logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwne pasy i drgania obrazu na tunerze Leadtek Winfast TV 2000XP po zmianie obudowy

@ndy 26 Kwi 2006 16:11 1319 6
  • #1 2567135
    @ndy
    Poziom 11  
    Witam, kilka dni temu po zmianie obudowy komputerowej z tunerem zaczęły dziać się dziwne rzeczy. Pojawiły się pasy na górze ekranu a sam obraz zaczął dziwnie drgać. Wszystko widać w tym filmiku:
    http://rapidshare.de/files/18876572/..._TV5_.avi.html [ok. 3MB]

Kartę przekładałem w drugie PCI, instalowałem nowe sterowniki, sprawdzałem kabel antenowy i nic. Możliwe że tuner mógł zostać uszkodzony podczas przenosin z jednej obudowy do drugiej ?
  • #2 2567780
    djCris
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    sprawdź w biosie czy masz włączona opcję odpowiedzialną za zmniejszenie zakłuceń. W jej nazwie powinno byc Spectrum ..(cośtam)..., najczęściej w ustawieniach chipsetu. Jeżeli jest na disable to przestaw na enable, to powinno pomóc. pzdr i sorry za pewne niejasności w tym poście :P
  • #3 2568043
    @ndy
    Poziom 11  
    Wszystkie mam na "Enabled"

Jest jeszcze jedna rzecz zaraz po uruchomieniu komputera jak odpalam tuner to prawie nie widać tych zakłóceń obrazu. Ale jak go wyłącze i włącze ponownie to znowu jest to samo...
  • #4 2568353
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Zasilacz ten sam czy inny ?
  • #5 2569000
    @ndy
    Poziom 11  
    Na początku miałem standardowy z obudową, Tracer 4Life 400W. Ale po kilku godzinach zmieniłem na poprzedni bo myślałem, że to on powoduje zakłócenia. Niestety nic się nie zmieniło.

Czy sama obudowa może powodować takie zakłócenia ?
  • #6 2569112
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Obudowa jako obudowa to nie powoduje zakłóceń.Ale sprawdź przykręcenie płyty głónej,czy ma dobre galwaniczne połączenie z obudową.Popatrz jeszcze co się zmieniło po przeprowadzce.
  • #7 2570162
    @ndy
    Poziom 11  
    Przykręcenie obudowy jest dobre. Po przeprowadzce doszła jedna kość pamięci RAM (Kingstone 512MB).

Już nie wiem co może powodować takie zakłócenia :]

--Edit--

Wypiąłem nowo zakupioną pamięć i wyszło, że to ona powoduje takie zakłócenia w pracy tunera. Pytanie tylko dlaczego?

--Edit2--

Problem rozwiązany :D Standardowo częstotliwość pamięci była ustawiona na [Auto], dopiero zmienienie na 400MHz rozwiązało te zakłócenia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po zmianie obudowy komputera z tunerem Leadtek Winfast TV 2000XP pojawiły się zakłócenia obrazu w postaci pasów i drgań. Próby rozwiązania problemu obejmowały zmianę slotu PCI, instalację nowych sterowników oraz sprawdzenie kabla antenowego, bez efektu. W BIOS-ie wszystkie opcje związane z redukcją zakłóceń (np. Spectrum) były włączone. Zasilacz był wymieniany z Tracer 4Life 400W na poprzedni, co nie wpłynęło na poprawę. Obudowa sama w sobie nie powoduje zakłóceń, jednak ważne jest dobre galwaniczne połączenie płyty głównej z obudową, które zostało potwierdzone. Po dodaniu nowej kości pamięci RAM Kingston 512MB pojawiły się zakłócenia, które ustąpiły po jej odłączeniu. Ostatecznie problem rozwiązała ręczna zmiana częstotliwości pracy pamięci RAM z ustawienia Auto na 400 MHz, co wyeliminowało zakłócenia obrazu tunera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA