logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD 2000JS, SV4002H, ST36002 reanimacja - czy jest możliwa ?

Ridd1cK 23 Lis 2006 18:23 4186 20
  • #1 3255705
    Ridd1cK
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam posiadam taki dysk WD 2000JS SATA swego czasu zaczął się co jakiś czas sam wyłączać a ostatnim razem wyłączył się i przestał działać. Po uruchomieniu zaczyna tylko coś w nim rzegotać. Trochę czytałem że są jakieś programy dzięki którym można spróbować reanimować dysk ale nie chciałbym pochopnie zaczynać bo mogę całkowicie go unieruchomić. Czy mogę liczyć na fachowa pomoc krok po kroku ?

Z góry wielkie dzięki
  • #2 3255815
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Ridd1cK napisał:
    Czy moge liczyc na fachowa pomoc krok po kroku ?

Zgodnie z życzeniem - krok po kroku .
    Elektronika do wymiany .

Pozdrawiam .
  • #3 3256824
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Ridd1cK napisał:
    Witam posiadam taki dysk WD 2000JS SATA swego czasu zaczął się co jakiś czas sam wyłączać a ostatnim razem wyłączył się i przestał działać...

Witam,
    Proszę podać jaki to dokładnie model dysku...
    Proszę podać dokładnie jaki jest zasilacz...
    PS Zasilanie do dysku podłączone jest złączem SATA...?

Mikippp
  • #4 3257328
    Ridd1cK
    Poziom 15  
    Witam myślałem że po pierwszej odpowiedzi nieotrzymam już żadnej a więc:

Dysk jest:

WD Caviar SE
    Serial ATA Hard Drive
    Drive Parameters: LBA 390721968 * 200.0 GB
    WD P/N: WD 2000JS - 00MHBO

MDL: WD2000JS - 00MHbO
    Date: 31 AUG 2005
    DCM: DSBACTJCH

Mam nadzieje że to wystarczy

Zasilacz był firmy MUSTANG 400W w tej chwili mam FSP GROUP INC. FSB250-80BT(12V) i jak narazie mi wystarcza bo komputer nie jest najnowszej generacji: GF 4 MX 420, AMD Athlon 2000 mobile, i 3dyski sprawne i 3 uszkodzone :D najbardziej mi jest żal tego 200GB dlatego chciałbym go jakoś reanimować albo chociaż spróbować.

Zasilanie było podłączone 2 razy sam się zastanawiałem po co ale tak komputer kupiłem, jedno zasilanie zwykłe a drugie te obok taśmy ATA.

POZDRAWIAM I LICZĘ ŻE COŚ SIĘ UDA

Dodano po 11 [minuty]:

Jeżeli dało by radę posiadam jeszcze takie dyski:

Seagate Barracuda ATA
    Barracuda ATA IV
    MODEL: ST360021A
    60Gbytes

Objawy są takie że pewnego razu po włączeniu komputera nie uruchomił się ten dysk, a wraz z nim padł mi CD-ROM i nagrywarka, ostro się wkurzyłem, miałem wtedy podpięte jeszcze dwa dyski ale z nimi wszystko było w porządku.

Posiadam też dysk:

SAMSUNG SV4002H
    40GB

ten dysk jeszcze chodzi ale strasznie wolno i ma dużo uszkodzonych sektorów, chciałbym je usunąć ale do tej pory jeszcze nie wiem jak to zrobić żeby nie zniszczyć do końca dysku.

POZDRAWIAM i liczę na pomoc

Problem z dyskiem twardym SAMSUNG- 120 GB SP 1203N
  • #5 3257355
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Polecialo Koledze tyle dyskow i nie przyszlo do glowy Koledze zeby kupic markowy zasilacz.Dobra niewazne.

Zbadac dysk Samsunga pod katem bad-sectorow mozna:

http://www.programs.pl/pobierz,336.html

..a naprawia sie je:

http://www.programs.pl/pobierz,514.html

Co do tego 200GB to ratuje Kolege pewnie tylko podmiana elektroniki(jezeli nie startuje w innym kompie).Moze Kolega poszukac takiego dysku na Allegro.Moze bedzie mial ktos do sprzedania uszkodzony(fizycznie) dysk z "cala" elektronika.

Pozdro

Ps.co to znaczy ZEGOTAC???
  • #6 3257359
    Ridd1cK
    Poziom 15  
    Ps. mam jeszcze 20GB jako nośkę (dysk wyjmowany) ale jest teraz podpięta i nie znam danych jak by ktoś podał jakieś sposoby co można próbować to i z nim bym sobie coś pokombinował bo są już na nim dwa filmy na których zawiesza mi sie komputer tzn nie da się ich włączyć ani usunąć ani wyciąć ani skopiować jak wcisnę raz na ikonę żeby podświetlić to już później nic się nie da zrobić.

Trochę się opisałem ale liczę że uda się komuś chociaż w jednym przypadku mi pomóc.

Z góry wielkie dzięki

Dodano po 3 [minuty]:

rzegotać tzn tak jak by chciał się uruchomić ale nie może i przy tym normalny dysk jak się uruchamia to startuje cicho w porównaniu do tego to jest z 10 razy głośniej nie wiem dokładnie jak to opisać

odnośnie elektronik to jest jakaś pewność że to elektronika poszła bo zawsze może być tak że kupię ta elektronikę a i tak nic nie pomoże i nie dość że na dysk wydałem trochę to pójdzie jeszcze w elektronikę, na allegro szukałem ale ciężko, znalazłem tylko jeden taki dysk jak ja mam ale dobry na gwarancji.

ps te linki co podałeś mogę nimi przelecieć wszystkie dyski ?

POZDRAWIAM

Posiadam płytkę Hirens Boot 6.0 i 6,5 widziałem że są tam przydatne programy ale nie znam się na nich wolałem wrzucić dyski do polki i poczekać aż się więcej nauczę, może się coś przyda ?
  • #7 3257380
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Kolego Ridd1ck, najpierw proszę poprawić WSZYSKIE błędy, a dopiero potem proszę prowadzić na Forum dyskusję w języku POLSKIM. Do czasu poprawienia błędów temat zamykam. Po poprawieniu błędów proszę temat otwaorzyć samodzielnie.

Jankolo
  • #8 3257396
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Na Hirens Boot CD beda te programy.Hd Tunem sprawdza sie czy dysk ma bad-sectory a HDD Regeneratorem sie je naprawia.

Moze ich Kolega uzyc na "chodzacych" dyskach tak jak na tym Kolegi Samsungu.

Pozdro

Ps.prosze poprawic bledy
  • #9 3257403
    Ridd1cK
    Poziom 15  
    Wielkie dzięki widzę że jedynie mogę spróbować odzyskać tylko najstarszy (mój pierwszy dysk) ale to zawsze więcej niż nic.

Jeszcze raz dziękuję, mam nadzieję że poprawiłem wszystkie błędy :D (piszę dużo błędów bo chcę napisać jak najszybciej ponieważ druga osoba czekając na moją odpowiedź czasami może się znudzić a mi bardzo zależy żeby niektóre problemy rozwiązać szybko)

POZDRAWIAM

EDIT

mam jeszcze jedno pytanko: lepiej jest to robić z poziomu dosa czy z poziomu windowsa i czy długo to trwa ?
  • #10 3257640
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Ridd1cK napisał:

...Zasilanie było podłączone 2 razy sam się zastanawiałem po co ale tak komputer kupiłem, jedno zasilanie zwykłe a drugie te obok taśmy ATA...

Witam,
    Zasilanie do dysku powinno być podłączone tylko 1 wtykiem!!!
    Najlepiej żeby był to wtyk zasilający SATA wyprowadzony bezpośrednio z zasilacza...

Mikippp
  • #11 3259645
    Ridd1cK
    Poziom 15  
    Witam.

1) A więc jeżeli miałem podpięte dwa zasilania to mogło to być przyczyną uszkodzenia dysku ?

2) wziąłem się za naprawę dysku seagate barracuda 60GB: po podłączeniu do komputera został on wykryty w partition magic udało mi się zrobić jedną partycję (co prawda był mały kłopot ale udało się zrobić i wykrywało ją w windowsie) więc odpaliłem HDDTune i sprawdziłem go na bad sectory, coś wykryło więc odpaliłem pod dosem hdd regenerator (naprawiał się cały dzień) wykryło 5 bad sectorów i tyle samo było recovered, czyli niby wszystko ok. Odpaliłem dysk w windowsie i zacząłem kopiować na niego dane, pierwsze 2 GB przekopiowały się bez problemu. Jak zacząłem kopiować kolejne dane wyskoczyła niebieska tablica (Page not found area czy jakoś tak) więc zrobiłem reseta. Po ponownym uruchomieniu jak się ładuje logo windows wtedy się restartuje komputer. Restartował się 3 razy więc za 4 odpiołem dysk i wszystko wróciło do normy. Zna ktoś przyczynę, można sprawdzić dysk jakimś innym programem czy ma jakieś inne błędy bo bad sectory hyba zostały już ukryte. Co może być nie tak ?
  • #12 3260127
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    jeśli to dysk Seagate to podłacz terminal dyskowy i zobacz co pokazuje monitor tego terminala.
    szukaj schematu terminala, był w temacie " IDEgrabb.....".
  • #13 3260768
    Ridd1cK
    Poziom 15  
    Witam dziękuję za pomoc, ale niestety do tej metody naprawy potrzebowałbym "terminal dyskowy" czego ja nie posiadam, oczywiście jest tam kilka schematów ale nie jestem na tyle obeznany z tym co jest tam napisane (ponad 65% tego co tam jest napisane nie rozumiem) i nie wiem który schemat jest ostateczną wersją, gdybym to wiedział pokusiłbym się do jakiegoś elektronika o wycenę ile by mnie taki terminal kosztował, i prawdopodobnie musiałbym ciągnąć ten wątek jeszcze przez długi czas bo nie wystarczy mieć terminal ale też trzeba się znać co z nim zrobić. Słyszałem o metodzie zerowania dysku, znalazłem kilka programów na elektrodzie służących do tego więc może najpierw spróbuję wyzerować dysk (cokolwiek by to nie znaczyło :D) Liczę na dalsze sugestie dotyczące tego dysku, jednak wolałbym uniknąć bardziej serwisowych (niedostępnych dla zwykłego użytkownika komputera) metod (no chyba że dzięki temu terminalowi mógłbym naprawić wszystkie dyski o których piszę w postach powyżej, w tedy postarałbym się bardziej zrozumieć zasadę naprawy i działania grabbera.)

POZDRAWIAM I czekam na inne sugestie bądź faq dla laika "krok po kroku" jak zrobić i użyć terminala.

poniżej link do postu z grabberem (być może komuś się przyda jak będzie miał podobny problem jak ja, być może kiedyś zechce powrócić do tego wątku, wtedy będzie łatwiej znaleźć)

IDE Grabb - rozkodowujemy hasło na dysku IDE.
  • #14 3261313
    bubu321
    Poziom 24  
    małe sprostowanie, IDegrabb służy do czego innego i potrzebuje jeszcze dodatkowej obróbki.

tobie jest potrzebny tylko dowolny terminal dyskowy, najprostrzy jest zrobiony na układzie 74ls14 + kilka oporów.
    ale masz rację trzeba trochę wiecej wiedzieć, niż tylko jak uruchomić HDD Regenerator.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic168269-60.html#2552063
  • #15 3261908
    Ridd1cK
    Poziom 15  
    Witam mam nadzieję że za bardzo nie zanudzam, a więc tak: Odpaliłem pod dosem program DiscWizard® i zrobiłem (chyba) gruntowne zerowanie dysku, robiło się parę godzin. Po zakończeniu odpaliłem coś do robienia partycji (zapomniałem nazwy coś "paragon...") i tam zrobiłem jedną partycję. Uruchomiłem windowsa i dysk widzi ładnie, i da się na niego wejść, nie próbowałem jeszcze nic na niego kopiować ponieważ najpierw się chcę poradzić specjalistów, zrobiłem HDTune takie coś:

HD Tune: ST360021A Information

Firmware version : 3.19
    Serial number : 3HR20XLM
    Capacity : 55.9 GB (~60.0 GB)
    Buffer size : 2048 KB
    Standard : ATA/ATAPI-5
    Supported mode : UDMA Mode 5 (Ultra ATA/100)
    Current mode : UDMA Mode 5 (Ultra ATA/100)

S.M.A.R.T : yes
    48-bit Address : no
    Read Look-Ahead : yes
    Write Cache : yes
    Host Protected Area : yes
    Device Configuration Overlay : yes
    Automatic Acoustic Management: yes
    Power Management : yes
    Advanced Power Management : no
    Power-up in Standby : no
    Security Mode : yes
    Firmware Upgradable : yes

Partition : 1
    Drive letter : D:\
    Label : seagate
    Capacity : 57239 MB
    Usage : 0.01%
    Type : NTFS
    Bootable : No

Czy dzięki temu ktoś bardziej zaawansowany ode mnie może powiedzieć czy dysk jest już w 100% sprawny czy nie ?

i jeszcze jeden obrazek:

jeżeli dysk jest nadal uszkodzony to wypróbuję metodę którą napisał kolega wyżej z tego linku:

Jak odblokować dysk bez hasła

tylko mam małe pytanko tam jest pokazane na przykładzie innego dysku czyli jak bym chciał to zrobić na swoim dysku to powinienem odnaleźć odpowiedni FIRMWARE do swojego dysku, czy mogę skorzystać z tamtego ?
    PS. 3 metoda z terminalem nie da się wczytać obrazków a już myślałem że pokombinuje z tym terminalem.
    POZDRAWIAM
  • #16 3262426
    bubu321
    Poziom 24  
    parametry SMART-a, par. 5 oraz C5, C6 zerowe.
    dysk dobry lub nie było auto-testów SMART-a.
    pokaz jeszcze z tego programu error skan.
    nie bardzo rozumiem wczytywanie obrazków z terminala .
  • #17 3262965
    inikue
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    witam
    Nie będę odkrywczy jak napiszę iż Seagate-y lubią się przegżewać - pada elektronika, niby wszystko dobrze po w graniu świeżego firmware-a a jak zaczynamy kopiować - zaczyna szaleć. Propozycja - wymiana elektroniki i zapewnić dobre chłodzenie.

Kolega pisał iż nie może usunąć wczytanych dwóch filmów.
    Przeformatować dysk fabrycznym oprogramowaniem (DOS nie winda)

pozdrawiam
  • #18 3272638
    Ridd1cK
    Poziom 15  
    26 Lis 2006 19:00
    Dałem obrazek bo nie znam się na wynikach i chciałem żeby ktoś ktosię zna powiedział czy dysk jest sprawny.

Odnośnie dysku: Prawdopodobnie jest sprawny ponieważ mój tata który nie wie jak zainstalować kodeki do filmu podzielił dysk na dwie partycje i wgrał system dlatego podejrzewam że dysk jest sprawny ale na wszelki wypadek daję error scan:

wkrótce zaczne naprawiać samsunga 40GB mam nadzieję że w razie problemów mogę ciągnąć ten wątek dalej.

PS. odnośnie zasilacza jeżeli mógłby mi ktoś polecić kilka zasilaczy w rozsądnej cenie to byłbym bardzo wdzięczny. Posiadam również zasilacz "codegen" (czy jakoś tak) może ten jest jakiś dobry ?

Dziękuję i pozdrawiam

Odnośnie dysku Samsung 40GB, właśnie skończył się sprawdzać HDRegenerator, wykryło 2732 bad sectorów i tyle samo naprawiło jednak wchodząc do partition magic wyskoczył błąd :

Error #48
    Sector not found

i program się wyłączył. Są jakieś sugestie ?
    ------------------------------------------------------------------------
    Witam niedawno skończył się skanować mój dysk WD 20GB w HDRegenerator wszystko było ok wykryło 5 bad blocków i je odzyskało jednak jak podpiąłem dysk i sprawdziłem HDTune zaniepokoiły mnie dwie sprawy: pierwsza z nich to to iż w programie tym nie pokazuje temperatury tego dysku oraz w zakładce HEALTH jes zaznaczona na czerwono opcja Raw Read Error Rate co znaczy że coś jest nie tak. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czemu nie wskazuje temp. dysku i co to jest za błąd ? ewentualnie czy da się go naprawić albo co ten błąd powoduje, ponieważ dysk jest ładnie wykrywalny w windowsie i wszystko działa.

Moderowany przez TONI_2003:

Post został scalony !

• #19 3274343
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1586
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic495291.html#2546345

co do temperatury tego WD204EB-71CPF0 to może on nie ma możliwości odczytu temp. ?

$ sudo apt-get install hddtemp 

$ hddtemp /dev/hda

WARNING: Drive /dev/hda doesn't seem to have a temperature sensor.
    WARNING: This doesn't mean it hasn't got one.
    WARNING: If you are sure it has one, please contact me (hddtemp@guzu.net).
    WARNING: See --help, --debug and --drivebase options.
    /dev/hda: WDC WD204EB-71CPF0: no sensor

:cry:

ciekawe jest załamanie wykresu w benchmarku tego dysku w okolicach 50..65%
  • #20 3275506
    5D
    Poziom 11  
    Ehh, panowie te zabawy, to nie na wiele sie zdadza. Jezeli BadSectory sa faktycznie na dysku to nie da sie ich naprawic, a jedynie ominac. Program typu HDD Regenerator moze jedynie odnowic zle zapisana tablice FAT na dysku. Pozostaje lokalizacja BADow i tworzenie partycji omijajac je.
    Ostatecznym rozwiazaniem jest LOWLEVEL format, oprogramowanie do niego powinno byc dostepne na stronie producenta. Mozesz miec problemy z ustawieniem przeplotu, ale pozatym powinno pusc jak po masle :)
  • #21 3276692
    Ridd1cK
    Poziom 15  
    kolego WojtasJD:

z tego co zrozumiałem podałeś mi linka do opisu błędów, przeczytałem obydwa rodzaje tłumaczenia tych błędów i z obydwóch wynika że na dysku są badblocki i przez to głowica się gubi jednak w zakładce Health po sprawdzeniu bad sectorów nic nie wykryło a w HDRegenerator wykryło 5 bad blocków i pisało że je odzyskało. Troche dziwne tak że sam już niewiam co można zrobić :D Podejrzewam że jeżeli skanuje HDRegeneratorem i wykrywa jakieś bad sectory na początku dysku to znaczy że jest uszkodzone tablica dysku (czy jakoś tak) nie wiem tylko jeszcze czym mogę przelecieć ten dysk poza low format z tego co wiem to low format to ostateczna decyzja po tym dysk albo działa albo nie i tak już zostaje.

POZDRAWIAM

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z reanimacją uszkodzonych dysków twardych WD 2000JS, Seagate ST360021A oraz Samsunga 40GB. Użytkownik opisuje objawy takie jak samoczynne wyłączanie się dysku WD 2000JS oraz głośne „rzegotanie” przy próbie uruchomienia. Poruszono kwestie zasilania dysków, wskazując, że podłączanie dwóch zasilaczy jednocześnie może powodować uszkodzenia. Zalecane jest stosowanie markowych zasilaczy z pojedynczym wtykiem SATA. Wskazano, że w przypadku dysku WD 2000JS prawdopodobną przyczyną awarii jest uszkodzona elektronika, którą można wymienić, jednak znalezienie odpowiedniej elektroniki jest trudne.

Do diagnozy i naprawy bad sectorów polecono programy HD Tune do wykrywania uszkodzonych sektorów oraz HDD Regenerator do ich naprawy, działające pod DOS-em. Użytkownik próbował zerowania dysku i tworzenia partycji, co pozwoliło na częściowe przywrócenie funkcjonalności dysku Seagate. Jednak podczas kopiowania danych pojawiały się błędy systemowe i restart komputera, co może wskazywać na dalsze uszkodzenia. Dyski Seagate są podatne na przegrzewanie się i awarie elektroniki, co wymaga wymiany elektroniki i zapewnienia odpowiedniego chłodzenia.

Wskazano, że bad sectory nie są w pełni naprawialne, a programy mogą jedynie ominąć uszkodzone obszary lub odnowić tablicę FAT. Ostatecznym rozwiązaniem jest wykonanie niskopoziomowego formatowania (low level format) za pomocą oprogramowania producenta. Do bardziej zaawansowanej diagnostyki i naprawy potrzebny jest terminal dyskowy, którego użytkownik nie posiada i nie jest obeznany z jego obsługą. Dyskusja zawiera także sugestie dotyczące poprawy jakości zasilania oraz unikania podłączania wielu zasilaczy do jednego dysku.

Podsumowując, reanimacja dysków jest możliwa w ograniczonym zakresie poprzez wymianę elektroniki, zerowanie, naprawę bad sectorów programami HDD Regenerator i HD Tune, a także niskopoziomowe formatowanie. Jednak w przypadku poważniejszych uszkodzeń mechanicznych lub elektroniki konieczna jest wymiana części lub profesjonalna naprawa serwisowa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA