logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp 35ET CA1 – brak poprawnego strojenia kanałów, obraz i dźwięk zniekształcone

bestan 26 Lis 2006 15:47 1533 10
REKLAMA
  • #1 3265561
    bestan
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Trafił do mnie z kodem dzieciecym.Poradziłem sobie z rozkodowaniem ale nie mogę go dostroić do programów TV.Na wejsciu euro obraz"brzytwa"natomiast przez głowicę nie mozna nic złapać.Można dostrajać,pamięc trzyma ale nie mogę dostroć do normalnego obrazu.Ciągle jest jakby na granicy dostrojenia(obraz przekontrastowany,pofalowany,dżwięk chropowaty).Może jeszcze potrzebny jest tryb serwisowy,jak w niego wejść,a może jest uszkodzony tor wcz i pcz,proszę o poradę.
  • REKLAMA
  • #2 3265732
    piotrekmilitowski
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Witam! Stawiam na p.cz są tam filtry które z pewnością trzeba"delikatnie" dostroić stroikiem z tworzywa!
    Ps. Jeśli nie czujesz sie na siłach to sobie daruj!
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 3267388
    jez
    Poziom 31  
    Ocena: 42
    A jak wyglada AGC i AFT.
  • REKLAMA
  • #5 3268227
    bestan
    Poziom 11  
    Pamięci nie zmieniałem,tylko go rozkodowałem.Impulsy i przebiegi AGC i AFT w normie.Nie próbowałem dostrajać pcz bo uważam ,ze mogę narobić wiecej szkody jak pożytku,bez odpowiedniego przyrządu lepiej tego nie ..ruszać.
  • #6 3269139
    jez
    Poziom 31  
    AGC i AFT w serwis mode.
  • #7 3269264
    bestan
    Poziom 11  
    Nie wiem jak wejść w tryb serwisowy tego telewizorka.Pilot posiadam oryginalny.
  • #9 3269938
    bestan
    Poziom 11  
    Próba ustawienia AGC iAFT w trybie serwisowym nie dała rezultatu,wszystko wskazuje na uszkodzenie,bo ustawienia i regulacje nic nie dają,w którym miejscu szukać przyczyny.
  • REKLAMA
  • #10 3270031
    jez
    Poziom 31  
    W zaleznosci od wykonania istnieje modyfikacia - wyslalem na PW
  • #11 3273057
    bestan
    Poziom 11  
    Skorzystałem z tego i połąćzyłem te cztery punkty ale bez efektu.Obraz jest dalej pofalowany,czasem wpada kolor oraz synchronizacja.Wygląda to tak jak za silny sygnał z wcz.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telewizora Sharp 35ET CA1, który po rozkodowaniu z kodu dziecięcego nie może być poprawnie dostrojony do programów TV. Obraz z wejścia euro jest ostry, natomiast sygnał z głowicy jest zniekształcony, z przekontrastowaniem, falowaniem obrazu oraz chropowatym dźwiękiem. Próby dostrojenia i regulacji pamięci programów nie przyniosły efektu. Sygnały AGC i AFT są w normie, jednak brak wiedzy o wejściu w tryb serwisowy utrudnia dalsze diagnozy. Sugerowano delikatne dostrojenie filtrów p.cz stroikiem z tworzywa, ale bez odpowiednich narzędzi może to pogorszyć sytuację. Próba modyfikacji połączeń w torze w.cz. nie poprawiła obrazu, który nadal jest pofalowany i niestabilny, co wskazuje na możliwe uszkodzenie toru w.cz. lub p.cz. Link do instrukcji trybu serwisowego został udostępniony, jednak nie przyniósł rozwiązania. Dyskusja koncentruje się na diagnostyce i regulacji torów w.cz. i p.cz. w celu uzyskania stabilnego obrazu i dźwięku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA