logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vectra nie działa przypomnienie o włączonych światłach

techrys 21 Lis 2006 23:07 2952 11
REKLAMA
  • #1 3249412
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Vectra b '98 - nie działa przypomnienie o włączonych światłach po otwarciu drzwi. Wymieniłem przełącznik świateł, ale to nic nie dało. W dokumentach samochodu otrzymanych od poprzedniego właściciela znalazłem wskazówkę dlaczego to nie działa - faktura datowana na luty '03 - jest taki opis:
    "high beam buzzing sound when indicators used
    N.b fuse removed"
    Czyli gostkowi działał buzer jak włączał kierunki, i w serwisie usunęli jakiś bezpiecznik. Przy czym bezpieczniki są kompletne - ma ktoś pojęcie gdzie szukać usterki?
  • REKLAMA
  • #2 3249497
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 772
    A, wyłącznik w drzwiach od strony kierowcy (w Twoim przypadku to chyba prawe?) sprawdzałeś?.
  • #3 3249511
    techrys
    Poziom 28  
    Powoduje włączenie się światła w kabinie więc sprawny :)
  • REKLAMA
  • #5 3249605
    techrys
    Poziom 28  
    Hmm... niedobrze - żeby go wydłubać to pewne trzeba "pół samochodu" rozebrać. Dam znać jak go wydłubię.
  • REKLAMA
  • #7 3249665
    techrys
    Poziom 28  
    To może jeszcze wiesz dlaczego gostkowi to działało razem z kierunkami?
  • #9 3250677
    +/-
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    W Vectrze można pozostawić pozycycyjne z lewej lub prawej strony właśnie kierunkami. Czy ta funkcja działa?
  • REKLAMA
  • #10 3251574
    scenicdti
    Poziom 16  
    Ocena: 96
    buzer masz w czarnym module ktory jest wsuniety w skrzynke bezpiecznikow moduł jest to element ktory dosc czesto ulega uszkodzeniu steruje on kierunkowskazami podswietlaniem zegarow podgrzewaniem szyby i halogenami lepiej poszukac drugiego niz bawic sie w naprawe tego
  • #11 3253213
    techrys
    Poziom 28  
    +/- napisał:
    W Vectrze można pozostawić pozycycyjne z lewej lub prawej strony właśnie kierunkami. Czy ta funkcja działa?

Tak, ta funkcja działa.
    Moduł sterujący wymieniłem na egzemplarz ze sterowaniem halogenami (orginalny nie miał a planuję je założyć), więc można sądzić że ten element nie ponosi za to winy. Niestety nie dłubałem dzisiaj przy włączniku drzwiowym bo padało. Przy okazji odkryłem dzisiaj, że otwarcie drzwi przedniego pasażera nie powoduje żadnej reakcji więc z tymi wyłącznikami będzie więcej roboty :)
  • #12 3262264
    techrys
    Poziom 28  
    Wszystko gra, winne okazały się wyłączniki drzwiowe. Dzięki za pomoc i zamykam temat :)

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Opel Vectra B z 1998 roku nie działa przypomnienie o włączonych światłach po otwarciu drzwi. Wymiana przełącznika świateł nie rozwiązała problemu. W dokumentacji pojazdu znaleziono informację o usuniętym bezpieczniku, który odpowiadał za buzzer sygnalizujący włączenie świateł podczas używania kierunkowskazów. Dyskusja wskazała na możliwą usterkę wyłączników drzwiowych, które sterują m.in. światłem w kabinie i przypomnieniem o światłach. Moduł sterujący (czarny moduł w skrzynce bezpieczników), odpowiedzialny za kierunkowskazy, podświetlenie zegarów, podgrzewanie szyby i halogeny, został wymieniony na inny egzemplarz z funkcją sterowania halogenami, co wykluczyło jego winę. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana uszkodzonych wyłączników drzwiowych, które nie reagowały na otwarcie drzwi, co powodowało brak sygnalizacji przypomnienia o włączonych światłach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA