logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak postępować z nieuczciwym sprzedawcą na Allegro po wygranej aukcji?

dwoje19 26 Lis 2006 11:43 7739 60
REKLAMA
  • #1 3264629
    dwoje19
    Poziom 25  
    Ocena: 106
    Witam.Mam pewien problem.Mianowicie wygrałem aukcję a po dwóch dniach dostaję maila od sprzedającego (wcześniej nie było z nim kontaktu),że wzmacniacz mu spadł i się uszkodził więc nie może mi go sprzedać.Chciałbym abyście mi doradzili co w takim przypadku mogę uczynić aby mu nie uszło to na sucho.I jak wyglada sytuacja z negatywami,bo napewno mi wystawi negatywa gdy ja jemu wystawię.Czy allegro może anulować negatywa niesłusznie wystawionego?.
  • REKLAMA
  • #2 3264655
    ogorki
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    No fakt, z tymi negatywami to nie zawsze jest taj, jak należy. W razie czego, to przecież on nie wywiązał się z umowy zawartej w chwili wygrania przez ciebie aukcji (a on zresztą wcześniej, bo to on to wystawił). Jak ci się chce, to masz prawo "podrążyć" trochę tą sprawę.
  • REKLAMA
  • #3 3264664
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    Ocena: 387
    Witam

W takiej sytuacji skontaktuj sie jak najszybciej z obsługą Allegro zgłoś to u nich i zapytaj czy jest możliwość usunięcia niesłusznego negatywa
  • #4 3265440
    karter
    Poziom 19  
    Ocena: 53
    Strata czasu,sprzedajacy ma prawo tak postąpić (możesz się domagać sprzedania uszkodzonego sprzętu,ale nie wiem czy jest sens),all na pewno nie odwoła nega tylko za to.
  • #5 3266748
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 335
    Allegro usuwa tylko komentarze obraźliwe, inne ich nie obchodzą. W tej sprawie nic nie wywalczysz najwyzej zarobisz na swoje konto negatywa. Tak to juz jest niestety z tym allegro. Ja juz nieraz musialem odpuscic za takie rzeczy, bo szkoda nerwow i nie ma co liczyc na administracje allegro.
  • REKLAMA
  • #6 3266856
    marniu
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    allegro negatywa nie usunie niestety , co najwyżej wystaw neutrala albo ugodowo pozytywa są zawsze jakieś rozwiązania , co do sprzedawcy ja sam miałem taki przypadek wystawiłem radio zostało jakieś 2 dni do końca aukcji a radio pierdziut w garażu i co mam zrobić , zmieniłem opis i napisałem że jak ktoś zainteresowany to mogę sprzedać ale jako uszkodzone...
  • #7 3266893
    Paweł007
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Witam.

A moim zdaniem bo tak tez jest czeto to koleś powiedzial ze spadło bo cena byla zanicka i nieoplacało mu sie sprzedawać i dlatego taki walek niemowie ze zawsze tak jest (marniu do ciebie to niebylo:))

Pozdrawiam i daj sobie spokuj z tym, znajdzie sie inny wzmacniacz:)
  • #8 3266954
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    dwoje19 napisał:
    ......Chciałbym abyście mi doradzili co w takim przypadku mogę uczynić aby mu nie uszło to na sucho.I jak wyglada sytuacja z negatywami,bo napewno mi wystawi negatywa gdy ja jemu wystawię.Czy allegro może anulować negatywa niesłusznie wystawionego?.

Witam

Nie rozumiem Twojej zawiści, co chcesz tym osiągnąć? Czy jesteś absolutnie pewny, iż sprzedający nie mówi prawdy – dlaczego nie miałby się bronić, jeżeli Ty wystawiłbyś mu niesłusznego negatywa? Może powinieneś mu podziękować za uczciwość, że poinformował Cię o tym fakcie?
    Wiem, różne „przekrętasy” się trafiają na Allegro – jednak nie można na odległość kogoś osądzać bez możliwości sprawdzenia całej sytuacji.

Wygrałem kiedyś aukcję, za jakiś czas dostałem informację, że jest uszkodzony cdrom (laptop) – jak się później okazało zakup cdromu do tego modelu nie był łatwy – dzięki uczciwości sprzedającego nie straciłem kilkuset złotych – a w Twoim przypadku, dostałbyś uszkodzony wzmacniacz – i nie udowodniłbyś, czy stało się to u właściciela czy w czasie transportu.

Kij ma zawsze dwa końce.

Pzdr
  • #9 3267642
    dwoje19
    Poziom 25  
    Ale cena z jaką zakończyła się aukcja to 125zł. więc uważam,że sprzedawca nie zdążył usunąć przedmiotu z aukcji przed jaj upływem.Cena dla niego jest poprostu za niska i tyle.
  • #10 3268271
    Taenia_Saginata
    Poziom 31  
    Ocena: 111
    Mozesz poczekac az bedzie cos jeszcze sprzedawal, zalicytowac, wygrac a potem napisac mu ze ci pieniadze do rzeki wpadly i nie mozesz zaplacic.
  • #11 3268462
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    A czemu boisz się tak tego negatywa? Co w nim napisze? Przecież możesz mu nasmarować co zrobił, każdy kto czyta negatyw zobaczy datę. On najwyżej może napisać że nie wpłaciłeś mu siana, ale po 3 dniach od końca aukcji, wliczając weekend jedynie się takim komentarzem ośmieszy.

Ja na Twoim miejscu potraktowałbym sprawę tak jak opisał to kasprzyk, a cena 125zł była chyba wylicytowana, więc jak znowu wystawi taką aukcję to nikt mu 300zł nie wylicytuje.
  • REKLAMA
  • #12 3268577
    tzok
    Ocena: 6568
    Jeśli do transakcji nie doszło, to absolutnie nie masz podstaw aby wystawiać negatywa - co innego jakbyś mu wpłacił kasę a on Ci jej nie oddał lub nie przysłał sprzętu. To on zapłaci prowizję od sprzedaży, ty nie ponosisz żadnych kosztów, więc skąd pomysł wystawiania negatywa.
    Po to jest komentarz neutralny - Nie doszło do transakcji z powodu uszkodzenia sprzętu przed wysyłką.
    Ewentualnie możesz się wstrzymać z komentarzem i obserwować akukcje tego sprzedawcy - czy ponownie nie wystawi tego samego towaru jako sprawnego.
  • #13 3268969
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Najlepiej by było gdyby sprzedający sam pierwszy wystawił stosowny komentarz, gdzie napisze z jakiego powodu nie doszło do finalizacji transakcji. Wg mnie to on jest zobowiązany do właściwego (ugodowego) rozwiązania sprawy.
  • #14 3269459
    tzok
    Sprzedający powinien był zamknąć aukcję odrzucając wszystkie oferty ale może do uszkodzenia doszło np. w trakcie pakowania przesyłki... moim zdaniem zachował się uczciwie. Na forum jest opisana sytuacja od drugiej strony (gdzie sprzedawany monitor uległ uszkodzeniu w transporcie po zakończeniu aukcji a kupujący posądzał sprzedającego o nieuczciwość, domagał się wysłania mu dokładnie takiego monitora jak wylicytował i straszył sprzedawcę sądem...).
    Cytat:
    8.5. Oferty złożone w czasie aukcji są ważne aż do momentu zamknięcia aukcji lub wycofania ich przez Sprzedającego (dopuszczalne powody: prośba Licytującego; brak kontaktu z Licytującym, np. z powodu niepoprawnych danych; duża liczba komentarzy negatywnych Licytującego lub inna uzasadniona przyczyna, dla której nie budzi on zaufania Sprzedającego; kradzież lub zniszczenie przedmiotu).
    Sprzedający nie miał żadnego interesu w tym aby nie zakończyć aukcji przed czasem, nie próbował też domagać się w korespondencji wyższej ceny.
  • #15 3271218
    Artur k.
    Ocena: 1704
    Witam

Kolego Dwoje:

Nic nie straciłeś na tej aukcji (chyba ze o czymś nie wiemy) ale także nic nie zyskałeś, tak więc jesteś na zero. Nie masz powodu wystawić komus negatywa, jeśli to zrobisz to oczywiste jest to ze Ty też go dostaniesz (ja bym tak postapił).
    Olej sprawe i znajdź sobie inny wzmacniacz, a sprzedającemu wystaw neutralnego, dokładnie opisując sytuacje.
    Przecież sprzedawca nie zrobił Cie w bambuko i nie wysłał ci uszkodzonego sprzętu.

Pozdrawiam
  • #16 3271228
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    A mi się wydaje, że zawarto umowę kupna-sprzedaży. Obie strony mają obowiązek się z niej wywiązać - kupujący zapłacić, a sprzedający dostarczyć towar, zgodny z opisem.
    W/g kodeksu handlowego, dostarczyć towar jesteś zobowiązany, nawet jeśli np. doszło do oczywistej pomyłki - np jeśli w sklepie etykieta z ceną była omyłkowa , zero "się zgubiło" itp.
    Dlatego nie wolno handlować bez wystawionej ceny - ona jest obowiązująca. Na sprzedawcy ciązy obowiązek zadbania, by oferowany towar był, bez różnicy 1 czy 1000 egzemplarzy. To on ponosi ryzyko , również zmian kursów walut, transporu, płynności cen itd itp, prawa klienta są chronione, on i tak więcej ryzykuje. To była "publiczna oferta sprzedaży"
    W przypadku aukcji, jeśli nie była warunkowa (np. cena minimalna) ceną obowiązującą jest wylicytowana.
  • #17 3271238
    kuba2102
    Poziom 20  
    A nie lepiej zgadac sie ze sprzedajacym na Pozytywa?? Tylko nie wysylaj emaila z allegro bo oni to wszystko czytaja... Pieniedzy mu chyba nie wplaciles, no wiec nie ma co panikowac... Rozumiem ze sie napaliles na ten wzmacniacz, ale "co nagle to po diable" wiec sie nie spiesz. Ja wiele razy mialem ciekawe oferty na allegro i je przepuscilem poczekalem troche i nastepna oferta przyszla jeszcze bardziej korzystniejsza...
  • #18 3271451
    ogorki
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    radocha napisał:
    zawarto umowę kupna-sprzedaży. Obie strony mają obowiązek się z niej wywiązać.

Tak mi się też wydaje. Na dodatek można przytoczyć pewną sytuację, która jakiś czas temu się wydarzyła (nawet w Internecie o tym mówili). No więc jakiś koleś zauważył w sklepie internetowym okazyjną dla siebie ofertę, tak więc natychmiast złożył zamówienie. Nawet dostał od nich potwierdzenie. Jednak panowie ze sklepu zauważyli po czasie, że coś tu jest nie tak. Okazało się, iż dany towar miał za niską cenę (pomylili się w opisie). No i zechcieli się wymigać. Ale co z tego. Sprawa trafiła gdzieś tam. No i ustalono, że sklep musi sprzedać towar po cenie, po jakiej złożono zamówienie.
  • #19 3271840
    Taenia_Saginata
    Poziom 31  
    Artur k. napisał:

Nic nie straciłeś na tej aukcji (chyba ze o czymś nie wiemy).
    Nie masz powodu wystawić komus negatywa, jeśli to zrobisz to oczywiste jest to ze Ty też go dostaniesz (ja bym tak postapił).

Skad wiesz ze nie stracil? Moze np. licytowal w tej aukcji a wycofal sie z innej , konczacej sie wczesniej? Poza tym czas tez jest cenny. Co do negatywa za negatyw to jest to bezsens i uwazam ze powinien byc taki system, ze osoba nie widzi wystawionego jej komentarza do poki sama moze wystawic komentarz. Jezeli jedna osoba sie nie wywiazuje z umowy, a druga wszystko robi w porzadku to za co sie tej drugiej nalezy negatyw? Za to ze sie denerwuje na kogos kto sie z umowy nie wywiazuje?
    Artur k. napisał:

Przecież sprzedawca nie zrobił Cie w bambuko.

"Ojej, przedmiot mi upadl i sie zepsul :(((" To jest dosc popularny sposob na unikanie oplaty zwiazanej z cena minimalna. Nie chce mi sie wierzyc ze tyle przedmiotow spada na podloge akurat po zakonczeniu aukcji. Popros o jakies zdjecia uszkodzonego sprzetu i opis uszkodzenia.

Czy czesto cos sprzedajesz na allegro? Czy ten sprzedawca sprzedaje duzo rzeczy? Jezeli jestes glownie kupujacym to negatyw ci nie powinien specjalnie zaszkodzic, szczegolnie jak w odpowiedzi na niego opiszesz ladnie sytuacje. Sprobuj tez obserwowac czy wystawi wzmacniacz jeszcze raz. Jezeli tak to postrasz go negatywem, sadem albo policja. Jezeli to nie poskutkuje to zawsze mozesz mu podbijac cene na aukcjach a potem traktowac go tak samo jak on ciebie - odpowiedziec mu ze ci skarbonka do rzeki wpadla i nie mozesz kupic.
  • #20 3271960
    tzok
    Jak czytam ten temat to zaczynam się bać... zero zaufania, jak tylko jest okazja to się mścić. Nie lepiej spokojnie, po dobroci. Odrobinę zaufania do innych.
  • #21 3272207
    Taenia_Saginata
    Poziom 31  
    tzok napisał:
    Jak czytam ten temat to zaczynam się bać... zero zaufania, jak tylko jest okazja to się mścić. Nie lepiej spokojnie, po dobroci. Odrobinę zaufania do innych.

Nie widze powodu zeby ufac podejrzanie zachowujacym sie nieznajomym ludziom w internecie.
  • #22 3272236
    krzychol66
    Poziom 25  
    Ocena: 125
    Dla mnie to zasługuje na komentarz neutralny.
    Nie może być pozytywa, bo do transakcji nie doszło.
    Negatyw byłby wtedy, gdyby człowiek wziął pieniądze i nie wysłał towaru. Albo wysłał towar uszkodzony. Albo niezgodny z umową/opisem. Albo - co prawda zgodny z opisem, ale niezgodny z racjonalnymi oczekiwaniami z tego opisu wysnutymi. Podobnie - gdyby nie uznał reklamacji, bądź reprezentując firmę odmówił przyjęcia towaru i zwrotu kasy w ciągu 10 dni od sprzedaży (ustawa o prawach konsumenta).
    Ja bym naprawdę nie wnikał, czy kwota była za mała, czy sprzęt się naprawdę uszkodził. Wolę nie dostać niesprawnego urządzenia, niż bujać się z reklamacjami.
  • #23 3272260
    dwoje19
    Poziom 25  
    Niektórzy piszą,że nic nie straciłem.A czas 13-stu dni obserwowania aukcji?.Przecież przez te 13 dni to mogłem kupić 5 takich wzmacniaczy na innych aukcjach.A najbardziej wkurza mnie to,że sprzedawca wpiera mi w żywe oczy,że on przecież zamknął aukcje przed czasem i mi to sie tylko chyba wydaje,że ją wygrałem.Dzieciak ma 19 lat i wali do mnie na ty jak do rówieśnika.Zresztą wysłałem juz do Allegro formularz w tej sprawie i czekam na odpowiedż (do 74h).Niech mu chociaż zablokują konto na jakiś czas to już będzie miał nauczkę i drógi raz może "was" nie będzie próbował oszukać.Nie wolno moim zdaniem robić takich żeczy,skoro cena go nia zadowala to niech na czas zamyka aukcje a nie z kogoś robi głupa...A poza tym kłamie jak z nut,bo napisałem do niego,że chcę kupić pomimo uszkodzenia za tą samą wylicytowaną cenę (bo chodzi mi wyłącznie o zastosowane orginalne tranzystory w tym wzmacniaczu),a on nadal nie chce sprzedać.
  • #24 3272264
    wenton
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    W tych wszystkich opisanych przypadkach nie znalazłem takiego wątku:
    Kupujący stracił czas próbujac wywiązać sie z transakcji. W tym czasie mógł przecież wziąć udział w innej aukcji.
    To nie tylko sprawa wyjścia na zero...
    Uważam , że należy się negatyw.
    Przecież następni chcący kupić od tego allegrowicza maja prawo wiedziec z kim maja do czynienia.
    O to w tych komentarzach przecież chodzi.
  • #25 3276722
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Miałem taką sytuację. Sprzedawałem telefon stacjonarny który też był własnością rodziny. Rodzina po czasie się rozmyśliła a ja tez nie usunąłem aukcji z licytacją ponieważ zapomniałem. Aukcję wygrała allegrowiczka. Gdy zadzwoniłem do niej i przedstawiłem całą sytuację dosłownie nerwy wychodziły jej uszami (nie rozumiem tego) i wystawiła mi negatyw z treścią "nie sprzedał bo chciał 120zł..". Są ludzie i chamskie osobniki. Nie bądź tym chamskim osobnikiem. Każdy jest człowiekiem i ma prawo do błędu. Moim zdaniem nie warto wystawiać negatywa ponieważ nie poniosłeś żadnych strat finansowych i moralnych chyba również.
  • #26 3277408
    MuNiO
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Ja tez mialem podobna sytuacje

Sprzedawalem laser dyskotekowy za 450zl

Przed pakowaniem okazalo sie ze pilot nie dziala i nie mam jak go naprawic z braku ukladu scalonego. Napisalem o tym sprzedawcy i zaproponowalem obuzenie ceny o 100zl a przesylka na moj koszt.
    Nie zgodzil sie , wyzywajac mnie od zlodziei i oszustow.Dla swietego spokoju oddalem mu pieniadze. Stracilem na tym prawie 20zl. Napisalem mu ze gdybym byl nie uczciwy to wyslalbym mu uszkodzony i sie tego wypieral.
    Napisalem mu tez ze jak dalej bedzie mnie oskarzal i obrazal to podam go do sadu.

Chyba jestem za uczciwy.
  • #27 3277624
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    Najgorsi na allegro są "ludzie hieny" wyczekujący błędu, pomyłki, słabości - żerujący na ludziach nieobytych czy początkujących - często typowi handlarze, którzy wytkną każdą wadę sprzętu, żeby za chwilę z pełną premedytacją sprzedać lub wcisnąć komuś za duże pieniądze.

Miałem sytuację - sprzedawałem towar 1 sztukę, były zrobione 2 zdjęcia (z dwóch stron - żeby dokładnie uczciwie pokazać towar) i zamieszczone z opcją KUP TERAZ - po kupnie, stwierdził, że należą mu się dwie sztuki - tak jak na zdjęciu...

Kilka dni temu sprzedałem jedną rzecz koleżanki - kupujący 160 pozytywów - 1 negatyw (błahy), po pierwszym telefonie zaskoczenie - wygrał aukcję, jednak dzwoni z pretensjami, że narażony jest na koszty transportu, że nie podane były wszystkie informację (chodziło o wymiary - cały tydzień wysyłał pytania odnośnie ceny, narzucał swoją - licytujących było b. dużo - jednak nie zadawał innych pytań ) - totalny prymityw, jeszcze z rozkazami, żeby do niego dzwonić - tak jakbym na siłę mu kazał kupić ten towar - koleżanka aż się wystraszyła - chciała, żebym podziękował mu i skończył z nim jakikolwiek kontakt - jednak wytłumaczyłem, że grozi to mi negatywem i żeby ochłonąć emocje i poczekać na rozwiązanie sytuacji. ... odebrał go na miejscu, zapłacił - teraz czekam za komentarzem.

Pzdr
  • #28 3278751
    dwoje19
    Poziom 25  
    No i przyszła odpowiedż z Allegro.Cytat urywku "Jezeli sprzedający zmienia warunki umowy zawartej w momencie wygrania aukcji bez porozumienia z kupującym bądż odmawia sprzedaży przedmiotu,może pan odstąpić od kupna".
    Pytam...jak mogę odstąpić od kupna skoro on nie chce mi sprzedać? :).
    A ostrzeżenienie dostanie dopiero gdy wystąpi o zwrot prowizji.
    Nic dziwnego,że jest tylu nieuczciwych osobników skoro Allegro tak podchodzi do sprawy.Ja teraz też tak będę robił,więc uważajcie na mnie :lol: .
    Myślę,że temat się wyczerpał.Pozdrawiam wszystkich.
  • #29 3280837
    tzok
    Gdyby nieuczciwość sprzedających na Allegro ograniczała sie do takich błahostek (o ile to w ogóle jest nieczciwość) to było by naprawdę super.
  • #30 3288791
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 794
    Nic nie wystawiaj, żadnej opinii. Nic na tym nie straciłeś, a wystawienie nawet "neutrala" naraża Cie na otrzymanie negatywa; ludzie są wredni pod tym względem. Nic nie wystawiaj. Jak on Ci 1-szy nic nie wystawi, to siedź cicho. jak wystawi "coś", to wtedy się dopasuj do tego. U mnie takich aukcji "wiszących" jest juz kilka - i czekam ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Kupujący wygrał aukcję na Allegro, jednak sprzedający poinformował po dwóch dniach, że wzmacniacz uległ uszkodzeniu i nie może go sprzedać. Dyskusja dotyczyła praw i obowiązków stron w takiej sytuacji, możliwości wystawiania negatywnych komentarzy oraz roli Allegro w rozstrzyganiu sporów. Uczestnicy wskazywali, że sprzedający ma obowiązek dostarczyć towar zgodny z umową, a jeśli nie jest to możliwe, kupujący może odstąpić od umowy. Allegro usuwa jedynie komentarze obraźliwe, natomiast negatywy za niewywiązanie się z umowy są zwykle pozostawiane, co może skutkować wzajemnym wystawianiem negatywów. Zalecano kontakt z obsługą Allegro i rozważenie wystawienia komentarza neutralnego, opisującego sytuację. Wskazywano także na możliwość negocjacji z sprzedającym, np. wystawienie pozytywnego komentarza w ramach ugody. Poruszono kwestie prawne dotyczące zawarcia umowy kupna-sprzedaży przez aukcję oraz ryzyka związanego z brakiem ceny minimalnej. W dyskusji pojawiły się także przykłady podobnych sytuacji z innymi urządzeniami oraz opinie o konieczności ostrożności przy zakupach na Allegro i znaczeniu komentarzy dla reputacji użytkowników. Wspomniano o praktykach posiadania dwóch kont na Allegro – jedno do kupowania, drugie do sprzedawania – oraz o ryzyku blokady kont w przypadku naruszeń regulaminu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA