć podręczna nagrywarki :| kiedyś miałem taki przypadek , że nagrywarka wysiadła mimo że czytała płyty to ich nie nagrywała. gościu miał zły zasilacz. jechał na 13,25V w zasilaniu na 12V. 4 miesiące od daty sprzedaży, jak wysiadło dokładnie nagrywanie. narazie
  • #6 3202137
    Gutek666
    Poziom 19  
    a może poprosty system zmienił oprogramowanie nagrywarce też jest to możliwe i dlatego raz czyta a raz nie
  • #7 3203214
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    jeśli zmieniałeś firmware tej nagrywarki to sprubuj przywrucić to najwcześniejsze-paradoksalnie
  • #8 3204905
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    napęd pojechał do serwisu. nie zamykam postu choć na bank że to jego wina tak powiedzieli na infolinii. gdyby się okazało że jest oki to ja mam problem z płytą lub czymś innym. na poprzednim firmware miała już te problemy, więc to nie usterka wynikająca z błędnego firmware lub błędu w aktualizacji. i pomyśleć że nikt nie da wiary a mam przed sobą pudełko z płytami nagranymi od daty zakupu. wypaliłem 120 płyt do tej pory. swoją drogą spotkaliście kiedykolwiek nagrywarkę dvd która odczyt cd ma x48 a co najmniej połowę takich płyt czyta "cicho" więc leci góra x24 ??
  • #9 3206217
    jannaszek
    Poziom 39  
    Wojtek 24 lata napisał:
    napęd pojechał do serwisu. nie zamykam postu choć na bank że to jego wina tak powiedzieli na infolinii. gdyby się okazało że jest oki to ja mam problem z płytą lub czymś innym. na poprzednim firmware miała już te problemy, więc to nie usterka wynikająca z błędnego firmware lub błędu w aktualizacji. i pomyśleć że nikt nie da wiary a mam przed sobą pudełko z płytami nagranymi od daty zakupu. wypaliłem 120 płyt do tej pory. swoją drogą spotkaliście kiedykolwiek nagrywarkę dvd która odczyt cd ma x48 a co najmniej połowę takich płyt czyta "cicho" więc leci góra x24 ??

tu jeszcze gra rolę taka sprawa w jakim trybie to chula : udma,ata,atapi itd -a także sterowniki aspi, na jakiej taśmie podpięte,i z czym równolegle
    120 płytwk to też trochę,a przecież nie tylko wypalałeś -może najzwyczajniej laser klęka
    zresztą wiadomo jak teraz to wszystko jest produkowane -tym bardziej zwraca uwagę fakt że jak taka kolumbia wraca z kosmosu -to prowadzi ją człowiek ,nie zaś komputer,tymsczasem w takim cd romie czy dvdrom człowiek praktycznie nalepia naklejki przy produkcji..-dziadostwo
  • #10 3206428
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6451
    Czysta płyta jest wykrywana na innej zasadzie niż nagrana, jak nagrywarka nie chce nagrywać (nie widzi czystych płyt) a czyta już nagrane, to znaczy, że zwyczajnie się zużyła.
  • #11 3211355
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    może jest to objaw częściowego zużycia. ale nagrywarka jest "cwana". w tym sęk, że odróżnia benqa i platinum od esperanzy i verbatima. nie oddaje płytek prosząc nadal o włożenie czystej według zupełnie losowego nośnika danego producenta lądującego na tacce. w trzech testach: kolejność była taka: 1. platinum benq esperanza, 2.platinum, esperanza, benq, 3.esperanza, benq, platinum i to po trzykrotnych restartach komputera, a już naprawdę nie miałem ochoty dłużej się bawić, napęd symulował i wypalał na esperanzie. wypalał jak esperanze włożyłem pierwszą, potem jak była w środku, a potem jak dwie pierwsze płyty zabrałem i dałem ją jako trzecią. to w/g mnie to "zbyt" logiczne zachowanie napędu. gdybym machnął na to ręka leciałbym na esperanzie i verbatimie bo wypala je normalnie. cóż. z drugiej strony i tak to wina napędu bo ma wypalać na jakiejkolwiek. ciekawe czy producent nie oszukuje i nie umieszcza w procku nagrywarki np. limitu wypalenia płytek itp.
    pozdro.
  • REKLAMA
  • #12 3212628
    tzok
    Może napęd "zawiesza" się na płytach, których nie może zidentyfikować...
  • #13 3212843
    jannaszek
    Poziom 39  
    tak miałem gdy wgrałem najnowsze firmware
    nagrywarka przestała widzieć płyty dvdr+
    nie było łatwo wrócić ,ale nauczyłem się i tak szedłem do tyłu z firmware, aż zaczeła działać na najstarszym
  • #14 3215436
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    obstaje przy tym liczniku wypalonych CD.

kupilem kiedys nagrywarke, LG 12x8x32 - sporo dalem - ponad 600 zl, a dziala do dzisiaj.

obecnie mozna kupic nagrywarke dvd za 1/6 tej ceny, i "wykonczyc" ja w ciagu kilku miesiecy.
  • #15 3215529
    tzok
    Nie ma żadnego licznika, po prostu plastikowa optyka i lasery pracujące na granicy wytrzymałości termicznej. Zależy od szczęścia, jeden egzeplaż może nagrać 1000 płyt i nadal działać a drugi padnie po 50ciu, bywają też takie co padają ze starości, np. po 2 latach i to mimo że nagrały może ze 20 płyt.
  • #16 3215650
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    wiec rozwiazanie jedno... kupic nagrywarke, zajechac na smierc, niech wymienia na nowa w okresie gwarancji.
  • #17 3215818
    Mody
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Może tak wrące co do nagrywarek miałem swego czasu philipsa 3210, byłem 4 właścicielem tej nagrywarki i jedynie był problem z odczytem nagranych płyt ale puste odczytywała i nagrywała to był sprzęt 4x prędkość nagrywania.

Pozdrawiam
  • #18 3218803
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    witam. nagrywarka posiada informacje w specyfikacji technicznej o 100tyś godzin żywotności lasera (jeśli się nie mylę). Niech sobie producent pisze co chce, ale w świetle przepisów ma w związku z tym nie lada zobowiązanie względem klienta. powiedzcie, w sumie to nie temat na to forum, ale brakuje mi na elektrodzie, rubryki z przepisami prawnymi właśnie w związku z urządzeniami elektronicznymi, czy po wymianie na nowy model, zawsze tak robią, mają prawo pozostawić mi tylko taki okres gwarancji jaki przysługiwał w związku z pierwszym modelem, czyli zostaje mi już tylko rok? szczerze to zaraz pójdę do powiatowego rzecznika praw konsumenta. co mnie obchodzi że pierwszy model się sypnął po roku z gwarancją na 100tyś godzin. Dostaje nowy model który w sklepie byłby sprzedany z dwuletnią gwarancją. Ten oddaje do naprawy. Jeśli oni tego nie naprawiają to guzik mnie to obchodzi. W przypadku wydania nowego towaru chyba mi się należy gwarancja na 100tyś godzin? A skąd ja wiem, czy ja akurat właśnie dostane po wymianie egzemplarz z półki? A może z kosza? :| Pozdrawiam.
  • #19 3220676
    tzok
    100tys. godzin to tzw. MTBF i nie jest to żadna gwarancja a wynik eksperymentu z którego wynika, że średnio napędy wytrzymują 100tys godzin w 10% lub 20% cyklu wykorzystania.

W przypadku wymiany sprzętu na nowy w okresie gwarancyjnym, okres ten liczy się od nowa od momentu wymiany (o ile w warunkach gwarancji nie jest zastrzeżone inaczej).

Nowe nagrywarki są tak tanie, że nie ma się co dziwić, że ich jakość i trwałość jest jaka jest. Mają rok gwarancji i są tak projektowane żeby po tym roku się zepsuły, bo jest to w interesie producenta. Kiedyś nagrywarka kosztował ~1000zł i wymieniało się je nie daltego że się psuły czy zużywały a dla tego że wyszedł nowszy, szybszy model...

Podsumowanie tematu

✨ Nagrywarka LG GSA4166B, roczna, ma problem z nagrywaniem płyt CD – nie rozpoznaje niektórych czystych nośników, mimo że odtwarza nagrane płyty bez problemu. Próby aktualizacji firmware i testy symulacyjne w Nero nie przyniosły trwałej poprawy. Objawy obejmują losowe rozpoznawanie płyt różnych producentów (Platinum, Benq, Esperanza, Verbatim), a napęd czasem odmawia pracy z czystymi płytami, oddając je do tacki. Problem nie jest związany z systemem operacyjnym, gdyż występuje na dwóch różnych systemach. Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być zużycie lasera lub usterka techniczna napędu, co potwierdzają przypadki wymiany sprzętu w serwisie. Wskazano również, że najnowsze firmware mogą pogarszać sytuację i czasem lepsze efekty daje powrót do starszej wersji oprogramowania. Dyskusja porusza także kwestie trwałości i jakości nagrywarek DVD, MTBF lasera (ok. 100 tys. godzin), a także gwarancji i praw konsumenta w przypadku wymiany sprzętu. Wskazano, że nowoczesne nagrywarki są tańsze i mniej trwałe niż starsze modele, co może skutkować szybszym zużyciem i awariami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA