logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wie ktoś jak wykonać superkierunkowe źródło dźwięku

Simonnnn 26 Lis 2006 23:28 2502 6
REKLAMA
  • #1 3267449
    Simonnnn
    Poziom 11  
    Potrzebuję materiały, jakieś rozwiązania techniczne. Jak ktoś spotkał się już z tym problemem i wie wiecej na ten temat niech pomoże :)
  • REKLAMA
  • #2 3267485
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1702
    Witam

A do czego jest Ci to potrzebne ??

Wydaje mi sie że głośniki tubowe, są dość kierunkowe.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3267498
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    Ja bym predzej powiedzial ze glosniki wstegowe, a nie tubowe
  • REKLAMA
  • #4 3267531
    Artur k.
    Witam

Głośniki wstęgowe chyba mogą ale nie muszą być kierunkowe (mogę sie mylić)

Chyba najbardziej kierunkowe są właśnie głosniki tubowe, ze względu na to że mają tube.

Zauważ ze wszelkie głośniki znajdujące sie np. w syrenach karetek pogotowia to są właśnie głośniki tubowe i najlepiej słychać z przodu karetki , z tyłu i z boku poziom dźwięku jest sporo niższy.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3269899
    Simonnnn
    Poziom 11  
    Chodzi o to, że muszę zaprojektować takie źródełko. Głośniki dobiorę, ale problemem jest to, że musze te źródło zaprojektować jako źródło fali biegnącej (i skorzystać tutaj np. z dyfrakcji i interferencji fal w celu uzyskania kierunkowości), a to jest z kolei możliwe tylko i wyłącznie dzięki odpowiednim (wyliczonym) odległością między głośnikami w kolumnie (PIONOWEJ) oraz odpowiednim opóźnieniom sygnału, który podam oddzielnie na każdy głośnik.
  • #6 3271185
    Artur k.
    Witam

Wszystko ok. ale np. dźwięki o niskich częstotliwościach nie są kierunkowe, i nawet gdybyś postawił drugi mur chiński, to i tak ich nie skierujesz tak jabyś chciał.
    Stąd wynika moje pytanie, do czego ma to słuzyć i o jakich częstotliwościach mowa ?

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 3272238
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    niskie częstotliwości nie są kierunkowe dlatego, że za pomocą naturalnych średnic głośników w normalnych pomieszczeniach nie jest możliwe wytworzenie płaskiego czoła fali dźwiękowej. sytuacja zmienia się w górę skali częstotliwości, ale zazwyczaj przy odsłuchach audio zbyt duża kierunkowość nie jest porządana i przetworniki wysokotonowe są małe. oddzielną sprawą jest wykonanie dużej powierzchni drgającej w zgodnej fazie. ktoś pisał o głośnikach wstęgowych - racja, gdyby nie były wyposażone w obudowy które za pomocą ukształtowanych odpowiednio krawędzi lub nawet czegoś w rodzaju tuby nie rozpraszały dźwięku w płaszczyźnie pozionej. w pionie rzeczywiście są dość kierunkowe. wydaje mi się, że autorowi chodzi o coś innego, mianowicie źródło złożone z wielu głośników dynamicznych sterowanych z osobnych wzmacniaczy sygnałem obrobionym w DSP tak, aby wzajemne interferencje wzmocniły wiązkę środkową, a osłabiły boczne. gotowe urządzenie ( przynajmnej teoretycznie) proponuje Yamaha w postaci projektora dźwięku do kina domowego. żeby zrobić coś podobnego samemu, trzeba będzie sobie chyba napisać program do symulacji fali dźwiękowej z wielu źródeł( a może coś już jest gotowego - nie wiem), a potem zaprogramować układ DSP realizujący odpowiednie opóźnienia (dla różnych częstotliwości?) w konkretnym fizycznym układzie głośników. proste to to raczej nie będzie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy projektowania superkierunkowego źródła dźwięku opartego na zjawiskach dyfrakcji i interferencji fal akustycznych. Kluczowym zagadnieniem jest uzyskanie kierunkowości poprzez odpowiednie rozmieszczenie głośników w pionowej kolumnie oraz zastosowanie indywidualnych opóźnień sygnału sterującego dla każdego przetwornika. Wskazano, że głośniki tubowe są naturalnie kierunkowe, co potwierdza ich zastosowanie w syrenach pojazdów ratunkowych, natomiast głośniki wstęgowe mogą, ale nie muszą wykazywać kierunkowość. Podkreślono ograniczenia kierunkowości dla niskich częstotliwości, które ze względu na długość fali są trudne do ukierunkowania. W wyższych zakresach częstotliwości kierunkowość jest łatwiejsza do uzyskania, zwłaszcza przy zastosowaniu wielu głośników dynamicznych sterowanych sygnałami DSP, co pozwala na wzmacnianie wiązki głównej i tłumienie bocznych. Wspomniano o gotowych rozwiązaniach teoretycznych oferowanych przez firmę Yamaha, które wykorzystują tę technikę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA