logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dioda immobilizera Lanos nie gaśnie, silnik nie uruchamia się - co robić?

00000ostry 27 Lis 2006 14:46 29976 12
REKLAMA
  • #1 3268709
    00000ostry
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Przy załączeniu stacyjki nie gaśnie dioda immobilizera a co za tym idzie nie mozna uruchomić silnika. Co się może dziać z immobilizerem??? Dodam jeszcz ze po kilku próbach (przekręceniach kluczyka) problem znika i silnik się uruchamia. Z początku zdarzało się to sporadycznie ale ostatnio występuje to coraz częściej. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3269071
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3274205
    andrzej1982
    Poziom 18  
    Ocena: 86
    A co jest powodem takiego "wypadania"kluczy? Czy ponowne programowanie może pomóc?
  • REKLAMA
  • #4 3391297
    and64
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Czasem wystarczy wyczyścić styki .
  • #5 3391585
    fructon
    Poziom 33  
    Ocena: 982
    czy takie objawy sa tez na kluczyku zapasowym ??
  • #6 3392879
    MIROSŁAW JURGIELEWICZ
    Poziom 16  
    Ocena: 75
    Też tak miałem w moim Lanosie. Serwis niczego nie wykrył. Jak tylko minęła gwarancja sam zacząłem w nim "grzebać" i znalazłem usterkę.
    Winne było złącze cewki immobilajzera z resztą instalacji. Jest tam po drodze mała wtyczka z dwoma pinami. Wystarczy tylko dogiąć te piny, żeby ciasno wchodziły i po problemie. Już cztery lata pali raz za razem, a ja zapomniałem, że mam immobilajzer.
    Życzę powodzenia.:D
  • REKLAMA
  • #7 3396758
    tom321
    Poziom 14  
    Ocena: 51
    Przyczyna to tzw "zimne luty" na puszce immobilizera ;) lub zaśniedziałe styki, może byćteż uszkodzona antena wokół stacyjki....
  • #8 3419069
    pstryk74
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    1. sprawdz bledy w ecu i w immo i synchro immo z ecu
    2.jezeli dioda miga na wylaczonej stacyjce to znaczy ze immo jest ok
    a przy przekreceniu stacyjki zacznie migac szybko to znak ze nie widzi klucza!!
    3.sprawdz cewke immo w lanosach najczesciej pada cewka
    zaprogramowanie z kupnem nowej cewki to koszt 140-160zl
    i autko bedzie smigalo
    chyba ze masz jakis inny problem np.zasilanie,masa
  • #9 6825357
    kosiarz74
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam,
    mam ten sam problem i kluczyk "pierwszy" i zapasowy tak samo reagują, nie za każdym razem rozłącza immo.
    Proszę tylko o małe wskazówki (tato jeździ tym samochodem) czy tą cewkę i styki znajdę w okolicach stacyjki, czy mam szukać gdzieś indziej?
    Problem wydaje się błahy ale ostatnio nie mozna było uruchomić silnika przez ponad godzinę.
    Proszę o informacje gdzie i co poprawić.

Pozdrawiam
  • #10 6828959
    Siekier81
    Poziom 17  
    Ocena: 175
    wtrące się do tematu.czy po zmianie samej cewki trzeba od nowa kodować immo?
  • #11 6828974
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4432
    nie.
  • #12 6829015
    Siekier81
    Poziom 17  
    Ocena: 175
    tak myślałem no ale lepiej spytać.ok dzięki
  • #13 6832618
    tocka
    Poziom 24  
    Ocena: 200
    elektrit napisał:
    Tak,da się usunąć immo,możesz przesłać sterownik.

No i "elektrit" po zarobku :D ale nie martw się, ja miałem klienta któremu padł przepływomierz tydzień temu, dzisiaj chłopisko przyjechał z wydrukiem z ELEKTRODY z pytaniem czy na pewno mu dobrze zlokalizowałem usterkę, bo wyczytał że to mogła być całkiem inna usterka :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z diodą immobilizera w samochodzie Daewoo Lanos, która nie gaśnie po załączeniu stacyjki i uniemożliwia uruchomienie silnika, może mieć kilka przyczyn. Często występujące objawy to "wypadanie" klucza, miganie diody lub całkowity brak reakcji immobilizera. Możliwe przyczyny to uszkodzona cewka immobilizera, zimne luty na puszce immobilizera, zaśniedziałe styki, uszkodzona antena wokół stacyjki lub luźne połączenia w złączu cewki immobilizera. Rozwiązaniem może być wyczyszczenie styków, dogięcie pinów w złączu cewki, sprawdzenie błędów w ECU i synchronizacji immobilizera z ECU, a w przypadku uszkodzenia cewki – jej wymiana i zaprogramowanie (koszt około 140-160 zł). Problem może występować zarówno na kluczyku głównym, jak i zapasowym. Po wymianie cewki nie jest konieczne ponowne kodowanie immobilizera. Lokalizacja cewki i styków znajduje się zwykle w okolicach stacyjki. Usunięcie immobilizera jest możliwe poprzez przesłanie sterownika do serwisu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA