logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak widoczności komputerów w otoczeniu sieciowym Windows XP SP2

dzetson 07 Maj 2007 22:10 1173 2
REKLAMA
  • #1 3860109
    dzetson
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    witam..

mam pewien problem z którym główkuje już dość długo. Ale przejdę do konkretów...

Posiadam w domu dwa komutery o systemie WIN XP. Konfiguruje wszystkie ustawienia tak samo jak znalazlem w necie ale niestety, tata który posiada 2 komputer nie widzi mnie w swoim otoczeniu sieciowym:( jesteśmy podłącznie do tej samej grupy roboczej czyli MSHome i co ciekawe (chyba) na 2 komputerach widać 10 tych samych użytkowników ale tylko my nie widzimy siebie. Przez IP też nie idzie ani przez otoczenie sieciowe.

Mam jeszcze 1 pytanie być może też w tym tkwi problem... Otóż tata gdy daje na panel sterowania->połączenie sieciowe(właściwości)->zaawansowane nie posiada funkcji do zezwalania innym użytkownikom do połączenia z komputerem.
    Posiadamy tą samą wersje Windowsa i SP2 ale ja tą funkcję mam a on nie...

jeśli możecie pomóc to bardzo proszę bo już mnie oczy bolą od naszej kochanej przeglądarki jaką jest google.
  • REKLAMA
  • #2 3860246
    miszczzolw
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    spróbuj na obu komputerach odblokować konto gościa w panelu sterowania zarządzanie kontami powinno pomóc ewentualnie odpal cmd (start>uruchom) i spróbuj ping i nazwa kompa taty
    a pytanie czy czasami nie jest tak że ty masz 2 karty sieciowe i udostępniasz połączenie sieciowe bo wtedy chyba pojawia się ta druga opcja o której pisałeś
    pzdr
  • #3 3860732
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4887
    Aby komputery widziały się w sieci :
    1-musi być włączone Udostepnianie plików i drukarek w obu kompach.
    2-Adresy IP powinne być w tym samym przedziale.
    3-W obu kompach należy zrobić identyfikator sieciowy.
    4-Firewall nie może blokować tych połączeń.

Ps. A czy robiłeś sieć kreatorem sieci przy użyciu dyskietki ?
REKLAMA