logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maxtor 6E040L0 40GB - Błąd ca6369b8 w PowerMax, bad sektory, co robić?

synthhhh 08 Sie 2006 22:41 2354 15
  • #1 2895337
    synthhhh
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Witam mam pyanie a zarazem problem, chodzi o w/w dysk
    od jakiegoś czasu zaczoł się dziwnie zachowywać
    1.Czasami podczas włancznia komputera dysk nie jest wykryty tzn "...DISK FAILURE..." czy cos w tym stylu....
    2.W programie PowerMax przy skanowaniu dokładnym wyskoczył mi taki błąd " ca6369b8 " i było pytanie (oczywiscie po angielsku) "...czy naprawić istniejące błędy.... przed przystąpieniem do tego proszę zarchiwizowć dane..: czy jakoś tak, więć zrezygnowalem.
    3.Program hd tune wykrył bad sectory.

Dysk nigdy niebył torturowany tzn. nikt nim nie rzucał itp.(dysk ma okolo3lata)
    I moje pytania brzmią:
    Czy jezeli są to bad sectory logiczne czy naprawa (Powermax) będzie jednoznaczna z utratą danych?
    Czy juz czas na ewakuację danych?
    oraz
    Czy wie ktoś gdzie mogę szukać informacji na teamat kodów zPowermaxa tzn opisów?
    Załączniki:
    • Maxtor 6E040L0 40GB - Błąd ca6369b8 w PowerMax, bad sektory, co robić? maxtor3.GIF (25.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Maxtor 6E040L0 40GB - Błąd ca6369b8 w PowerMax, bad sektory, co robić? maxtor2.GIF (92.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Maxtor 6E040L0 40GB - Błąd ca6369b8 w PowerMax, bad sektory, co robić? maxtor.GIF (49.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 2895791
    marun
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Przed dokonywaniem napraw tego typu wypada zrobić archiwizacje danych dla ich bezpieczeństwa, tak więc przegraj/nagraj na cd dane na których ci zależy i dopiero przystąp do naprawy, sprawdź stan połączeń może gdzieś taśma nie kontaktuje z kontrolerem lub dyskiem można też podmienić taśmę, jak to nie pomoże to tez jest parę możliwości, uszkodzenie dysku, kontrolera na płycie, możesz spróbować przepiać na drugi port kontrolera dysk i zobaczyć czy problem się pojawi.
  • #3 2895867
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Spróbuj go wyzerować tym powermaxem. Możliwe że w momentach gwałtownego poboru mocy zasilacz nie dostaje tyle ile mu trzeba i stąd kwestia Disk Failure. Spróbuj
  • #4 2895885
    PiotrDerf
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Nie wiem jak powermax ale HDDregenerator napewno nie narusza danych i jeżli to są błędy logiczne to je naprawi
  • #5 2896633
    synthhhh
    Poziom 20  
    Witam i dzięki za szybkie odpowiedzi
    dziś wykonałem ponowny skan HDtunem i tam gdzie był pierwszy błąd nic niewykazało, więc doszedlem do wniosku iz mogą to byc błedy logiczne...
    Co do naprawy wole najpierw wykonać kopie waznych danych, więc spróbuje pózniej HDDregenerator-em
    A ijeszcze jedno pytanie czy winny tego moze być zasilacz?
    takie dane podaje mi w biosie i w speedfanie
    tylko w biosie Vbat pokazuje okolo 3V
    Zasilacz ma też okolo 3 lat firmy tracer350w
    mierząc miernikiem dane są zblizone do pokazywanych w biosie
    Załączniki:
    • Maxtor 6E040L0 40GB - Błąd ca6369b8 w PowerMax, bad sektory, co robić? sf.GIF (7.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2896855
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    HDDRegenerator to ostateczność, miałem kiedyś większe problemyz dyskiem PO działaniu HDDR niż przed;/

Jak już zrobisz backup, to odpal z dyskietki MHDD i daj dyskowi skanowanie F4 z funkcją EraseWaits, to powinno pomóc.

Kup sobie też nową bateryjkę do BIOSu, zakładając, że powyższe jest prawdą...
  • #7 2897634
    synthhhh
    Poziom 20  
    Mam pytanie odnosnie tego HHDD wiadomo zrobir backup ale nie wszystkiego czy dane zostaną skasowane w czasie działania MHDD
    znalazłem taki opis tego programu
    "...MHDD to zaawansowany program służący do diagnostyki twardych dysków. Program obsługuje tylko urządzenia pracujące w trybie Master. Dostęp do dysków realizowany jest bezpośrednio poprzez kontroler (z pominięciem BIOS\'u). Dlatego właśnie w MHDD pracujemy z całą powierzchnią dysku, niezależnie od podziału na partycje, systemu plików itd..."
    więc mam rozumieć ze dane zostaną skasowan czy tez nie.
  • #8 2897706
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Zależy co będziesz nim robił!!!
    Wiadomo, że EraseWait wymaże Ci część danych, ale zwykły scan juz nie. Nie wiem, jak remap, ale sądząc ze słów kolegów forómowiczów, to również jest bezpieczny sposób odratowywania dysków twardych.

Swoją drogą: MHDD wypisuje tylko dyski Master, ale po wpisaniu parzystej liczby przy pytaniu o dysk (2 dla Pri Master, 4 dla Sec Master) program również działa poprawnie, przynajmniej jeszcze nie spotkałem się, żeby coś było nie tak. Prawdą jest też, że program działą z pominięciem BIOSu, na moim P333 bez problemu widzi dyski 40GB wzwyż (czygo nie robi BIOS), zaryzykowałbym stwierdzenie, że na 486 można odpalić dysk 200GB ;] (zależy to wprawdzie od kontrolera, bo 486 nie miało kontrolera na płycie, tylko na karcie IO)
  • #9 2897961
    roodzeek
    Poziom 23  
    Ocena: 3
    Dydzio napisał:
    Prawdą jest też, że program działą z pominięciem BIOSu, na moim P333 bez problemu widzi dyski 40GB wzwyż (czygo nie robi BIOS), zaryzykowałbym stwierdzenie, że na 486 można odpalić dysk 200GB ;] (zależy to wprawdzie od kontrolera, bo 486 nie miało kontrolera na płycie, tylko na karcie IO)

200GB nie sprawdzałem, ale 40GB na 486 (już ze zintegrowanym IDE) gdzie BIOS widzi 8GB MHDD obsługuje bezproblemowo.
    :arrow: synthhhh
    REMAP - utracisz 512 bajtów z sektora który ulegnie zamianie na zapasowy, a że dany sektor był nieczytelny (bo wtedy MHDD remapuje) to raczej nie problem.
    Erase waits - tracisz dane z 256 sektorów po 512 bajtów każdy w okolicy tego sektora który został uznany za niepewny.
    Sam SCAN nie niszczy danych ale to trochę zależy od dysków - niektóre potrafią same z siebie realokować sektory przy błędach odczytu, inne wymwgają do tego aby dany sektor był zapisywany. Zawsze jak masz ważne dane to najpierw je zbackupuj a potem używaj mhdd.
  • #10 2901206
    synthhhh
    Poziom 20  
    witam
    uruchomiłem MHDD dalem scan i pięknie pokazało mi Error więc ponownie uruchomilem go z funkcjąREMAP i.... wielki zawias znalazł bła i się zawiesił,
    myslałem ze to normalne tzn znalazł błądii potrzebuje czasu na naprawe ale tak się niestało po 6h zresetowalem go i zaczoł się mój wielki problem,
    Wszystko się ładuje jak zawsze i zawias pojawia sie menu WinXP ZAPRASZAMY i zawias.... tryb awaryjny niepomaga itp. więc przeinstalowalem system i dalej zonk, więc zainstlowalem na d, jak narazie wszystko jest ok HDDTune pokazuje dalej ten sam błąd,
    więc narazie dam sobie spokoj az niezałatwie drugiego dysku więc zerowanie i low format odpada

dzięki wszystkim za zainteresowanie
  • #11 2904916
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Ciężka sprawa. Podłóż może inny pewniejszy zasilacz bo ten tracer to kiła (wiem, bo miałem podobnego... Nic innego tylko Megabajt).

Tak więc nim zajmiesz się na poważnie dyskiem, koniecznie inny pewniejszy zasilacz.
  • #12 2904951
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Dokladnie tak jak napisal Kolega wyzej.Czy Kolega poczytal sobie troche o zasilaczach z dolnej polki?Wyszukiwarka>>>Codegen>>>780 wynikow.

Tracer to juz klasa sama w sobie.Z reszta co za roznica czy to LC,Megabajt czy inny rownie markowy zasilacz za 70PLN.Wszystko to badziew(Nie wliczam w to Fortonow,"oryginalnych" Codegenow)

Tego typu zasilacz byl,jest i bedzie ZAGROZENIEM dla Twojej konfiguracji.

Pozdro
  • #13 2906723
    synthhhh
    Poziom 20  
    Witam
    Dysk narazie chodzi ok staram się go "nieprzemęczać" za bardzo
    co do zasilacz narazie wszystko pozostawie tak jak jest, zastanawiałem się nad wymianą jednak nigdy niedoszlo to do skutku, a zresztą komputerek nie jest najnowszy-najlepszy ECS K7S6A, Athlon 1.8, GF440mx,
    Jedynie na czym mi zalerzy to karta dzwiękowa którą zkupilem niedawno Creative X-Fi

pozdrawiam i dzięki wszystkim za odpowiedzi
  • #14 2906803
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Czyli na reszcie sprzetu Koledze nie zalezy?Ale przeciez to Kolegi wybor.

pozdro
  • #15 2906853
    marun
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Dokładnie, ja bym na miejscu kolegi zainwestował w zasilacz bo już wiele kompów do mnie trafiło jak zasilacz codagen umarł, ostatni to sąsiada po awarii zasilacza szlag trafił płytę, procesor, kartę muzyczną creative, kartę grafiki gf6600 gt i dysk seagate 250gb, tak się kończy oszczędzanie na zasilaczu, zresztą porządny zasilacz może posłużyć do nowej konfiguracji sprzętowej, a małym kosztem można tą polepszyć zmieniając płytę z tego nieszczęsnego ecs-a sisowego na coś na nforce 2.
  • #16 2909433
    synthhhh
    Poziom 20  
    Witam
    Może zle się wyraziłem raczej zalerzy mi na wszystkim,
    Komputer chce zmieniac tak pod koniec roku, więc jakoś na "TYM" dociągne te pare miesięcy..

Z góry wszystkim dziękuje za zainteresowanie tematem i zamykam go.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Maxtor 6E040L0 40GB wykazuje problemy z wykrywaniem podczas uruchamiania komputera oraz błędy bad sectorów wykryte przez programy PowerMax i HD Tune. PowerMax zgłasza błąd "ca6369b8" i sugeruje wykonanie kopii zapasowej przed naprawą. Użytkownik obawia się utraty danych przy naprawie błędów logicznych. Zalecane jest wykonanie pełnej kopii danych przed próbą naprawy. Proponowano użycie narzędzi takich jak HDDRegenerator (który nie narusza danych przy naprawie błędów logicznych) oraz MHDD z funkcją skanowania i remapowania sektorów (EraseWaits), przy czym MHDD może usunąć dane w trakcie niektórych operacji. Problemy mogą być także spowodowane niestabilnym zasilaczem (Tracer 350W), który jest krytykowany za niską jakość i może powodować błędy dysku. Wskazano na konieczność ewentualnej wymiany zasilacza na bardziej niezawodny. Po próbach naprawy MHDD z remapowaniem dysk zaczął powodować zawieszanie systemu Windows XP, co wymusiło reinstalację systemu i instalację na innej partycji. Obecnie dysk działa, ale z błędami nadal widocznymi w HD Tune. Użytkownik planuje wymianę komputera w przyszłości, a na razie stara się nie obciążać dysku nadmiernie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA