logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy płyta główna może uszkadzać dyski IBM DTLA 46GB?

ZonX 25 Lip 2002 02:35 4656 27
REKLAMA
  • #1 29037
    ZonX
    Poziom 22  
    Ocena: 26
    Jest taka możliwośc zeby zasilacz lub płyta głowna miała wpływ na zycie hdd ?
    Dzisiaj odebrałem dysk z serwisu IBM dtla 46bg (to już 4 z kolei poprzednie padały w ten sam sposób) zrobiłem 5 patrycji zainstalowałem winde stery itp noi po kilku restartach sie załamałem bo pojawił sie odgłos szorujących głowic po tależach dżyt dżyt...
    Najdziwniejsze jest to ze ta usterka pojawia sie na koncu dysku tz na ostatniej partycji.
    Jeszcze ardziej mnie zdziwiło to ze scandisk dosowy usunął problem podają ze folder _restore jest uszkodzony.
    Co prawda dysk narazie działa ,ale jestem na bank przekonany ze padnie za nie wiecej niż miesiac. :-( .
    Czy to ja mam jakiś cholerny nie fart do IBMów ze wszystkie po kolei sie sypia ? czy moze ma na to wpływ płyta głowna ?
    podłaczałem już inne dysk np seagata 3,2 gb, 10gb,30gb MaXtora... I wszystko było ok .
    Jakoś nie bardzo chce mi sie w to wierzyć ze ibt to totalne gów.... i tak paprają robote ze hdd nowe odrazu padają...
    pomóżcie panowie bo nie wiem co mam robić nawet nie moge tego dysku sprzedac bo zdązy sie juz popsuć zanim znajdzie sie kupiec
  • REKLAMA
  • #2 29041
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Moim skromnym zdaniem twoje przypadki to wynik różnych zjawisk. Albo masz NAPRAWDĘ fatalnego pecha, albo jakiegoś gremlina w komputerze.

Czy sprawdzałeś napięcie zasilania dysku (może jest na to bardziej wrażliwy niż inne)? Czy dysk który dostałeś nosi znamiona naprawianego ( z tym też się spotkałem, że firmy komputerowe same próbują naprawiać dyski nie mając o tym pojęcia)?

Trudno powiedzieć czy to płyta główna, ale raczej ona nie powinna powodować uszkodzenia z jakim mamy doczynienia. Myślę, że to po prostu jeszcze jednen walnięty dysk.

Sprawdź to napięcie...

...chociaż nawet nie ma po co. Dysk jest walnięty i koniec. Do wymiany.
    Wymuś na sprzedawcy zamianę na innego producenta. Pomimo iż sam używam Barracudę IV raczej bez problemów - nie kupuj jej, zbyt wiele jest sprzeczności w tym co mówią inni. Jednym działa, innym pada. Jak już to Matrox, WD lun Fujitsu.
  • #3 29042
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    Zasilanie +12v częcto skacze do nawet 20V , w zależności od obciążenia i padają dyski.
    dysk kupować Maxtor lub WD, mój znajomy ma najmniej ich zwrotów.
  • #4 29060
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 194
    :arrow: ZonX - Piszesz że to już czwarty dysk z kolei ale czy to jest ten sam tylko że naprawiany czy już czwarty nowy dysk ?
    :arrow: dwaserwis - Zgadzam się z opinią że WD, Maxtor i Fujitsu to są dobre dyski aczkolwiek fujitsu ostatnio zaczyna robić wadliwe dyski (kilka reklamacji).
  • #5 29130
    ZonX
    Poziom 22  
    To jest 4 dysk nowy . Już nawet robiłem oznaczenia jak je zwracałem do serwisu np ryska gdzies w mało widocznym miejscu itp...
    Oddając go miałem nadzieje ze juz sie te cholerstwa skończyły w magazynie i dadza mi jakis inny chociażby wiekszy ;-)
    napiecie jest ok. wkońcu inne dyski działają bez problemu
  • REKLAMA
  • #6 29133
    Krzysi0
    Ocena: 194
    ZonX napisał:
    To jest 4 dysk nowy . Już nawet robiłem oznaczenia jak je zwracałem do serwisu np ryska gdzies w mało widocznym miejscu itp...
    Oddając go miałem nadzieje ze juz sie te cholerstwa skończyły w magazynie i dadza mi jakis inny chociażby wiekszy ;-)

To może udaj się z nim do sklepu i spróbuj zagadać o wymianie na coś innego ewentualnie kup za dopłatą większy. Może przejdzie coś takiego.
  • #7 29136
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Jak pisałem te IBM'y mogą być bardziej wrażliwe na skoki napięcia zasilania. Spóbuj włączyć wszystko do normalnej pracy z podpiętymi woltomierzami pod napięcia zasialania dysku (np. wetknij sondy w wolny wtyk). Popracuj na nim i sprawdzaj napięcie. Może to coś powie.

Mówię z własnego dośwadczenia: zanim załapałem, że zasilacze też padają cały tydzień siedziałem nad resetującym się komputerem. :D
  • #8 29168
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    ZonX napisał:

Na pewno jest nowy ? Ja 3 miesiace temu oddalem na gwarancji
    identycznego IBM i dostalem drugiego z piekna naklejka
    "servicable used part" Co ciekawe zaraz kiedy go dostalem charakterystycznie stukal glowicami podczas odczytu niektorych obszarow
    - ale potem mu przeszlo .Jednak zaufanie do niego juz stracilem , i teraz uzywam go jako "magazyn" malo waznych danych.
  • #9 29182
    mdcs
    Ocena: 45
    Już dość dawno weszła ustawa gwarantująca możliwość zarządania zwrotu pieniędzy po dwóch nieudanych naprawach sprzętu na gwarancji..... może to Cię uratuje... (??)
  • REKLAMA
  • #10 29186
    ZonX
    Poziom 22  
    ta ustawa by mi pomogła gdyby dysk był naprawiany a nie dawali nowy. Już prubowałem różnych sposobów. W serwisie mi powiedzieli ze jak sie skończy partia tych dysków to moooze mi dadza wiekszy to nie zalezy od nich tylko tam wyzej. A wymiana na dyski wieksze zdarzyła im sie tylko 2 razy i to nie były ibmy.
  • #11 29428
    Andrz3j
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    W tej ankiecie brakuje głónego rywala, wyprzedzającgo Barak IV czyli MAXTORA 7200 ATA 133 na łożyskach ślizgowych 6L ..

A jeśli chodzi o WD to jest ok ale tylko najnowsze wypusty z 8 MB cashem..
  • #12 29513
    ZonX
    Poziom 22  
    nie umiesciłem tego dysku bo mam płyte udma66 wiec i tak bym go nie kupił :-) bo po co marnowac kase na sprzet którego sie nie wykorzystam w 100%
  • #13 29517
    Bestyjek
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Jak masz płyte na U66 to tą Barracude ATA IV też wykożystasz dokładnie w 66% :D
  • #14 30592
    mr_qpa
    Poziom 12  
    w krakowie po sklepach maxtor 7200 rpm 40 gb udma 133 kosztuje ok 340 zl. maxtoromania doszla do takiego poziomu ze nieraz na sklepie nie ma innch dyskow :))) czy to drogo? na pewno lepiej wydac kase na to niz na baracude albo wd. a dysk taki sam mam i jestem z niego bardzo zadowolny.
  • REKLAMA
  • #15 30614
    ZonX
    Poziom 22  
    kazdy ma zaufanie i doswiadczenia z inna firmą tobie np maxtor słuzy a innemu kolesiowi mogła sie trafic wadliwa partia i juz sie bedzie rzucał do tej firmy podobnie jak ja do ibm. Dlaatego zdania sa podzielone...
  • #16 30685
    mr_qpa
    Poziom 12  
    co do preferencji zgadzam sie oczywiscie, do wadliwych partii rowniez. jednak jak sie troszku posiedzi i poslucha o tym ile zwrotow jest, jaka wydajnosc jest itd.. no prawda ejst taka ze 3 miechy temu jak kupowalem nie bylo konkurencji dla maxtora, nie wiem czy teraz jest tez cos sensownego. co do baracud nie jest to tylko moje zdanie ze sa strasznie niepewne i nie tak szybkie jak to sie reklamuje. przynaje szczerze ze jednak jestem zdziwiony historia z dyskiem ibm`a.. poki co mialem dobre zdanie o dyskach tej firmy.. partia partia ale qrcze zeby 4 dyski pod rzad??
  • #17 30742
    ZonX
    Poziom 22  
    widzisz pierwszego ibm miałem razem z nowym kompem chodził bezawaryjnie jakies 6-7 miechów byłem z niego bardzo zadowolony do czasu az padł . 2 miałem ok 3 miechów , 3 2miesiace i 4 miesiac teraz dali mi 5 oddałem go na 2 dzien :-) . W serwisie sobie bardzo chwalili baracudy IV bo mówili ze duzo sprzedali i nie było jeszcze ani jednej! reklamacji z tym bywa róznie moze to tylko głupie szczescie?
  • #18 30766
    hud
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    ibm sie pogorszyl, sam mam 15GB z przed 4 lat i nigdy nie dal mi powodow do niepokoju. wiem natomiast ze wlasnie ta ostatnia seria jest wadliwa, koles pracuje w serwisie i sam mial dwa ibm'y w kompie i po 2 miesiacach padly obudwa...
  • #19 30800
    mr_qpa
    Poziom 12  
    hmm co do baracud sie nie zgodze.. tzn z mojego doswiadczenia i wiadomosci.. no coz moze ty miales doczynienia z lepsza partia :) jednak chyba sie ze mna zgadzacie ze dysk ktory pracuje nawet 7 miechow to jakies nieporozumienie!!! nie mowiac o tym zeby wymieniac dysk z 4 albo 5 razy.. no nie wiem.. sam np mialem wczesniej seagate 1,2gb pozniej takiego 4,3 i pozniej znowu sie napatoczyl jeszcze 1,3 (echh to byly stare czasy :P) no i przyznaje tego 4,3 gb musailem wymieniac bo po prostu mial bad sectory od nowosci.. dzisiaj technika idzie na przod a widocznie dbalosc wykoananie sie cofa... idzie sie na ilosc a nie na jakosc. moim zdaniem powazna firma z renoma taka jaka ma np. ibm w dziedzinie dyskow nie powinien sobie na cos takiego pozwalac i juz
  • #20 30827
    ZonX
    Poziom 22  
    to sie dodładnie nazywa produkcja na duża ilośc po jak najniższych kosztach...:-)
  • #21 30933
    komp432
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    jeżeli płyta główna ma zwykłe kanały ide, to może ten model ibm źle się wykrywa w biosie idlatego się sypie?
  • #22 30956
    ZonX
    Poziom 22  
    wykrywa go prawidłowo zarówno na moim jak i na innych kompach
  • #23 30975
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 93
    Zonx jak dlamnie to bedzie wina plyty gl. kumpel mial podobny przypadek :)
    plyta gl. ECS (idiota) do tego twardy IBM Barracuda 40Gb. Cztery razy z dyskiem na serwis latal. Zawsze siadala mu ostatnia partycja pt. "Błąd odczytu śćieżki zerowej" a twardy okropnie oral po talerzach. Do piero po wymianie plyty (umislnie mu dzwiek zintegrowany spalilem) wszystko sie uspokoilo.
  • #24 30982
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Moje zdanie na temat dysków pozostaje jednak takie, że powiedzmy firma *** czy ******* stwierdza w pewnym momencie: zróbmy tak, żeby ten dysk kosztował 10$. Potem dają marne materiały na marnej elektronice. Nic bardzej mylnego. Konkurencja jest dość silna. Firmy padają. Producenci muszą trzymać się pewnych norm wewnętrznych. Tutaj chodzi o dobre imię firmy.

Problemem staje się według mnie temperatura. Biorąc pod uwagę, że dyski stają się szybsze stwierdzamy, że nagrzewają się też bardziej. Do tego dochodzą coraz bardziej grzejące się procesory, nagrywarki, CDROM'y itd. A obudowy tak naprawdę niewiele się zmieniają. Wziąż większość nie ma właściwe zaplanowanego obiegu powietrza (a w niektórych to nawet nie można powiedzmy nagrywarki dołożyć, jeżeli kupi się taką a taką płytę; po prostu brakuje miejsca). Oznacza to praktycznie temperaturę w okolicach 40st. wewnątrz obudowy. Dyski się nagrzewają i nak naprawdę to nie mają gdzie tego ciepła odprowadzić.

Druga sprawa, że nowsze kieszenie na dyski mają wentylatory. Taki wentylator pracuje gdy włączony jest komputer, potem... A przecież dysk nie przestaje emitować ciepła w momencie wyłączenia.

No i wreszcie zasilacze. Pisałem o tym na początku, Dwaserwis podał maksymalny skok napięcia jaki może pojawić się na wejściu dysku, że nowsze zasilacze nie zawsze radzą sobie z wymaganiami zestawu.

Moim zdaniem ostatnim żródłem awaryjności dysków są one same.
  • #25 31149
    DWAserwis
    Poziom 29  
    :arrow: deliberabundus
    wreszcie ktoś powiedział coś sensownego w tym temacie - BRAWO

mam przed sobą instrukcje od dysku Maxtora gdzie między innymi pisze:
    maxymalna zalecana temperatura otoczenia 35 stopni Celcjusza a dopuszczalna to 47*(przetlumaczenie)
    czy w zamkniętej szufladzie jest poniżej 35* ?
    czy w obudowie jest poniżej 35* ?
    czy wentylator zasilacza niemłuci niepotrzebnie gorącego powietrza zassanego przez dziury z tyłu obudowy i wyżuca ponownie na tył obudowy, a obudowa komputera jest dociśnięta do ściany albo co gorzej zamknięta w jakimś biurku?
    czy jest w obudowie drugi wentylator, najlepiej wyciągający z tyłu , a zassanie powietrza z przodu obudowy , w ten sposób powstaje podciśnienie ,i spadek temperatury zassanego powietrza , względem temperatury otoczenia?
    Te zasady były stosowane w dawnych latach przy budowie aparatury i przyżądów pomiarowych ale komputerów chyba też się tyczą.
  • #26 31201
    ZonX
    Poziom 22  
    jesli biega równiez o mój hdd to ma on zapewnioe odpowiednie chłodzenie.W kompie mam 4 wentylatory i temp. wewnatrz nie przekracza 28-32 st C. Cyrkulacja powietrza jest prawiidłowa
  • #27 31213
    DWAserwis
    Poziom 29  
    :arrow: ZonX
    a co z zasilaczem 12V ?
    w ulotce Maxtora pisze:
    napięcie zasilania 5V +/- 5% i 12V +10% -15%
    czyli 5V może się wachać od 4,75V do 5,25V
    a 12V może się wachać od 10,2 do 13,2V
  • #28 31316
    mr_qpa
    Poziom 12  
    hmm co do wymuszonego obiegu powietrza to siem zgadzam:) przeoczylem to bo jak dla mnie jest to dosyc oczywiste ze musi cos takiego byc w wspolczesnym kompie (np moj duronek 700 nagrzewal sie keidys do 80 stopni :P wtedy stwierdzilem ze trza cos z tym zrobic. polecam dodatkowe wentylatory wszystkim i oczywiscie obudowy z zasilaczami polozonymi poziomo (najwazniejsze chyba aludzie na to nie zwracaja w ogole uwagi jak kupuja kompy)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z serią czterech nowych dysków IBM DTLA 46GB, które ulegają uszkodzeniu w podobny sposób – pojawia się hałas szorujących głowic na ostatniej partycji oraz błędy systemowe wskazujące na uszkodzenie folderu _restore. Dyski działają poprawnie na innych płytach głównych, a napięcia zasilania są w normie, co wyklucza bezpośredni wpływ płyty głównej lub zasilacza. W dyskusji pojawiają się sugestie, że dyski IBM z tej serii mogą być wadliwe lub bardziej wrażliwe na skoki napięcia, choć niektórzy wskazują na możliwe problemy z płytą główną (np. ECS) powodujące błędy odczytu i uszkodzenia partycji. Poruszono także kwestie temperatury pracy dysków, prawidłowej cyrkulacji powietrza w obudowie oraz stabilności napięć zasilania 5V i 12V. Użytkownicy rekomendują wybór dysków innych marek, takich jak Maxtor, Western Digital (WD) czy Fujitsu, które mają lepszą reputację i mniejszą awaryjność. Dyskusja podkreśla również problem produkcji masowej i jakości komponentów, co może wpływać na trwałość dysków. Wskazano, że wymiana dysku na inny model lub markę może być najlepszym rozwiązaniem, a także zwrócono uwagę na konieczność monitorowania napięć zasilania i temperatury pracy dysków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA