logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwnie chodzący system. Czy nie da się uzyskać płynności działania?

deboo 29 Lis 2006 15:54 1100 7
  • #1 3275910
    deboo
    Poziom 18  
    Konfig:
    Athlon 2200+@1800Mhz
    Asus A7N8X-E Deluxe
    2x 512MB Geil value
    Radeon 9800Pro
    350W(no name)

na nowym dysku jaki kupiłem 250(WD) wyskoczyły jakieś błędy wysłałem do gwarancji(otwieranie i czekanie na okienko kopiuj przy kopiowaniu duzych plików trza było czekać wieczność) i jadę teraz na starym dysku WD pod IDE 80Giga i pytanie czy system windows musi juz zawsze chodzić tak wolno na tym kompie ??. Czy bez kupna nowego komputera nie da się osiągnąć pełnej płynności w systemie windows bo po formacie zawsze jest wszystko ok ale potem w miarę instalowana programów trzeba coraz to dłuzej czekać na otwieranie się folderów itp.... pytanie co zrobić aby usprawnić działanie systemu ?? bo już nie mam pomysłów(kill Bill Gates !!)
  • Pomocny post
    #2 3275979
    Xylometazolin!
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 856
    Po pierwsze:
    Pozbądź się zasiłki i kup Fortrona!!! U mnie to poprawiło stabilność systemu.

Po drugie:
    Urzyj programu "jv16 PowerTools" do oczyszczania rejestru - to w 90% poprawi stabilność systemu.

pozdrawiam
  • #3 3276192
    deboo
    Poziom 18  
    (programik)dziękuje wyprobowałem i dużo pomogło(3pkt wędrują) .... czekam na dalsze propozycje :)
  • #4 3276226
    Xylometazolin!
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 856
    i jeszcze jedno.... jakiego masz antyvirusa? Bo niektóre komercyjne lubią "zabierać" dużo pamięci...
    Ale i tak pozostaje przy wymianie zasilacza (nie tyle chodzi o poprawę bezpieczeństwa jak o niebezpieczeństwo spalenia CAłEGO kompa)

pozdrawiam
  • #5 3276293
    deboo
    Poziom 18  
    antywir to avast home edition do tego kerio.... z zasilaczem to trudniej bo kiedys kupilem fortrona 400w uzywanego :P(na aukcji pisało że nowe) i zaczoł tak w nim piszczec wiatrak ze nie dało się wytrzymać i tak kolejne 3 wymienione miały to samo.... także trudno mi będzie teraz starego przekonać do zakupu zasilacza(najleoiej chciałbym kupić chiefteca 450W)

P.S wydaje mi się ze przy tej konfiguracji ten noname nie wyrabia napiecia pomierzyłem miernikiem.... i linia +12 miała chyba 12,9-13.1 pod obciążeniem9nie pamietam dokładnie a linia +5 5,5.....
  • #7 3276633
    deboo
    Poziom 18  
    ok bardzo dziękuje przydatna stronka.....

P.S jak usunąć wiadomość o pirackim systemie windows(nie da się usunąć z dodaj usunąć programy) słyszałem ze trzeba jakieś łatki zainstalować(lecz nie wiem które i jak)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer z procesorem Athlon 2200+ podkręconym do 1800 MHz, płytą główną Asus A7N8X-E Deluxe, 2x512MB pamięci Geil Value, kartą graficzną Radeon 9800Pro oraz zasilaczem 350W no name. Po zakupie nowego dysku WD 250GB pojawiły się błędy i spowolnienia podczas kopiowania dużych plików, dlatego wrócił do starego dysku WD 80GB pod IDE. System Windows działa powoli, zwłaszcza po instalacji wielu programów, co budzi pytanie o możliwość poprawy płynności bez wymiany całego komputera. Wskazano, że zasilacz no name jest niestabilny i może zagrażać bezpieczeństwu sprzętu, zalecając zakup zasilacza Fortron lub Chieftec 450W. Rekomendowano użycie programu jv16 PowerTools do oczyszczania rejestru, co poprawia stabilność systemu. Zwrócono uwagę na wpływ antywirusa Avast Home Edition i zapory Kerio na zużycie pamięci. Podano link do porad dotyczących optymalizacji Windows XP oraz do łat usuwających komunikaty o pirackim systemie. Podsumowując, poprawa działania systemu wymaga stabilnego zasilacza, oczyszczenia rejestru, optymalizacji systemu oraz kontrolowania obciążenia antywirusem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA