logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podczas gry wiesza dźwięk system staje i trzeba zrobić reset

xysio_ 28 Kwi 2007 10:19 1621 9
REKLAMA
  • #1 3828637
    xysio_
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    Problem polega na tym że podczas grania wiesza mi się dźwięk cały system staje i trzeba zrobić reset.
    Czas poprawnego działania zależy od gry a np przy foobarze to ok 30 minut.
    Próbowałem na 2 kartach dźwiękowych sblive i zintegrowaną na płycie realtek alc555
    Na obu jest to samo. Po wyłączeniu karty dźwiękowej w systemie wszystko jest ok.
    Konfiguracja kompa to:
    Płyta gł Gigabyte k7trition 7n400s-l (chipset nforce II)
    grafika: radeon 9200 pro AIW
    Zasilacz: Platin Power 550W
    Ram: kingstion 2x512 dual
    HDD samsung 250g
    2 napędy optyczne samsunga
    tuner tv bt878 (pv951)
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 3828945
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    sprawdź zasilacz-czy ma skokowe napięcia,jeśli tak to tu leży wina
  • REKLAMA
  • #3 3828977
    mazzji
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    spróbuj przeinstalować sterowniki od dźwięku. Ponadto sprawdź temp CPU i karty graficznej może im być za gorąco
  • #4 3829079
    xysio_
    Poziom 18  
    stery reinstalowane wiele razy robiony format, cpu ma do 48 stopni
    poaztym po wyłącznie dźwięku jest wszystko ok
    UWAGA!!!!
    Jeśli po zawieszeniu się dźwięku nacisne power to się odblokowywuje i komp normalnie się wyłącza
  • #5 3830472
    mazzji
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    hmmm no to podmień zasilacz bo to prawdopodobnie on fiksuje
  • REKLAMA
  • #6 3833280
    xysio_
    Poziom 18  
    niesety ale to nie wina zasilacza, sprawzdałem na innym to samo
  • #7 3833298
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Problem pewnie leży nie w karcie dźwiękowej,dźwięk się wiesza bo wiesza się system.Sprawdź temperatury procesora,GPU i mostków.
  • #8 3833501
    xysio_
    Poziom 18  
    procesor, gpu rozumiek (sprawdzałem i są ok) ale mostków?? mam otwartą obudowę i komputer jest po odkurzaniu więc raczej przeganie nie wchodzi w rachubę .ale powiedz jak sprawdzić tem na mostach?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 3833650
    kiler129
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    "Rozbujaj" kompa włączając gre i chwile pograj, następnie weź palcem dotkij do wszytkich radiatorów, jak któryś paży to znaczy że musisz my załatwić wentylator :D

p.s. Temperatury podawane przez bios czy programy diagnostyczne często nie mają wile wspólnego z realnym śwwiatem.

Proszę poprawić swoje niechlujstwo.
    [jankolo]
  • #10 3833831
    xysio_
    Poziom 18  
    radiatory nie parzą ale jest jeden scalaczek(dość duży oznaczony napisem Nvidia) nie mający adiatora który jest bardzo ciepły dam wiatrak i radiatorek i zobaczymy

Tak kostaka to Nvidaia Raid controler (nforce) odpowiedzialna między innymi za sloty pci
    Dałem na niego chłodzenie, oraz odkryłem że przy zakładaniu radiatora na procesor zapomniałem podłączyć jednego kabelka z zasilaniem 12v(do płyty głównej)
    Po tych operacjach komputer zaczął funkcjonować prawidłowo.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich a szczególnie jankolo.

Problem uważam za rozwiązany zamykam temat

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podczas grania występuje zawieszanie się dźwięku i całego systemu, wymagające resetu komputera. Problem pojawia się zarówno na karcie dźwiękowej Creative Sound Blaster Live, jak i na zintegrowanym układzie Realtek ALC555. Po wyłączeniu karty dźwiękowej system działa stabilnie. Konfiguracja obejmuje płytę główną Gigabyte K7 Triton 7N400S-L z chipsetem nForce II, kartę graficzną Radeon 9200 Pro AIW, zasilacz Platin Power 550W, pamięć Kingston 2x512 MB, dysk Samsung 250 GB oraz tuner TV BT878 (PV951). Wstępne sugestie dotyczyły zasilacza i temperatur CPU oraz GPU, jednak zasilacz został wymieniony bez poprawy, a temperatury procesora i karty graficznej były w normie. Ostatecznie problemem okazał się brak podłączenia kabla zasilania 12V do płyty głównej oraz przegrzewający się układ Nvidia RAID kontrolera nForce bez radiatora. Po zamontowaniu radiatora i wentylatora oraz podłączeniu zasilania komputer zaczął działać prawidłowo, eliminując zawieszanie dźwięku i systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA