logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

creative x-fi,galaxy 7300GT,chieftec400W-nie uruchamia się.

stawek 25 Lis 2006 17:27 1513 13
REKLAMA
  • #1 3262372
    stawek
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Konfiguracja to:płyta gigabyte m-55 plus, sempron 3200+, 256+512mb ddr2, creative x-fi, zasilacz to chieftec 400W. Ostatnio przyszła zamowiona karta Galaxy 7300 GT i po włożeniu jej problem jest tego typu że komputer nie uruchamia się-tzn podczas ładowanie systemu (xp+sp2) wszystko staje w miejscu. Natomiast po wyjęciu x-fi uruchamia się bezproblemowo. W trybie awaryjnym uruchamia sie z obydwoma kartami. Czy problemem jest zbyt mały(sic!) zasilacz?
  • REKLAMA
  • #2 3262390
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Zmierz miernikiem napięcia zasilacza.Twój powinien wystarczyć,ale może coś z nim nie tak.Zmień slot PCI dla X-Fi.Jaką miałeś poprzednio kartę graficzną ?
  • REKLAMA
  • #3 3262518
    polemnik
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    stawiam na zbyt słaby zasilacz...
  • #4 3262997
    stawek
    Poziom 11  
    poprzednio była zintegrowana na płcie...
  • #5 3263024
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    to nie jest mozliwe ze za slaby zasilacz... tym bardziej chieftec... mam lepszy sprzet + karte WIFI i Audigy 2 i chodzi to na Procompie[pewnie jakis z tanszych] 300W. Wiec za slaby zasilacz na pewno odpada. zdaje mi sie ze twoja karta graficzna Gryzie sie z kartą graficzną, moze jakims cudem maja ten sam numer przerwania? sprawdz to. SProboj tez wsadzic tego X-FI w innego slota jak juz ktos tu radzil
  • Pomocny post
    #6 3263056
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Wyłączył kolega zintegrowaną grafikę w BIOS-ie?
    Proszę w trybie awaryjnym odinstalować sterowniki od karty (np. programem Drive Cleaner).
  • #7 3263210
    stawek
    Poziom 11  
    w biosie jest opcja samoczynnego wylączenia zintegrowanej jeśli wykryje inną grafe w pci.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 3263242
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    mialem identyczny przypadek jak z karty PCI sie przerzucilem na PCI-E, wtedy tak samo stawalo na ladowaniu systemu i dopiero odinstalowanie sterow starej karty pomoglo
  • REKLAMA
  • #10 3270033
    stawek
    Poziom 11  
    cóż... niestety moja radość była przedwczesna. Sprzęt działał poprawnie długi czas, grafika w grze na max detalach, karta muzyczna również działała poprawnie we wszystkich trybach.Wszystko ładnie pieknie,komputer po restartach uruchamiał się normalnie. Niestety juz dziś problem wystąpił ponownie.
    Ładowanie systemu zatrzymuje się w połowie i koniec.
    W podglądzie zdarzen znalazłem taki błąd:

Nie można załadować następujących sterowników startu rozruchowego lub systemowego:
    AFD
    AmdK8
    Fips
    IPSec
    MRxSmb
    NetBIOS
    NetBT
    RasAcd
    Rdbss
    Tcpip
    WS2IFSL

Zaznaczę że wczesniej robiłem format partycji systemowej i instalowałem wszystkie sterowniki od nowa. Jak juz wyżej napisałem wszystko było ok.

Pytałem dzis w sklepie komputerowym co może być przyczyną to facet poinformował mnie że prawdopodobnie chipset na płycie jest za "słaby" i nie jest w stanie obsłużyć kart jeśli są włożone obie-czy to może byc przyczyna?

W tej chwili wyjąłem karte muzyczną i wszystko działa poprawnie. Nie mam juz pomysłów co może być problemem... :(
  • #11 3270151
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Facet w sklepie opowiada głupoty.Te karty dźwiękowe i sterowniki do nich sprawiają trochę kłopotów,to fakt znany.Sprzęt nie kręcony ? Sterowniki masz najnowsze ? Może kojarzysz czy jak wystąpił problem to instalowałeś coś,zmieniałeś jakieś ustawienia w systemie ?
  • #12 3270192
    polls
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Możliwe że to płyta powoduje konflikty proponuje zmiane biosu na najnowszy, jeśli niema prosze napisać do Gigabyte oni odpowiadają na problemy użytkowników i proponują rozwiązanie problemu

support Gigabyte

Wywiad z przedstawicielem Creative oraz częściowe rozwiązanie problemów z kartami x-fi

pozdrawiam
  • #13 3270333
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    Witam,

Sprobuj moze odpalic kompa bez X-Fi i zobacz czy nie ma problemow. Moim zdaniem problemy generuja niezbyt dopracowane sterowniki do X-Fi.

Pozdrawiam
  • #14 3270357
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    Czy po ponownym wgraniu systemu pamietal kolega o tym zeby wgrac sterowniki najpierw do plyty glownej (warto sprawdzic najnowsze zamiast tych z CD) a dopiero pozniej sterowniki do karty graficznej?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy konfiguracji komputera z płytą Gigabyte M-55 Plus, procesorem Sempron 3200+, pamięcią DDR2 256+512 MB, kartą dźwiękową Creative X-Fi oraz zasilaczem Chieftec 400W, do której dodano kartę graficzną Galaxy 7300 GT. Po instalacji karty Galaxy 7300 GT system Windows XP SP2 zatrzymuje się podczas ładowania, natomiast po wyjęciu karty X-Fi komputer uruchamia się bez problemu. W trybie awaryjnym system działa z obiema kartami. Dyskusja wskazuje, że zasilacz Chieftec 400W powinien być wystarczający, a problem może wynikać z konfliktów sprzętowych, takich jak konflikt przerwań (IRQ) między kartami lub nieodpowiednie sterowniki. Zalecano zmianę slotu PCI dla karty X-Fi, wyłączenie zintegrowanej grafiki w BIOS-ie oraz odinstalowanie sterowników obu kart w trybie awaryjnym przed ponowną instalacją. Po zastosowaniu tych kroków problem początkowo ustąpił, jednak po pewnym czasie powrócił, a w podglądzie zdarzeń pojawiły się błędy związane z ładowaniem sterowników systemowych. Sugerowano aktualizację BIOS-u płyty głównej oraz instalację najnowszych sterowników chipsetu i kart. Wskazano również, że sterowniki do kart Creative X-Fi mogą być niestabilne i generować problemy. Ostatecznie wyjęcie karty dźwiękowej X-Fi przywraca stabilność systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA