logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Leadtek WinFast TV 2000XP Expert -- pytanie przed zakupem

stroozyk 06 Lut 2007 12:13 1916 13
REKLAMA
  • #1 3534846
    stroozyk
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Nosze sie z zamiarem kupienia, tej karty.. ma podobno dobrą opinie.
    Jednak na stronie sklepu znalazłem taki tekst:

"Wymagana zgodność karty graficznej z DirectX 8.1"

O co chodzi? Czy moja karta musi sprzetowo obsługiwać DirectX8? A co jak nie bedzie? Mam jakiegos starego Gf2 MX-400 32MB i raczej nie obsługuje DX8.. będzie to problem?

Druga sprawa.. jak wygląda obciążenie zasobów kompa podczas działania takiej karty??
    Mam Athlona 1800+ i 512MB, da sie działać na kompie oglądając coś w tle?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3535850
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3536929
    Tomek0207
    Poziom 13  
    Tą grafiką to sie nie przejmuj, bo ja oglądałem na S3 ViRGE i było dobrze :) Przy celeronie 1GHz i 256 SDRAM nawet z nagrywaniem w jakości DVD nie było źle.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3537576
    stroozyk
    Poziom 10  
    Witam
    Tak więc kupiłem i jest fatalnie.. Niewiem moze mozecie mi jakos pomóc?
    Obraz śniezy i wogóle jest kiedpskiej jakosci chociaz moze taki powinien byc na karcie tv, dzwięk jest cichy i słychac w tle jakis dziwny pisk :( sterowniki mam najnowsze. Troche załamany jestem..
  • #5 3537838
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3538715
    stroozyk
    Poziom 10  
    Mam kabłowke co prawda już sredni sygnał ale powinno być ok, z resztą snieżenie obrazu chyba dałoby sie wyeliminować bo mam po drodze kiepski rozgałęznik wiec moze to to.
    Bardziej chodzi o ten pisk w dzwięku, audio podłączone kabelkiem do CD-IN w Sb Live 5.1 SB0060.
    Oglądam PVR, ale próbowałem juz Chris-TV oraz DScaler, pisk dalej występuje :(

Edit:
    ZLikwidowałem jakos pisk na kX'ach, ale teraz dzwiek jest jeszcze bardziej cichy i slychac szum w tle :(
  • #7 3541144
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3645224
    parnel
    Poziom 11  
    Witam,nie chcac zasmiecac ,zadam pytanie w najnowszym watku odnosnie tej karty TV ,mianowicie mam taki problem ,nie moge sterowac dzwiekeim z pilota ani suwakiem na panelu odtwarzacza, nie dziala rownierz funkcja mute ,dzwiek podpiety mam do wejscia line-in na plycie glownej ,co ciekawe kiedy suwam suwiakiem systemowym line-in wszuysko dziala ok ,spotkalem sie juz z tym probemem u innych uzytkownikow lecz nigdzie nie znalazlem odpowiedzi :/pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #9 3647173
    Jose11
    Poziom 21  
    Ocena: 20
    Witam!
    Do Parnela:
    Jeśli rzeczywiście masz podłączoną kartęTV do wejścia liniowego, choć nie wiem jak Ci się to udało, to musisz otworzyć PANEL kontrolny
    (klaw.control +C) i w okienku AUDIO out line - wybrać: LINE IN i tak samo w okienku AUDIO recording line i zatwierdzić zmiany.

Do stroozyka:
    Którą wersję sterowników masz zainstalowaną ?
  • #10 3647694
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3648029
    parnel
    Poziom 11  
    Wiatm w ustawieniach jest ustawione tak jak trzeba ,czyli audio device-line in,audio out control line -line volume,audio recording line -line volume,niby sie poglsza i scisza bo pasek stanu w programie sie przesuwa ale natezenie dzwieku w glosnikach sie nie zmienia wtyczka z kart tv jest wpieta w wejscie line in na plycie glownej gdzie wczesniej byl podlaczony front line in z przedneigo panela komputera ,plytra glowna to ASUS A8M2N-LA EDIT: zauwazylem ze jezeli odtwarzam fragment programu wczesniej nagranego na dysk to wszytsko dziala poprawnie :/
  • #12 3649257
    Jose11
    Poziom 21  
    Witam!
    Parnel w okienku Audio device powinna być nazwa karty dźwiękowej.
    Otwórz regulację głośności,uruchom TV w okienku i zmieniaj głośność w TV.
    Który suwak przesuwa się ?
  • #13 3655188
    parnel
    Poziom 11  
    witam,no to jest mysl ze powinna tam byc nazwa karty dzwiekowej a jej nie ma to moze byc jakis punkt zaczepienia,niestety kiedy przesuwam suwakiem karty tv zaden suwak systemowy nie rusza sie ,ale kiedy suwam suwakiem winampa tez zadem nie rusza sie ale sila dzwieku zmienia wiec to chyba jest ok ,czekam na dalsze podpowiedzi :) dzwiek kart tv zmioenia sie tylko wtedy kiedy suwam recznie suwakiem systemowym od line in :)
  • #14 3655891
    Jose11
    Poziom 21  
    W winampie dźwięk jest regulowany cyfrowo dlatego suwak nie przesuwa się.
    Przy karcie TV jest regulowany analogowo, suwak musi przesuwać się podczas regulacji siły głosu.
    Masz zainstalowane dobre sterowniki do karty dźwiękowej ?
    W komputerze nie ma 2 karty dźwiękowej ?
    Spróbuj odinstalować i ponownie zainstalować sterowniki do karty dźwiękowej.
    W okienku audio device MUSI być nazwa karty dźwiękowej.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zakupu i użytkowania karty telewizyjnej Leadtek WinFast TV 2000XP Expert. Pojawiły się pytania o wymóg zgodności karty graficznej z DirectX 8.1 oraz wpływ starszych kart graficznych, takich jak GeForce2 MX-400, na działanie urządzenia. Użytkownicy potwierdzili, że karta działa na starszych konfiguracjach sprzętowych, nawet z procesorami Celeron i kartami graficznymi S3 ViRGE czy Riva TNT2, umożliwiając oglądanie i nagrywanie TV. Autor zgłosił problemy z jakością obrazu (śnieżenie) i niskim poziomem dźwięku z zakłóceniami (pisk), mimo użycia najnowszych sterowników. Sugerowano sprawdzenie ustawienia anteny, połączeń audio (kabel do LINE IN lub CD-IN), oraz ręczne dostrajanie sygnału. Problemy z dźwiękiem obejmowały brak możliwości regulacji głośności i wyciszenia z pilota oraz panelu odtwarzacza, co wynikało z nieprawidłowej konfiguracji urządzeń audio w systemie Windows. Zalecano ustawienie w panelu sterowania odpowiednich urządzeń audio (LINE IN jako audio device i recording), sprawdzenie sterowników karty dźwiękowej oraz regulację głośności analogowo i cyfrowo. Wskazano, że suwak głośności w programach cyfrowych (np. Winamp) nie przesuwa suwaków systemowych, co jest normalne. Problemy z dźwiękiem mogły wynikać z braku nazwy karty dźwiękowej w ustawieniach audio, co sugerowało konieczność reinstalacji sterowników. Ogólnie karta działa na starszym sprzęcie, ale wymaga poprawnej konfiguracji audio i sygnału TV, aby uniknąć zakłóceń i problemów z jakością obrazu i dźwięku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA