logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać miękki bas z subwoofera Lanzar MAX12D w małej skrzyni 45L?

misssiaq6 26 Lis 2006 11:53 1227 7
REKLAMA
  • #1 3264662
    misssiaq6
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam. Posiadam głośnik http://www.allegro.pl/item142179620_nowy_jednocewkowy_subwoofer_lanzar_max_12_1000w_.html z tą małą róznicą że mój jest 2 cewkowy. Gra w skrzyni dosyć małej (45L) z ktutkim bassreflexem. Dźwięk jaki z sibie wydaje określam jako mocny, krótki bass. Uważam że takie brzmienie nadaje się do muzyki typu techno co mi akurat nie odpowiada. Chciałbym aby dźwięk był bardziej miękki, głęboki i delikatniejszy. Czy ta operacja wymaga zmiany skrzyni, głośnika, bassrefleksu czy ogólnie wszystkiego ? pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3264793
    Gilotyn@
    Poziom 30  
    Ocena: 15
    "Gra w skrzyni dosyć małej (45L) z ktutkim bassreflexem" z tego tekstu można wywnioskować że po prostu kupiłeś BR taki jaki tobie się podobał i go tam włożyłeś. Radził bym zestroić bude tak jak to powino się zrobić. Po prostu dobrać najpierw jego średnicę a potem stroić obudowę poprzez jego skracanie lub przedłużanie. strojenie możesz sobie wyliczyć w programie WinIsd jak to zrobić w dziale akustyka jest podwieszony topic o tym.

pozdrawiam Gilotyn@
  • REKLAMA
  • #3 3265184
    bbartasswlkp
    Poziom 31  
    Ocena: 37
    Ten lanzar najlepiej sprawuję sie włeśnie w skrzyni 45L netto i bas refleksie o średnicy 10cm i długości 25-28cm wtedy bedzie na pewno głębszy i niżj schodzący bas :D
  • REKLAMA
  • #4 3265280
    misssiaq6
    Poziom 12  
    mój bassreflex ma średnice właśnie około 10 cm ale długość nie więcej niż 12, 14 cm...
  • REKLAMA
  • #5 3265371
    m2c
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Dokup drugi bass reflex i przyklej go do tego ktory masz.
    \------------/
    /------------\
  • #6 3265722
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Gilotyn@ napisał:
    "Gra w skrzyni dosyć małej (45L) z ktutkim bassreflexem" z tego tekstu można wywnioskować że po prostu kupiłeś BR taki jaki tobie się podobał i go tam włożyłeś. Radził bym zestroić bude tak jak to powino się zrobić. Po prostu dobrać najpierw jego średnicę a potem stroić obudowę poprzez jego skracanie lub przedłużanie. strojenie możesz sobie wyliczyć w programie WinIsd jak to zrobić w dziale akustyka jest podwieszony topic o tym.

pozdrawiam Gilotyn@

Hehe jakby do tego głosnika były jeszcze jakies konkretne parametry to mozna by sie pobawic w WinISD ;) Aby bass był bardziej rozlazły to dorzuć 2 bass-reflex lub daj wieksza srednice tego co masz :D
  • #7 3278455
    misssiaq6
    Poziom 12  
    zmierzyłem dokładnie mój bassreflex i ma on 10 cm długości i 10 średnicy... lipa w dodatku niegdzie nie moge znaleść jakiegoś długiego basreflexu (ok 25cm). Dorzucam jeszcze problem wygłuszenia skrzyni (czym) ? Obecnie mam w niej troche jakiejś niby wate ale nie za bardzo ona spełnia swoje zadanie... ;(((
  • #8 3278889
    Gilotyn@
    Poziom 30  
    Ocena: 15
    Br za mocno się nie wytłumia. A co do BR to przedłuż tego co masz rurką PCV

pozdrawiam Gilotyn@

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz subwoofera Lanzar MAX12D w skrzyni o pojemności 45 litrów z krótkim bassrefleksem zgłasza problem z twardym, krótkim basem, który nie odpowiada jego preferencjom muzycznym. Zalecane jest precyzyjne strojenie obudowy poprzez dobór odpowiedniej średnicy i długości bassrefleksu, co można obliczyć za pomocą programu WinISD. Optymalne parametry dla tego modelu to bassrefleks o średnicy około 10 cm i długości 25-28 cm, co pozwala uzyskać głębszy i niżej schodzący bas. Obecny bassrefleks ma długość około 10-14 cm, co jest zbyt krótkie. Proponowane rozwiązania to przedłużenie istniejącego bassrefleksu rurką PCV lub dodanie drugiego bassrefleksu w celu zwiększenia objętości portu i uzyskania bardziej miękkiego brzmienia. Dodatkowo poruszono kwestię wygłuszenia skrzyni, gdzie obecna wata nie spełnia oczekiwań, jednak nie podano konkretnych materiałów tłumiących. Wymiana głośnika nie jest konieczna, kluczowe jest odpowiednie dostrojenie bassrefleksu i poprawa tłumienia wewnątrz obudowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA