logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zintegrować komputer z systemem smart home do sterowania urządzeniami?

cornycorny 27 Lis 2006 22:25 4784 5
  • #1 3270667
    cornycorny
    Poziom 2  
    wiem ze takei cos mozna zrobic, wujek keidys takei cos probowal, proboje od dluzszego czasu znalesc cos na ten temat i nic, wiec moze ktos pomoze mi tutaj.

Chodzi mi o wsadzenie chipa z przelacznikiem/silnikiem/jaims ukladem ktory po polaczeniu z PC bedzie mi np gasil swiatlo/wlaczal czajink/toster:)

prosze o pomoc, jak gdzie i za ile. moze sa jakeis poradniki.

pozdrawiam corny.

moje gg:3347295

Moderowany przez MirekCz:

Przeniesiony z AiR.

• #2 3270736
    gregory_sz
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam,
    Jeśli ciekawi Cię technika mikroprocesorowa to proponowałbym pobawić się w zaprojektowanie układu, który łączyłby się za pomocą portu RS232 (tzw. Com) z komputerem PC, jako elementy wykonawcze można wykorzystać przekaźniki a dodatkowo wykorzystując mikroprocesor z przetwornikiem A/C (np. ATMEGA16) można podłączyć czujniki (np. temperatury) i sterować ogrzewaniem itp.
  • #3 3270750
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    Witaj,

Najprościej zrobić to po LPT. Do sterowania LPT można ściągnąć programy z netu.
  • #4 3270759
    cornycorny
    Poziom 2  
    a co z oprogramowaniem ? keidys w pismie Elektronik byl artykol caly o tym i linki skd mozna sciagnac oprogramowanie... jestem laikiem w tej dziedzinie, potrzebuje wiec bardziej dokladniejszych onformacji.

z gory dzieki
  • #5 3270833
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    MirekCz napisał:
    Witaj,

Najprościej zrobić to po LPT.

tylko dlaczego przez LPT? przecież tu równoczesność informacji nie jest sprawą krytyczną? Moim zdaniem wystarczy interfejs RS-232 i port COM.

MirekCz napisał:
    Tutaj masz przykład gotowego urządzenia: http://www.allegro.pl/item139327926__giga_sterownik_lpt_.html

Czyżby rada z pierwszego zdania, tylko dlatego, iż można kupić takie coś gotowe?

MirekCz napisał:
    [ ... ]

Do sterowania LPT można ściągnąć programy z netu.

Dla sterowania RS-232, czyli COM, również... :cry:

Pozdrawiam
  • #6 3271213
    qrdel
    Poziom 28  
    Ocena: 71
    Polecam Google ze stringiem "Home automation DIY"
    Dla przykładu http://www.x10.crevier.org/
    skrypt w Pearl'u steruje urządzeniami w kilku pomieszczeniach, ale ważniejszy jest "Home Automation Web Ring". Klikając na Next/Prev przenosimy się do innych adeptów automatyzacji mieszkaniowej.
    No trzeba znać angielski a czasem nawet francuski...
REKLAMA