logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta TV Leadtek WinFast TV2000 -problem z dźwiękiem

intercooler 27 Lis 2006 20:41 2688 12
REKLAMA
  • #1 3270128
    intercooler
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Kartę zainstalowałem tylko że głos słychać bardzo cicho, kabelek z karty podpiąłem do AUX -tak mi sprzedawca doradził i mówił że trzeba coś jeszcze podregulować ale gdzie :cry: pozatym mam antenę typową siatkę z zasilaczem telewizor dobrze na niej odbiera, to kupiłem rozgałęźnik i pociągnąłem drugi kabel do komutera, tylko że teraz pojawiają się zakłócenia tzn wtedy jak włożę wtyczkę do karty tv, występują one na komputerze i telewizorze, lampka na zasilaczu anteny gaśnie co robić... proszę o pomoc :cry:
  • REKLAMA
  • #2 3270474
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Nie możesz dawać rozgałęźnika przed wtyczką z zasilaczem (na kablu), gdyż wtedy robisz zwarcie. Jest to możliwe jeśli zastosujesz rozgałęźnik z jednym wyjściem separującym napięcie stałe (z kondensatorem) np. taki: http://www.dipol.com.pl/sklep/e2094.php?sid=60a673253b49f5c
    Co do głośności to ustaw poziomy Audio. Wejdź w Start>Panel sterowania>Dźwięki, mowa i urządzenia audio>Dźwięki i urządzenia audio. W polu Głośność urządzenia wybierz Zaawansowane i ustaw poziomy głośności.
  • #3 3270490
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 839
    Wygląda mi to na konflikt "mas".
    Wszak obudowa komputera jest zerowana, a masa telewizora - nie.
    Spróbuj pdłączyć kabel antenowy do komputera w ten sposób, aby do wtyczki nie był podłączony ekran przewodu.
    Jeśli uzyskasz pozytywne rezultaty, musisz zastosować separator.
  • #4 3270624
    intercooler
    Poziom 12  
    próbowałem ale nic z tego i tak zakłóca, schemat na rysunku jak to zrobiłem

dodam jeszcze że gdy zasilacz przełożylem do komutera a do tv wtyczkę(jednak tylko dotykała gniazda tv) to wsztko było ok, mam mętlik w głowie :|
    dźwięk już mam :D kwestia ustawień w opcjach programu, astawiłen wyjście na AUX i dźwięk jest :D
  • REKLAMA
  • #5 3271440
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Witam. Jaki masz ten rozgałęźnik? Podaj symbol. Aby w Twojej sytuacji działał prawidłowo jedno wyjście musi być odseparowane kondensatorem. I tylko to wyjście możesz podłączyć do komputera. W innym przypadku karta TV robi zwarcie napięcia zasilającego wzmacniacz antenowy, który jest zamontowany przy antenie a zasilanie jest doprowadzone poprzez przewód antenowy. Kup rozgałęźnik z takim oznaczeniem jak na rysunku. Pod wejście 1 podłącz kabel idący z anteny. Pod wejście 2 kabel z zasilaczem (w Twoim przypadku idący do Tv). Pod wejście 3 podłącz kartę Tv komputera.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3272342
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Witam. Twój rozgałęźnik po włożeniu wtyczki antenowej do karty komputera zwiera napięcie +12 V zasilające wzmacniacz. Piszesz:
    Cytat:
    kupiłem rozgałęźnik i pociągnąłem drugi kabel do komutera, tylko że teraz pojawiają się zakłócenia tzn wtedy jak włożę wtyczkę do karty tv, występują one na komputerze i telewizorze, lampka na zasilaczu anteny gaśnie co robić...

Nie możesz stosować tego rozgałęźnika. Kondensator nie osłabia sygnału, tylko nie przepuszcza do karty komputerowej napięcia stałego +12V, przepuszcza natomiast napięcie zmienne czyli "sygnał" antenowy. Kup inny rozgałęźnik i będzie ok.
    http://www.dipol.com.pl/sklep/e2094.php?sid=60a673253b49f5c
    Dioda świecąca na zasilaczu nie może w żadnym przypadku przygasać.
  • #8 3274227
    intercooler
    Poziom 12  
    byłem dzisiaj w sklepie i kupiłem inny rozgałęźnik zbudowany na bazie diód, inny jest też sposób podłączenia( tak mi sprzedawca doradził) schemat poniżej
    no i... DZIAłA :D
    dziękuję wsztkim za pomoc a szczególnie Krzychu7 , który naprowadził mnie na...właściwy tor myślenia, mam nadzieję że będzie to przydatne innym osobom :D
    ------------------------------------
    29 Lis 2006 09:43
    Mam jeszcze jeden problem, mianowicie przy zgrywaniu np. filmu skaczą klatki filmu i tak samo jest przy odtwarzaniu( obraz jest b.dobry) czy to wina procesora ( 1 ghz celeron) :?:
    Moderowany przez TONI_2003:

Post został scalony !

• REKLAMA
  • #9 3274987
    mind
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Jakie parametry nagrywania ustawiłeś? Piszesz że masz celerona 1Ghz więc wnioskuję że komputer nie pierwszej młodości. Obniż jakość nagrywanego materiału, nie używaj innych programów przy nagrywaniu, nagrywaj do MPEG-1 lub góra MPEG-2.
    A w ogóle jakie inne parametry komputera?
  • #10 3276750
    intercooler
    Poziom 12  
    Typ procesora Intel Celeron-S, 1007 MHz (10 x 101)
    Nazwa płyty głównej MSI 694T Pro (MS-6309 v5.0)
    Mikroukład płyty głównej VIA VT82C694T Apollo Pro133
    Pamięć fizyczna 512 MB (SDRAM)
    Karta wideo NVIDIA GeForce3 Ti 200
    Karta dźwiękowa VIA AC'97 Audio Controller

to chyba tyle :|
  • Pomocny post
    #11 3278932
    mind
    Poziom 18  
    Tak jak pisałem - spróbuj obniżyć rozdzielczość nagrywania w ustawieniach standardów. Najlepiej dodać nowy standard ustawiając mniejszą rozdzielczość od ustawień fabrycznych. Nic nie napisałeś o HDD - najlepiej jakby miał około 7200 rpm no i sporo przestrzeni wolnej, czy nie masz jakichś programów pracujących w tle np antywirus, inne pochłaniające zasoby komputera? U mnie na na Celeronie Tualatin 1,3 GHz, HDD 40GB, 256MB RAM nagrywanie filmów w MPEG-1 było płynne, ale przy uruchomieniu jakiegoś programu w tle można było zapomnieć o płynnym nagrywaniu.
  • #12 3278974
    intercooler
    Poziom 12  
    dysk to mam segate 4500 trochę za wolny, ale jak ustwię inne parametry to zgrywa całkiem nieźle, oczywiście antywirus, gg, skype jest to może go tochę spowalniać :D
  • #13 3281710
    mind
    Poziom 18  
    Wyłącz niepotrzebne programy pracujące w tle podczas zgrywania. Z antywirusków doradzam Avasta - chyba najmniej obciąża system.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył cichego dźwięku i zakłóceń przy podłączeniu karty TV Leadtek WinFast TV2000 do komputera oraz telewizora za pomocą rozgałęźnika antenowego. Przyczyną zakłóceń było zwarcie napięcia +12 V zasilającego wzmacniacz antenowy przez niewłaściwy rozgałęźnik bez separacji napięcia stałego. Zalecano stosowanie rozgałęźnika z kondensatorem lub diodami separującymi napięcie stałe, co zapobiega zwarciom i nie osłabia sygnału antenowego. Dźwięk można regulować w systemowym panelu sterowania dźwiękiem, ustawiając wyjście na AUX w programie do obsługi karty. Dodatkowo pojawił się problem z płynnością nagrywania filmów, co wynikało z ograniczeń sprzętowych (procesor Intel Celeron 1 GHz, dysk Seagate 4500 rpm) oraz obciążenia systemu przez programy działające w tle. Rekomendowano obniżenie rozdzielczości nagrywania, wyłączanie niepotrzebnych aplikacji podczas nagrywania oraz stosowanie dysku o wyższej prędkości obrotowej. Ostatecznie zastosowanie odpowiedniego rozgałęźnika z diodami rozwiązało problem zakłóceń i umożliwiło poprawną pracę karty TV.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA