logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić pamięć 133MHz na płycie głównej SONO PS2808 i815?

sierzant75 26 Lis 2006 14:45 2145 6
REKLAMA
  • #1 3265332
    sierzant75
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Drodzy forumowicze posiadam podana powyrzej plyte glowna .uruchomilem ja ale pamiec zglasza sie jako 100Mhz a wsadzona jest 133 .Napewno jest mozliwosc przestawienia na133 lecz nie posiadam dokumetacji do tej plyty .Jerzeli ktos posiada dokumetacje techniczna i udostepni mi ja bede bardzo wdzieczny
  • REKLAMA
  • #2 3267292
    sierzant75
    Poziom 13  
    moze byc chocby zjecie tej plyty(wiem ze producenta juz nie ma )ale moze ktos posiada wiadomosci na temat tej plyty bardzo prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #3 3267493
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Opis i zdjęcie tej płyty był kiedyś w Chipie,nawet chyba mam ten numer,ale dużo by było szukania.Ale jak płyta działa to w czym problem ? Przejrzyj bios jakie ma możliwości,ustaw odpowiednio i po problemie.
  • REKLAMA
  • #5 3267594
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Proszę uprzejmie. Jeszcze nie skasowałem z dysku :)
    Załączniki:
    • sono PS2808_815E_815EP.pdf (1.44 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 3267637
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Dzięki uprzejmości kolegi Robert B droga jest prosta :): BIOS -> Advanced Chipset Features -> System Memory Frequency lub DRAM Clock.

Jeśli masz dobrej klasy pamięci, możesz pokusić się o obniżenie timingów (SDRAM Cycle Length lub dokładniej - CAS, RAS, RAS to CAS, TRAS/TRC). Jeśli komputer by nie wstawał po takiej operacji, to spróbuj trzymać insert podczas startu, bądź skasuj ustawienia BIOS za pomocą zworki Clear CMOS na płycie przy baterii.

Jaki masz procesor? Może da się go ładnie przetaktować
  • #7 3267958
    sierzant75
    Poziom 13  
    Ludzie jestescie wspaniali wielkie dzieki . A procek to celina 950

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz płyty głównej SONO PS2808 i815 zgłasza problem z ustawieniem pamięci RAM na 133 MHz, gdyż system wykrywa ją jako 100 MHz. Brak dokumentacji technicznej utrudnia konfigurację. W dyskusji zasugerowano przeszukanie BIOS-u płyty w celu zmiany częstotliwości pamięci, wskazując ścieżkę: BIOS -> Advanced Chipset Features -> System Memory Frequency lub DRAM Clock. Zalecane jest także dostosowanie timingów SDRAM (CAS, RAS, RAS to CAS, TRAS/TRC) dla lepszej stabilności. W przypadku problemów z uruchomieniem systemu po zmianach, można zresetować BIOS przez zworkę Clear CMOS lub przytrzymanie klawisza Insert podczas startu. Wspomniano, że płyta była opisywana w magazynie Chip, co może pomóc w znalezieniu dokumentacji. Procesor używany z płytą to Celeron 950, co może umożliwić dodatkowe przetaktowanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA