logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Inteligentny "jakby" dom / Home automation

axel77 13 Cze 2006 08:29 1949 9
  • #1 2724469
    axel77
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,
    mam pewien pomysł, ale nie do końca wiem jak go zrealizować. A otóż:
    Chcę z kilku elementów zbudować coś typu "komputer media center". Oprócz centrum rozrywki komputer ten służyłby do udostępniania przez sieć radiową połączenia internetowego na laptopa oraz do sterowania podłączonymi do niego urządzeniami (oświetlenie, urządzenia RTV) poprzez podczerwień w wypadku RTV oraz poprzez zwykłe podłączanie albo odcinanie dopływu prądu w wypadku oświetlenia.

Urządzenie sterujące oświetleniem i sprzętem mógłbym podłączać do portu LPT, COM lub USB. Jednak nie wiem jak je wykonać i jakiego oprogramowania użyć. Mogłoby to być oprogramowanie na zwykłym wierszu polecenia, oprawą graficzną zająłbym się sam. Natomiast najlepiej byłoby jakby samo urządzenie było zbudowane modułowo tzn. taka "jakby" jednostka centralna podłączana do komputera "media center" wyżej wymienionego, a do tej "jednostki centralnej" podłączane na cienkich przewodach moduły z gniazdkami i przewodami do urządzeń, którymi będzie można sterować. Dodatkowo jeszcze do jednostki centralnej lub do samego komputera moduł podczerwieni do sterowania urządzeniami RTV.

Jeśli o czymś zapomniałem to jeszcze dopisze.
    Wiem jak poskładać sam komputer typu media center, ale nie wiem jak zrobić urządzenia sterujące i bardzo proszę o pomoc. Chciałbym, żeby wyszło to jak najmniejszym kosztem, ale także, żeby było dość uniwersalne i nie wymagało dużej ilości przewodów (np. moduły do jednostki centralnej urządzenia sterującego mogłyby być podłączane dwu- lub czterożyłowymi przewodami)

Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
  • #3 2726633
    axel77
    Poziom 12  
    fruuu, znam ten artykuł, kiedyś czytałem o tym w chipie :) codzi mi wlasnie o coś takiego, ale bardziej rozbudowanego, tak, żeby dało się sterować większą liczbą urządzeń niż 8 (bo tak chyba jest w chipie?)
    pozdrawiam:)

Dodano po 44 [minuty]:

a skąd mogę ściągnąć opisywane w tym artykule chipa programy?
  • #4 2726844
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    axel77 napisał:
    a skąd mogę ściągnąć opisywane w tym artykule chipa programy?

Cytat ze strony 2 artykułu: Na płycie CD dołączonej do tego numeru CHIP-a znajduje się gotowy program sterujący oraz kilka innych narzędzi wspomagających pracę interfejsu.
  • #5 2727305
    psychoarti
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Jeśli miałoby to byc bardzie skomplikowane to polecam zaopatrzyć się w jakiś sterownik PLC. Urządzonko takie podłącza się np przez COM'a czy też przez ethernet i mozna je zdalnie oprogramowywać pisząc bardzo pokaźne i zaawansowane aplikacje.
    Jedynym problemem jest dość duża cena :/
  • #7 2727729
    jarem2
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    A co z sterowaniem sprzętem RTV ?
  • #8 2728164
    axel77
    Poziom 12  
    jankolo, napisałem "skąd mogę ściągnąć" ten program
    nie mam tej płyty

czy ktoś mógłby przesłać ten programik w załączniku albo na maila?
  • #9 2736005
    axel77
    Poziom 12  
    Mam pewien pomysł:
    Pisałem wcześniej o budowie modułowej sterowników urządzeń RTV i oświetenia w pokojach. To może dałoby się coś zrobić z uządzenia opisywanego w Chipie? Ponieważ w komputerze są góra 2 porty COM, więc możnaby zrobić te urządzenia na przejściówkach COM->USB (może np cos takiego: http://allegro.pl/item109918163_przejsciowka_usb_com_rs232_promocja_.html). Wtedy komunikacja między tymi urządzeniami a komputerem odbywalaby sie kablem 4-ro żyłowym, tak jak wcześniej pisałem. Czy to by działało?

Jednak nie wiem jak zrobić w takim wypadku sterowanie tymi urządzeniami. Czy ktoś mógłby mi w tym pomóc? W programikach z CHIPA z tego co czytalem i co sie domyślam, to wnioskuję, że nie da sie sterować więcej niż jednym urządzeniem, ponieważ w pliku STER.INI zapisują się informacje o (jednym) porcie COM używanym do sterowania (jednego) urządzenia.
    Czy ktoś mógłby napisać podobny do tego programik np. na 10 portów COM, ustawianych np. podobnie w pliku konfiguracyjnym?
    A może ktoś wkleiłby kawałek kodu?
    Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam,
    Michał
  • #10 2736154
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    axel77 napisał:
    coś takiego, ale bardziej rozbudowanego, tak, żeby dało się sterować większą liczbą urządzeń niż 8 (bo tak chyba jest w chipie?)
    pozdrawiam:)

Przeciez tam jest opisane jak sterowac wieksza iloscia uzrzadzen. Czytac nie umiesz?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy modułowego systemu automatyki domowej opartego na komputerze media center, który miałby pełnić funkcję centrum rozrywki, udostępniać połączenie internetowe przez sieć radiową oraz sterować urządzeniami RTV i oświetleniem. Sterowanie RTV miałoby odbywać się za pomocą podczerwieni, natomiast oświetleniem poprzez włączanie i wyłączanie zasilania. Proponowane interfejsy komunikacyjne to porty LPT, COM lub USB. Wskazano artykuł z magazynu CHIP opisujący prosty program i interfejs do sterowania urządzeniami, jednak autor poszukuje rozwiązania bardziej rozbudowanego, umożliwiającego kontrolę większej liczby urządzeń (więcej niż 8) oraz obsługę wielu portów COM, np. poprzez konwertery COM-USB. Zasugerowano także wykorzystanie sterowników PLC podłączanych przez COM lub Ethernet, które oferują zaawansowane możliwości programowania, choć są droższe. W dyskusji pojawiły się linki do artykułu i forum z podobnymi tematami oraz pytania o dostęp do oprogramowania z płyty dołączonej do CHIP-a. Poruszono problem ograniczeń oryginalnego programu sterującego, który obsługuje tylko jeden port COM, oraz potrzebę napisania własnego oprogramowania obsługującego wiele portów i modułów. Wskazano, że w artykule jest opis sterowania większą liczbą urządzeń, jednak autor ma wątpliwości co do jego funkcjonalności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA